GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NBS: Veće rezerve i pored otplata i Brexita

NBS: Veće rezerve i pored otplata i Brexita
REZERVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2016 / 15:24
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije povećane su za 27,3 miliona na 9,29 milijardi evra na kraju juna, saopšteno je iz NBS.

NBS navodi da su devizne rezerve povećane i pored toga što je i u ovom mesecu nastavljeno izmirivanje prethodno preuzetih zakonskih i ugovorenih obaveza države.

Junski iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 219 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka) na kraju juna iznosile su 7,65 milijardi evra, i bile su veće za 64 miliona evra u odnosu na prethodni mesec.

Rast neto i bruto deviznih rezervi ostvaren je uprkos tome što su protekli mesec obeležile velike turbulencije na svetskom finansijskom tržištu pojačane odlukom građana Velike Britanije da izađu iz Evropske unije.

Kako ukazuju iz NBS, ova povećanja su takođe ostvarena u ambijentu u kojem i dalje preovlađuju nepovoljni uslovi za ulaganje deviznih sredstava, odnosno još izraženije negativne kamatne stope.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u junu iznosio je 589,4 miliona evra i bio je za 93,2 miliona evra veći nego u maju. U prvih šest meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 3,55 milijardi evra.

Dinar je u junu nominalno deprecirao prema evru za 0,2 odsto, a NBS je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona evra i prodajom 80 miliona u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.

Tagovi: Narodna banka Srbije, Brexit
PROČITAJ I OVO
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU
Dean Kuchel: Zagreb ima sve što treba digitalnom nomadu
INTERVJU - "Želio bih vidjeti veću fleksibilnost u pogledu uvjeta, lakši proces, a također i dopustiti digitalnim nomadima da otvore lokalna poduzeća i ponude mogućnosti zapošljavanja - doista vjerujem da tu Hrvatska može imati najviše koristi.."
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi stagnirali, u fokusu Podravka
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su Crobexi stagnirali uz negativni predznak, no uz znatno veći promet nego dan ranije, zahvaljujući izdašnom trgovanju dionicom Podravke.
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
EU FONDOVI
Hrvatska iz EU fondova ugovorila 13,15 mlrd eura vrijednih projekata
ZAGREB - Iz europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF) Hrvatska je do 9. rujnaugovorila financiranje projekata u vrijednosti od 13,15 milijardi eura, čime je za 22,5 posto premašila iznos koji joj je bio dodijeljen za razdoblje od 2014. do kraja 2020. godine, priopćeno je u četvrtak iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
KARTA
Hrvatska i dalje cijela u crvenom na novoj ECDC karti
ZAGREB - Europski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (ECDC) objavio je redovitu tjednu kartu 14-dnevne incidencije zaraze koronavirusom.
Wall Street porastao, inflacija popušta
RAST
Wall Street porastao, inflacija popušta
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili solidni gospodarski pokazatelji i naznake popuštanja inflacijskih pritisaka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE