GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Najave za turistički rujan na Kvarneru i više nego dobre

Najave za turistički rujan na Kvarneru i više nego dobre
POZITIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2021 / 14:48
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA – Najave za turistički rujan na Kvarneru su više nego dobre, nakon što je u kolovozu ostvareno 5,5 milijuna noćenja, što je na razini 90 posto ostvarenog u kolovozu u rekordnoj 2019., a smještaj visoke kategorije i dalje je najtraženiji, kazala je u utorak direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Sada na Kvarneru odmara oko 110 tisuća gostiju, a TZ Kvarnera nastavlja s provođenjem promotivnih kampanja za posezonu, navela je direktorica TZ Kvarnera na konferenciji za novinare, naglasivši da ipak sve ovisi o broju oboljelih i odlukama europskih vlada o putovanjima u inozemstvo.

Prema podacima sustava eVisitor, od početka godine do kraja kolovoza na Kvarneru bilo je gotovo 12,5 milijuna noćenja, što je 77 posto od noćenja u 2019. te 29 posto više nego lani.

"Ako rezultate iz srpnja i kolovoza sagledamo zajednički, vidimo koliko je glavni dio ovogodišnje turističke godine bio uspješan – u ta dva mjeseca ostvareno je nešto više od 10 milijuna noćenja, što je 87 posto noćenja usporedimo li ih sa srpnjem i kolovozom 2019. godine, odnosno 28 posto više noćenja usporedimo li ih sa srpnjem i kolovozom 2020.," kazala je Peršić Živadinov.

Najbrojniji tijekom kolovoza bili su gosti iz Njemačke, njih gotovo 2 milijuna, zatim iz Hrvatske (800 tisuća), Slovenije (700 tisuća) te Austrije (420 tisuća), a vratili su se i gosti iz Italije, s 48 posto više noćenja nego u kolovozu lani.

Hoteli s pet zvjezdica ostvarili su 108 posto više, a hoteli sa četiri zvjezdice 94 posto više noćenja u odnosu na kolovoz 2020. U kampovima s pet zvjezdica bilo je 68 posto, a u kampovima sa četiri zvjezdice 76 posto više noćenja. Obiteljski smještaj sa četiri i pet zvjezdica imao je po 40 posto više noćenja.

U nautičkom charter prometu je u prvih osam mjeseci ostvareno 91 posto noćenja u odnosu na osam mjeseci 2019., dok je u usporedbi s istim razdobljem lani ostvareno 74 posto više. Najviše je bilo gostiju iz Njemačke i Austrije, a prema informacijama iz marina i agencija, do kraja listopada nema slobodnih kapaciteta.

Prema kvarnerskim subregijama, najviše noćenja u kolovozu bilo je na otoku Krku - 2 milijuna ili 86 posto noćenja iz 2019., a slijede cresko-lošinjski arhipelag, crikveničko-vinodolska rivijera, otok Rab, opatijska rivijera, riječko područje i Gorski kotar. U Gorskom kotaru je u kolovozu ostvareno više od 26 tisuća noćenja, što je 8 posto više nego u kolovozu rekordne 2019.

Od početka siječnja do kraja kolovoza gotovo sve kvarnerske subregije dostigle su od 70 do 80 posto noćenja iz 2019. godine, dok je Gorski kotar u osam mjeseci imao 96 posto noćenja u odnosu na isti mjesec 2019.

Irena Peršić Živadinov kazala je da se trend dolazaka gostiju iz Hrvatskoj najbližih zemalja Europe i regije nastavio i u kolovozu te da su gosti ponovno tražili smještaj visoke kategorije, kao i na izdvojenim i lokacijama u zaleđu Opatije, Vinodolskoj općini, okolici Rijeke, unutrašnjosti Krka i Gorskom kotaru.

Tagovi: Kvarner, hrvatski turizam, Irena Peršić Živadinov
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: AD Plastik u fokusu, pojačan promet uoči početka sezone objave poslovnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u ponedjeljak su Crobex indeksi završili trgovanje s različitim predznacima, uz znatno veći promet nego krajem prošloga tjedna, dok se ulagači pripremaju za početak sezone objave financijskih izvješća domaćih kompanija za prvih devet mjeseci ove godine.
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
FOREX
Dolarov indeks kliznuo na početku novoga tjedna
LONDON - Dolar je u ponedjeljak kliznuo prema drugim najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, jer se fokus investitora nastavio usmjeravati ka mogućem povećanju kamatnih stopa i zaoštravanju monetarne politike u drugim vodećim gospodarstvima svijeta.
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
JABUKE
ENNA Fruit će ove godine otkupiti više od 10.000 tona domaće jabuke
ZAGREB - Tvrtka koja se bavi otkupom i plasmanom voća i povrća ENNA Fruit ove godine planira otkupiti više od 10.000 tona jabuka, izvijestili su u ponedjeljak iz te tvrtke.
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Azijska tržišta: Indeksi blago porasli, optimizam uoči objave poslovnih rezultata
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagači optimistični uoči objava poslovnih izvješća niza kompanija, kao i nekoliko vrlo značajnih makroekonomskih pokazatelja.
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
ŽELJEZNICA
Željezničko povezivanje BiH, Crne Gore i Albanije
SARAJEVO - Vojin Mitrović, ministar komunikacija i saobraćaja BiH najavio je da bi uskoro željezničkom prugom trebala biti povezana BiH, Crna Gora i Albanija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE