GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Analize MMF i BiS potvrđuju ispravan pristup kursu dinara

NBS: Analize MMF i BiS potvrđuju ispravan pristup kursu dinara
DINAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Narodna banka Srbije saopštila je danas da ispravnost njene politike deviznog kursa dinara, koji je relativno stabilan već osam godina, potvrđuju i najnovije studije renomiranih institucija kao što su Banka za međunarodna poravnanja (BIS) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

NBS proaktivnim delovanjem i odgovornim ponašanjem u poslednjih osam godina uspešno održava relativnu stabilnost deviznog kursa, koja je jedan od nosećih stubova monetarne, finansijske i makroekonomske stabilnosti naše zemlje, navodi se u saopštenju Centralne banke.

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa je, dodaje se, u skladu sa ciljanjem inflacije kao osnovnom monetarnom strategijom, a njegovu opravdanost potvrđuju i poslednja istraživanja BIS-a i MMF-a.

- Ukupna ekonomska politika, rešenost i odgovornost nosilaca politike da sprovode neophodne reforme, stvaranje podsticajnog poslovnog okruženja, znatno povoljniji izgledi rasta Srbije - sve zajedno čini stabilnost, iz koje proističu poverenje i rast kreditnog rejtinga naše zemlje, ističe guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

U periodima preovlađujućih pritisaka na jačanje dinara, NBS je delovala proaktivno i kupovala devize, uvećavajući na taj način devizne rezerve i stvarajući zdravu osnovu za očuvanje eksterne pozicije zemlje u uslovima turbulencija na globalnom nivou, navodi se u saopštenju.

Postupajući tako, NBS je, kako se dodaje, od aprila 2017. do kraja 2019. kupila u neto iznosu preko 5,3 milijardi evra, jačajući na taj način otpornost domaćeg finansijskog sistema na šokove iz međunarodnog okruženja.

U uslovima pritisaka ka slabljenju domaće valute, kao što su aktuelne globalne neizvesnosti usled pandemije, NBS je odmereno i oprezno koristila uvećane devizne rezerve i javljala se tada na deviznom tržištu kao neto prodavac deviza kako bi sprečila negativne efekte koje bi pad dinara imao na građane i privredne subjekte, uključujući one sa obavezama u stranoj valuti.

Ovakav pristup održanja relativne stabilnosti deviznog kursa se tokom proteklih osam godina potvrdio kao optimalan i dokazao kao jedino ispravan u ambijentu još uvek povećanog stepena evroizacije domaće ekonomije, koji se upravo zahvaljujući ostvarenoj i održanoj stabilnosti poslednjih godina smanjuje, ocenjuje se u saopštenju.

Opravdanost pristupa koji NBS sprovodi potvrđuje i stručna ekonomska analiza BIS-a, objavljena 24. avgusta, koja se bavi efektima slabljenja (deprecijacije) domaće valute u uslovima visokog stepena zaduženosti domaće privrede u stranoj valuti - na primeru 15 zemalja u razvoju.

- Suprotno popularnoj teoriji po kojoj deprecijacija vodi ekspanziji zahvaljujući povećanoj konkurentnosti domaćeg izvoza, u stvarnom svetu to nije slučaj, naročito za preduzeća sa visokim dugom u stranoj valuti“, konstatuje BIS.

Naprotiv, deprecijacija može dovesti do znatnih negativnih efekata na bilans stanja preduzeća i do smanjene investicione aktivnosti, navodi se u studiji.

Dalje se ističe i da je kompanija sa zaduženjem u stranoj valuti, ukoliko nije zaštićena od deviznog rizika (hedžovana) na operativnom nivou, kao izvoznik, ili finansijski (kroz korišćenje instrumenata za zaštitu od deviznog rizika), ranjiva na iznenadne promene deviznog kursa.

Takođe, nedavno objavljena analiza MMF-a izvodi slične zaključke, da su koristi od deprecijacije domaće valute ograničene i kratkoročne, naročito u slučaju zemalja u razvoju, gde se beleži tek blaga reakcija obima izvoza na slabljenje domaće valute i to u kratkom roku.

- Negativne posledice značajnog slabljenja valute po finansijsku stabilnost Srbije mogli smo da osetimo u periodu pre 2012. godine i nećemo dozvoliti da se one ponove, navodi NBS i poručuje da će sa primenom svog pristupa nastaviti i u budućnosti, uz višestruke koristi za građane i domaću privredu jer stabilnost nema alternativu.

Tagovi: dinar, Narodna banka Srbije, Jorgovanka Tabaković, Međunaridni monetarni fond, kurs dinara, Banka za međunarodna poravnanja
PROČITAJ I OVO
Novi rekord cijena zlata
ZLATO
Novi rekord cijena zlata
LONDON - Cijene zlata dosegnule su rekordno visoku razinu u četvrtak i zabilježile svoj najbolji mjesec u više od tri godine, potaknute očekivanjima smanjenja kamatnih stopa u SAD-u i snažnom potražnjom u sigurnom utočištu.
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
PAD
Proizvodnja mleka u Srbiji pala više od 20%
BEOGRAD - Mleko kao jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda u Srbiji postaje sve deficitarniji, što pokazuje i podatak da je proizvodnja mleka u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20 odsto.
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE