GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nastavak ruske invazije na Ukrajinu ponovno srušio Wall Street

Nastavak ruske invazije na Ukrajinu ponovno srušio Wall Street
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 23:36
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Na Wall Streetu su u petak glavni dionički indeksi potonuli pod pritiskom nastavka ruske invazije na Ukrajinu, zabilježivši ponovno gubitke i na tjednoj razini, pri čemu Dow Jones već peti tjedan zaredom.

Dow Jones indeks u petak je pao 229 bodova ili 0,69 posto, na 32.944 boda, zabilježivši tjedni gubitak od dva posto. Pao je tako već peti tjedan zaredom.

S&P 500 indeks, pak, oslabio je u petak 1,3 posto na 4.204 boda, a Nasdaq indeks za 2,2 posto, na 12.843 boda. Na tjednoj razini S&P je izgubio na vrijednosti ,9 posto, a Nasdaq 3,5 posto te su tako oba indeksa pala drugi tjedan zaredom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je izjavio da je došlo do "određenih pozitivnih promjena" u razgovorima između Kremlja i Ukrajine. Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski, pak, ustvrdio je da je Ukrajina dosegnula "stratešku točku preokreta" u ratu s Rusijom.

Ipak, prekid vatre nije ispregovaran, a ruske snage nastavile su bombardirati gradove diljem Ukrajine te se, čini se, regrupiraju za mogući napad na Kijev.

U međuvremenu, američki predsjednik Joe Biden opozvao je Rusiji status povlaštenog trgovinskog partnera, dok je Kongres izglasao zakon o financiranju koji uključuje 14 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu.

"Pozitivne izjave Putina vezane uz pregovore o prekidu vatre potencijalno su dobre, no investitori nisu sigurni koliku težinu tome pridati s obzirom na prijašnje izjave koje su se pokazale šupljima", izjavio je Jim Paulsen, strateg u investicijskom društvu Leuthold Group.

Najviše su u petak pale cijene dionica mega kompanija poput Applea, za 2,4 posto i Tesle, za 5,1 posto.

Još od početka ove godine tržište dionica je pod pritiskom prodaja, koje je rusko-ukrajinska kriza intenzivirala, no u početku su ih pokrenula očekivanja investitora da će Fed zbog inflacije zaoštriti monetarnu politiku. Od početka godine S&P 500 tako je već u minusu 11,8 posto.

Na europskim burzama u petak su indeksi završili trgovanje u plusu, nadoknadivši dio gubitaka od dana ranije. Paneuropski Stoxx 600 završio je trogvanje u plusu od 0,95 posto, na 431 bodu. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 1,38 posto, na 13.628 bodova, londonski Ftse indeks za 0,8 posto, na 7.155 bodova, a pariški CAC za 0,85 posto, na 6.260 bodova.

Tagovi: Wall Street, NYSE, S&P 500, Dow Jones, Nasdaq
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE