GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon burne rasprave Sabor skinuo imunitet HDZ-ovcu Culeju

Nakon burne rasprave Sabor skinuo imunitet HDZ-ovcu Culeju
IMUNITET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2016 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatski sabor u petak je, nakon burne rasprave i dviju stanki, skinuo imunitet zastupniku HDZ-a Stevi Culeju, koji je i sam ustrajavao da mu se skine imunitet, poručujući da pred sudom želi dokazati svoju, ali i nevinost ostalih vukovarskih branitelja kojima se sudi zbog skidanja ćiriličnih ploča.

Od 94 zastupnika u Sabornici, za skidanje imuniteta Culeju glasovalo je njih 77, devet ih se usprotivilo, a osam bilo suzdržano. Glasovanju je prethodila žestoka rasprava.

Culej: Ćirilične ploče u Vukovaru suprotni ustavnim, zaakonodavnim, žrtvoslovnim i moralnim načelima

"Svi glasujte u nastojanju da se jedan zločin privede licu pravde, pa glasajte za oduzimanje imuniteta, jer je to moja osobna želja u nastojanju da dokažem ne samo svoju nevinost, nego i 38 drugih hrvatskih branitelja protiv kojih se u ovom trenutku vode postupci u gradu Vukovaru", poručio je Culej zastupnicima.

 Vladu Zorana Milanovića optužio je da je "u protuustavnim nedjelima pokušala postaviti ćirilične ploče".

"Pod dirigentskom palicom Zorana Milanovića, Arsena Bauka, Ranka Ostojića i inih, moram vam reći da sam neosnovano optužen u jednom političkom progonu, montiranom procesu, u stilu nekih prošlih loših vremena gdje se na isti način kao prema 38 mojih prijatelja, pa i prema meni, na način da nas se diskreditira, da nas se obilježi kao one koji huškaju na nerede. Kao one koji su problemi u društvu, kao one koje treba procesuirati i kažnjavati. U ime grada Vukovara,  u ime hrvatskih branitelja, u ime svih žrtava, odstranite srbojezične dvopismene natpise jer su postavljeni uz kršenje ustavnih, zakonodavnih, žrtvoslovnih i moralnih načela te se nisu stekli uvjeti za provođenje toga zakona", poručio je Culej u raspravi.

Jovanović: Culej raspiruje netrpleljivost u društvu

 SDP-ovac Željko Jovanović prozvao je Culeja da raspiruje netrpeljivost.

"Sve što (Culej) govori, govori na način da raspiruje netrpeljivost u hrvatskom društvu, no na ono što je danas izgovorio moram reagirati. Vlada i članovi vlade Zorana Milanovića, koje je on poimenično spomenuo, nisu učinili ništa protuustavno u Vukovaru, nego ono što je bilo sukladno zakonu i odlukama Gradskog vijeća Vukovara koje su donesene u suradnji s HDZ-om. Zamolio bih gospodina Culeja da ne brani svoje kazneno djelo, napadajući neosnovano sve ostale", poručio je.

Njegov stranački kolega Arsen Bauk je vladajućima poručio kako vlada Tihomira Oreškovića, koja je isto bila njihova, nije skinula te ploče iako je imala priliku.

"10 mjeseci i tri dana ova nenarodna vlast više nije vlast, a na nekim institucijama u Vukovaru još uvijek stoje dvojezične zakonite ploče za koje vi tvrdite da su postavljene neustavno i nezakonito, pa budite face i skinite ih", poručio je Bauk.

 "Ja sam svoju facu dokazao u Domovinskom ratu, po bojišnicama od Vukovara do Dubrovnika i meni više dokazivanje face nije potrebno", uzvratio mu je Culej.

Stazić poručio Culeju: Ploče su još tamo, zašto ne vičete na Plenkovića i Petrova?

 SDP-ovac Nenad Stazić ponavljao je kako su ploče u Vukovaru postavljene temeljem Ustava i zakona, a Culeja je uputio da se obrati premijeru i predsjedniku Sabora.

"Dvojezične ploče koje su temeljem Ustava i zakona postavljene u Vukovaru, a koje ste vi vandalski razbijali, još uvijek su tamo. Tamo su na tim istim zgradama i ja ne znam zašto se vi obraćate Milanoviću, Jovanoviću, Ostojiću, Bauku, kad imate Plenkovića. Što ne vičete na njega. Imate gospodina Petrova. Zašto njega ne prozivate", upitao je Culeja.

 HDZ-ova Marija Jelkovac poručila je kako razumije što govori Culej te izrazila žaljenje "jer se u gradu Vukovaru nije imalo osjećaja za trenutak". "Dok nisu bile zaliječene sve rane onih koji su u Vukovaru propatili nije bio trenutak zapostavljanje takvih ploča".

Glasnović: Tko logičan je uopće razmišljao o postavljanju ćiriličnih ploča?

 Nezavisni Željko Glasnović poručio je kako je "ključno pitanje tko je to koji razmišlja na logičan način uopće razmišljao da se postave ćirilične ploče".

 "Na pamet je palo HDZ-u 14. srpnja 2009. to vam je odgovor na pitanje", uzvratio mu je Bauk.

 Darko Parić (SDP) zamjerio je vladajućima da svađaju i truju narod, poručijući im da se na takav način ne vodi država. "Meni je savršeno fascinantno licimjerje HDZ-a. HDZ je donio odluku da te ploče trebaju biti tamo, SDP je tu odluku, koju je donio HDZ, i sprovodio i kolega Culeju, Vi ste djelovali mimo zakona koje je vaša stranka donosila prije toga. Ovdje glumite junake, godinu dana imate vlast, a niste skinuli te ploče pa nama prodajete maglu. Znate zašto ne skidate? Jer ste svjesni da su one tamo po zakonu", poručio je Parić.

Tuđman: Dajem potporu Culeju jer se prema Vukovaru ne odnosimo kako bi trebalo

 Miroslav Tuđman (HDZ) poručio je kako nije problem u ćiriličnim pločama. "Vukovar je simbol hrvatske slobode i samostalnosti, a žrtve nisu doživjele satisfakciju. U tom smislu i gospodin Culej i svi kojima se sudi za nasilno skidanje ploča su u pravu i ja im dajem potporu, jer se prema Vukovaru ne odnosimo onako kao bi trebalo", poručio je Tuđman.

 SDP-ovac Bauk prozvao je i SDSS jer "kukavički šute". "Upozoravam na kukavičku šutnju SDSS-a u slučaju kada se krše prava srpske nacionalne manjine na jezik i pismo", poručio je.

 Na to je reagirao SDSS-ovac Boris Milošević, rekavši kako njegova stranka ima jasan stav o ćiriličnim pločama u Vukovaru. "Mi se zalažemo za potpunu i dosljednu provedbu ustavnog zakona, koji je donesen jednoglasno u Hrvatskom saboru, koji je 2002. glasalo za Ustavni zakon kada su propisani kriteriji za primjenu dvojezičnosti i za potpunu primjenu Zakona o jeziku i pismu nacionalnih manjina u Hrvatskoj, koji je donesen konsenzusom svih političkih stranaka 2000.", kazao je.

 Culeju je Sabor imunitet skinuo nakon dviju stanki, preciznije jedne produžene. "Da nije oporba glasovala 'za', prijedog o skidanju imuniteta bi pao, po prvi put u povijesti", upozorio je Furio Radin, dok je predsjedavajući Željko Reiner zaključivao raspravu.

Pernaru ostao imunitet

 Za prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva da se Pernaru ne skine imunitet glasovalo je 69 zastupnika, šest ih je bilo protiv, 4 suzdržana.

 To što mu nećemo skinuti imunitet, Pernara ne štiti od tužbe, samo odgađa suočenje na sudu kad Pernaru istekne mandat, konstatirao je Arsen Bauk (SDP). Ističe da praksa, koju u tom pogledu Sabor ima, egzistira dugo, ali da se i kod Culeja vidjelo da može doći na kušnju i da zbog toga treba tražiti duge stanke i konzulatacije.

 Sabor je u petak odbio skinuti imunitet, odnosno dati odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv zastupnika Živog zida Ivana Pernara. Tim odlukama Sabor je nastavio svoju dugogodišnju praksu da imunitet skida kad to zatraži DORH ili sud – kod Culeja je riječ o vukovarskom Općinskom sudu, ne i kad to traži privatni tužitelj, u Pernarovu slučaju odvjetnik Marijan Hanžeković.

 Sabor je petak rano poslijepodne ostao bez kvoruma pa nije do kraja uspio proširiti dnevni red, što će pokušati učiniti u utorak kada nastavlja zasjedanje.

Tagovi: Stevo Culej, dvojezične ploče, Arsen Bauk, Željko Jovanović, Vukovar, Nenad Stazić
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, ohrabruju rezultati američkih kompanija
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima i novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
RASPRODAJA
Što je uzrok nedjeljne katastrofe bitcoina?
NEW YORK - Bitcoin se u nedjelju srušio više od dvanaest posto i pao na najnižu razinu u tri tjedna. Bio je to i najteži dnevni pad bitcoina u dva mjeseca.
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
PRODAJA
Coinbaseov CEO prodao dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine
NEW YORK - Glavni izvršni direktor Coinbasea Brian Armstrong prodao je dionice u vrijednosti 291,8 milijuna dolara prvi dan trgovine.
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
PUTOVANJA
Britanski turisti mogli bi biti dobra vijest za Hrvatsku
LONDON - Sjedinjene Američke Države, Gibraltar, Izrael i Island naći će se na 'zelenoj' listi osam zemalja ili teritorija koje britanska vlada planira označiti sigurnima za putovanja od 17. svibnja, prema istraživanju koje je naručio tamošnji sektor putovanja.
Bitcoin potonuo dvanaest posto
KRIPTOVALUTE
Bitcoin potonuo dvanaest posto
NEW YORK - Najpopularnija kriptovaluta potonula je čak dvanaest posto u nedjelju ujutro.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE