GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Kreditni plasmani padaju već šest kvartala uzastopno

NBS: Kreditni plasmani padaju već šest kvartala uzastopno
PLASMANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.06.2014 / 18:48
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Stepen kreditne dinarizacije i dinarizacije depozita u Srbiji su zabeležili pad u prvom kvartalu ove godine, dok je jedino povećano učešće dinarskog duga u javnom dugu države, a kreditni plasmani banaka privredi i stanovništvu nastavili su da se smanjuju već šesto tromesečje zaredom, navedeno je u najnovijem "Izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije", koji je danas objavila NBS.
Novi program subvencionisanog kreditiranja privrede mogao bi pozitivno da utiče na dinarizaciju finansijskog sistema Srbije.

U Izveštaju NBS je navedeno da je stepen dinarizacije finansijskog sistema Srbije, meren učešćem dinarskih plasmana u ukupnim plasmanima koji su odobreni privredi i stanovništvu, na kraju prvog tromesečja iznosio 26,6 odsto, a u odnosu na kraj prethodne godine, taj pokazatelj je smanjen za 0,2 procentna poena.

Ako se posmatra po stalnom deviznom kursu, stepen dinarizacije je smanjen za 0,1 odsto, na 26,7 procentna poena.

Plasmani banaka privredi i stanovništvu su i u prvom tromesečju nastavili da se smanjuju (šesto tromesečje zaredom).

Krajem marta ove godine oni su iznosili 1.733,5 milijardi dinara ili za 2,9 odsto manje nego na kraju prošle godine.

Banke su u prvom tromesečju pooštrile kreditne standarde privredi, a zbog odsustva većih kapitalnih investicija smanjena je i tražnja za kreditima, pa su plasmani privredi bili manji za 4,9 odsto u odnosu na prethodno tromesečje, navedeno je u "Izveštaju o dinarizaciji o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije" NBS.

Tagovi: Narodna banka Srbije, NBS, kreditni plasmani, krediti
PROČITAJ I OVO
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
PAD
Wall Street skliznuo s rekordnih razina
NEW YORK - Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks skliznuo s rekordne razine jer su ulagače, ionako oprezne zbog sjednice Feda, zabrinuli podaci o jačanju inflacije, a slabijoj nego što se očekivalo potrošnji u SAD-u.
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
OBVEZNICE
EU se zadužio za 20 milijardi eura, prva transakcija za financiranje oporavka
BRUXELLES - Europska komisija je utorak izdala je obveznice u vrijednosti 20 milijardi eura, što je prvo zaduženje za financiranje oporavka od pandemije koronavirusa u okviru instrumenta EU sljedeće generacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE