GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nada u nove poticajne mjere podržala Wall Street

Nada u nove poticajne mjere podržala Wall Street
AMERIČKO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.07.2020 / 07:47
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju da će američki Kongres do kraja mjeseca prihvatiti nove poticajne mjere, a da će velike tehnološke kompanije objaviti bolje nego što se očekuje kvartalne poslovne rezultate.

Dow Jones indeks ojačao je 114 bodova ili 0,43 posto, na 26.584 boda, dok je S&P 500 porastao 0,74 posto, na 3.239 bodova, a Nasdaq indeks 1,67 posto, na 10.536 bodova.

U fokusu ulagača su rasprave u Kongresu o novom paketu pomoći gospodarstvu vrijednom 1.000 milijardi dolara, s obzirom da neke od sadašnjih izvanrednih mjera za pomoć nezaposlenima ističu krajem mjeseca.

Ulagači se nadaju da će demokrati i republikanci uskoro usuglasiti nove poticajne mjere.

No, mnogi se plaše da će nove poticajne mjere biti nedovoljne zbog stalnog rasta broja novozaraženih od koronavirusa u SAD-u.

Zbog toga, naime, neke savezne države usporavaju proces ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti, pa se ulagači plaše sporijeg oporavka nego što su se još nedavno nadali.

„Postoji zabrinutost da će gospodarski oporavak biti spor zbog nemogućnosti da se zaustavi širenje zaraze i zbog malog poticajnog paketa koji možda neće biti dovoljan da se zaustavi ova strašna kriza”, kaže Kristina Hooper, direktorica u tvrtki Invesco.

Cijene dionica najviše su jučer porasle u tehnološkom sektoru jer se ulagači nadaju da će velike kompanije, kao što su Apple, Amazon.com, Facebook i Alphabet objaviti bolje kvartalne poslovne rezultate nego što to analitičari očekuju.

Te su kompanije među onih 190 koje će ovoga tjedna objaviti kvartalna izvješća.

Od 130 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se samo oko 5 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na većini europskih burzi indeksi su jučer pali. Londonski FTSE oslabio je 0,31 posto, na 6.104 boda, a pariški CAC 0,34 posto, na 4.939 bodova. Frankfurtski DAX ostao je, pak, gotovo nepromijenjen, na 12.838 bodova.

Tagovi: Wall Street, S&P 500, NYSE, Dow Jones, Nasdaq, koronavirus
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE