GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Prvo razgovor s bankama, pa rešenje za CHF kredite

NBS: Prvo razgovor s bankama, pa rešenje za CHF kredite
FRANAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.01.2015 / 15:29
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Narodna banka Srbije (NBS) najavila je danas da će o problemu u kojem su se našli korisnici kredita u švajcarskim francima u narednom periodu razgovarati sa bankama, Udruženjem banaka i drugim organizacijama, sa kojima proceni da je neophodno dogovarati rešenje.
U NBS kažu da su svesni da će jačanje švajcarskog franka bitno pogoršati položaj korisnika kredita indeksiranih u ovoj valuti, i napominju da, u tom smislu, već sagledavaju negativne efekte po korisnike, ali i posledice na stabilnost finansijskog sistema.

"Međutim, tek nakon ovih sastanaka, mogle bi se razmatrati konkretne mere i aktivnosti u cilju eventualnog nalaženja modaliteta za prevazilaženje problema u otplati", rečeno je u NBS.

Podaci Centralne banke pokazuju da je u Srbiji ukupno učešće kredita u ovoj valuti - privrede i građana - 14,9 odsto, što iznosi oko 1,1 milijardu franaka.

Kako su precizirali, u ovoj valuti su se mahom zaduživali građani, dok je udeo privrede daleko manji. Građani, na primer, na ime ovih kredita duguju oko milijardu "švajcaraca", a čak 28,8 odsto stambenih kredita odobreno je u toj valuti.

Centralna banka namerava da u narednom periodu o nastaloj situaciji razgovara sa bankarima i sa svima sa kojima proceni da je neophodno dogovarati rešenje, a tek nakon toga će razmotriti konkretne mere.

Komentarišući "gotova rešenja" koja nude predstavnici udruženja građana i drugi zainteresovani, u NBS poručuje da bi trebalo imati u vidu da sva nametnuta rešenja kojima se olakšava položaj korisnicima kredita u švajcarskim francima, po pravilu znače i prenošenje rizika, a samim tim i troškova, koje bi tada snosile banke, NBS i država.
"U tom smislu, u ovom trenutku se ne možemo izjasniti o tome da li će i koje mere biti preduzete u ovom pravcu. Nastojaćemo da pažljivom procenom situacije i nakon dijaloga sa učesnicima na tržištu, dođemo do najprihvatljivijeg rešenja", rečeno je u NBS.

U Centralnoj banci podsećaju da su u maju 2013. dali preporuku bankama u cilju da se korisnicima kredita u "švajcarcima" omogući otplata tako što bi se rata obračunavala po kursu obračunatom na osnovu valutnog odnosa evro-franak u momentu odobravanja kredita, korigovanom za najviše osam odsto.

Razlika do tržišnog kursa ima karakter odloženog potraživanja na tri godine i na taj iznos se ne obračunava kamata.
"Korisnici koji su prihvatili ovu preporuku su u manjoj meri pogođeni aktuelnim jačanjem franka", navodi NBS.

Tagovi: Narodna banka Srbije, NBS, krediti u francima, franak, Udruženje banaka Srbije
PROČITAJ I OVO
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
KRUZERI
CLIA: Industrija krstarenja vidi znakove optimizma
ZAGREB - Industrija krstarenja vidi znakove optimizma jer se nakon lanjskog prekida prometa zbog pandemije ove godine kruzeri postupno vraćaju, pa i na hrvatski Jadran, dok se oporavak i jači promet očekuje 2022. i 2023., kaže za Hinu direktorica međunarodnog udruženja CLIA za istočni Mediteran Maria Deligianni.
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
MALOPRODAJA
Srpsko maloprodajno tržište raste, Delhaize na vrhu
BEOGRAD - U Srbiji ukupno tržište maloprodaje, prema Nielsen panelu maloprodaje, ostvarilo je rast od 4,8 posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu i iznosi oko 4,8 milijardi eura, navodi magazin InStore u svom štampanom izdanju.
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
SLADOLED
Ministarstvo: Opoziv sladoleda Snickers, Twix, Bounty i M&Ms peanut
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo potrošače o opozivu četiriju vrsta sladoleda u različitim pakiranjima, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje.
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantska plovidba poletjela na krilima odličnih rezultata
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi u petak su blago kliznuli, uz pojačani promet jer su investitori pojačano trgovali s dionicama kompanija koje su objavile financijska izvješća.
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Akcije fabrike MIN DIV iz Svrljiga prodate za 18,6 miliona dinara
BEOGRAD - Kraj trgovačke nedelje na Beogradskoj berzi obeležio je oporavak prometa, najvećim delom generisan na MTP tržištu prodajom akcija fabrike vijaka i delova za šinskih vozila MIN DIV iz Svrljiga, dok su berzanski indeksi stagnirali drugi dan uzastopno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE