GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neretvanska mandarina nikad nije imala težu godinu

Neretvanska mandarina nikad nije imala težu godinu
MANDARINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2023 / 09:27
Autor: SEEbiz
OPUZEN - Pošiljke s mandarinama u kojima je bila zabranjena aktivna tvar povučene su iz prodaje. Stručnjaci ističu da su mandarine voće koje se tijekom proizvodnje najmanje tretira. Potrošače ipak zabrinjava svakodnevno povlačenje voća i povrća zbog pesticida.

Nikad teža godina za neretvansku mandarinu. Pred sam kraj berbe tržište je blokirala pojava klorpirifosa, aktivne tvari već tri godine zabranjene u Europskoj uniji, uočene u izvoznim pošiljkama prema Srbiji i Sloveniji, a koje je u svom voćnjaku primjenjivao netko od nesavjesnih proizvođača.

- Mi smo imali u dvije pošiljke od 0,033 do 0,044, ali je pitanje sada i bitno je reći potrošačima da ta količina nije opasna za zdravlje, obzirom da bi se trebala ona interpretirati kroz akutnu referentnu dozu, rekao je Danko Tolić, inženjer agronomije.

Potrošačima pokušava dočarati koliko bi tretirane mandarine trebalo pojesti za potencijalnu opasnost.

- Ja bi svaki dan morao pojesti tretirane mandarine nekih jedanaest kila, da bi potencijalno ugrozio svoje zdravlje, a to je nemoguće i morao bi ih pojesti sa korom, obzirom da se radi o kontaktnom preparatu, a to je nemoguće. Dakle, incident je bio, oni koji su ga počinili treba ih sankcionirati, istaknuo je Tolić.

Iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu kažu da se u našoj zemlji općenito provodi stalna kontrola na ostatke pesticida u hrani, a rezultati ukazuju da postoje nesukladnosti, ostaci veći od dozvoljenih.

- Najčešće se radi o zabranjenim pesticidima, a naravno postoje i druge vrste nesukladne upotrebe - znači prevelika doza, nepoštivanje upute za uporebu. Ali, dakle, ono što je ohrabrujuće - ako izuzmemo onu situaciju sa etilenoksidom koju smo imali, specifičku i ako izuzmemo klorpirifos kao najčešće zabranjeni pesticid koji se koristi, a uglavnom je porijeklom iz trećih zemalja, dakle u uvoznim proizvodima, mi u Hrvatskoj imamo dva do četiri posto nesukladnih uzoraka godišnje što se tiče ostataka pesticida i to je znači ohrabrujuće i u redu, rekla je za HRT Iva Pavlinić Prokurica, koordinatorica za RASFF, Centar za zaštitu bilja.

Koliko god se činilo malo, zakonski se propisa treba držati. No, što ako bismo pesticide u hrani dugotrajnije konzumirali?

- Teško je povezati kronična trovanja i kontakte sa pesticidima sa onom simptomatologijom koju mi imamo, a koja je nespecifična. Dakle nespecifičan je umor najbitniji, razne lezije jetre, neke posljedice sa respiratornim sustavom, jel to kašalj, astma, sa nekim metaboličkim bolestima, a bolestima jetre, bolestima pankrijasa, dijabetesom. Tu nekakvu direktnu poveznicu ne možemo imati, ali možemo to pretpostaviti. Jer definitivno trovanje pesticidima nije nešto što mi možemo izbjeći jer se pesticidi nalaze u ukupnom hranidbenom lancu, objasnila je Branislava Čilić, specijalist obiteljske medicine.

- Nemamo mi eksaktnih podataka ili neku konkretnu studiju da bi mogli uprit prstom baš u pesticide ili druge toksine koji se nalaze namjerno ili nenamjerno u hrani, ali znamo iz studija da oni doprinose razvoju kroničnih degenerativnih bolesti, problemu sa rizikom od karcinoma ili drugim zdravstvenim stanjima, koja su posljedica dugogodišnjeg kroničnog izlaganja visokim dozama, rekao je Branimir Dolibašić, nutricionist.

Prema mišljenju struke, voće i povrće sve teže je proizvesti bez upotrebe pesticida jer bi u tom slučaju proizvođači morali imati otporne sorte na bolesti, a u našoj je zemlji, primjerice, veliki pritisak štetnika. Pri upotrebi zaštitnih sredstava potrebno je paziti na pravila i karencu, što onda ne bi potrošače dovodilo u opasnost.

Mi se zalažemo kao struka na ovakvim područjima da se razmišlja o jednom hibridnom programu koji bi uključio konvencionalne mjere do određene faze, a onda kasnije biološke preparate da u konačnici imate proizvod na kraju bez rezidoa ili da su te rezidoe svedene na kraju sa vrlo malim rizikom na zdravlje potrošača, istaknuo je Danko Tolić.

Sve veći broj potrošača drži se povjerenja u trgovce kod kojih često kupuju, pa nisu primjećivali posljedice na svom organizmu. A u slučaju s neretvanskim mandarinama, sve više proizvođača odlučuje se na individualne analize svojih proizvoda kako bi pomoću certifikata o ispravnosti svoje proizvode opravdali pred kupcima.

Tagovi: mandarine, opuzen, pesticidi
PROČITAJ I OVO
Prosječni ekološki otisak euronovčanice je kao 8 km vožnje autom
ZANIMLJIVO
Prosječni ekološki otisak euronovčanice je kao 8 km vožnje autom
BRUXELLES - PROSJEČNI ekološki otisak plaćanja euronovčanicama u 2019. godini iznosio je 101 mikrobod (µPt) po građaninu europodručja što je jednako ekološkom otisku vožnje automobilom od osam kilometara, pokazuje studija koju je provela Europska središnja banka (ESB).
Središnje banke intenzivirale kupnje zlata
ZLATO
Središnje banke intenzivirale kupnje zlata
LONDON - Središnje banke nastavile su kupovati zlato, s prijavljenim neto mjesečnim kupnjama od ukupno 42 tone u listopadu, otkrilo je Svjetsko vijeće za zlato (VGC).
Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca
PRANJE NOVCA
Crna Gora može završiti na crnoj listi zbog pranja novca
PODGORICA - Odluka hoće li Crna Gora zbog pranja novca završiti na "sivoj listi" Radne skupine za financijsko djelovanje (FATF) bit će donesena sredinom prosinca u Strasbourgu, a dogodi li se to će imati dalekosežne posljedice, posebno kada je u pitanju kreditni rejting.
Bitcoin u pozitivnom trendu: Ovo je ključna psihološka razina
KRIPTOVALUTE
Bitcoin u pozitivnom trendu: Ovo je ključna psihološka razina
NEW YORK - Čini se da se bitcoinova kripto zima otapa, poskakujući do raspona od 43 000 do 46 000 USD, što je 159% više u odnosu na prošli prosinac prema podacima Dow Jones Market Data Group. Pomak prema gore mogao bi biti početak novog ciklusa.
Beogradska berza: Oštar pad Metalca oborio BELEX15
SEDMIČNI PREGLED BSE
Beogradska berza: Oštar pad Metalca oborio BELEX15
BEOGRAD - Domaće tržište akcija oslabilo je protekle sedmice najviše od kraja juna nakon što su akcije Metalca (MTLC) u velikoj transakciji pretrpele oštar pad vrednosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE