GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina mirovinskih fondova krajem studenoga 130,96 milijardi kuna

Neto imovina mirovinskih fondova krajem studenoga 130,96 milijardi kuna
FOREX
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2021 / 16:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obvezni mirovinski fondovi (OMF) krajem studenoga 2021. imali su 2,1 milijun članova, što je 0,3 posto više nego krajem ovogodišnjeg listopada, a za 0,3 posto porasla je i neto imovina tih fondova na mjesečnoj razini, na 130,96 milijardi kuna, pokazuju podaci Hanfe.

Četiri obvezna mirovinska fonda (OMF) u studenome su imala 2.105.761 člana, što je za 5.182 ili 0,25 posto više u odnosu na prethodni mjesec, izvijestili su iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

U studenome su OMF-ovi zabilježili 6.513 novih članova, pri čemu ih je veliku većinu, 96,1 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u studenome ove godine prestalo je članstvo za 1.331 osiguranika, što je za 1,2 posto više nego u prethodnom mjesecu, naveli su iz Hanfe.

U studenome su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 634,7 milijuna kuna, dok je od početka godine u OMF-ove uplaćeno ukupno 6,8 milijardu kuna, devet posto više nego u istom razdoblju lani.

Ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova u studenome su pak iznosili 181,4 milijuna kuna, dok je od početka godine isplaćeno ukupno 1,7 milijardi kuna, što je 23,3 posto više nego u istom razdoblju 2020. godine.

Po podacima Hanfe, prinosi Mirexa od početka godine imaju pozitivan predznak u svim kategorijama - za A kategoriju, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, iznosili su 10,9 posto, za B kategoriju, odnosno osiguranike na sredini radnog vijeka, uz srednje rizična ulaganja, 6,1 posto, a 0,4 posto za C kategoriju, namijenjenu osiguranicima koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ta ulaganja najmanje rizična.

Anualizirani prinosi Mirexa od početka rada OMF-ova iznose za Mirex A 7,5 posto, za Mirex B 5,5 posto i za Mirex C 4,5 posto, naveli su iz Hanfe.

Obveznice su na kraju studenoga i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 82,6 milijardi kuna i udjelom od 63 posto, pri čemu je taj udjel povećao za 0,06 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova smanjena je za 0,03 postotna boda te su ona krajem studenoga iznosila 26,7 milijardi kuna, odnosno 20,4 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 15 milijardi kuna i udjelom od 11,4 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina dobrovoljnih mirovinskih fondova veća za 10,5 milijuna kuna

Na kraju studenoga u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 345.999 članova, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 45.788 članova.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 78,9 milijuna kuna, što je 26,6 posto više nego prethodni mjesec. Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 22,9 milijuna kuna, što je 2,9 posto manje u odnosu na prethodni mjesec.

Neto imovina DMF-ova u studenome je dosegnula 7,5 milijardi kuna, što je za 10,5 milijuna kuna više na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 54,6 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,2 posto te investicijski fondovi s 12,6 posto.

Iz Hanfe su izvijestili i da je ukupna neto imovina 93 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u studenom poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 21,6 milijardi kuna te je bila 0,6 posto manja nego prethodni mjesec.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, mirovinski fondovi, dobrovoljni mirovinski fondovi
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Prekinut negativni niz
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Prekinut negativni niz
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u četvrtak su glavni dionički indeksi ojačali 0,6 posto, prekinuvši trodnevni negativni niz, no uz skroman promet, pri čemu su u fokusu investitora bile turističke dionice.
Vladin prijedlog: 16 radnih nedjelja po izboru trgovca
PRIJEDLOZI
Vladin prijedlog: 16 radnih nedjelja po izboru trgovca
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak predstavila prijedlog izmjena zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja tijekom godine kojima bi radili.
Bankman-Fried: I ja sam ostao bez novca
BANKROT FTX-a
Bankman-Fried: I ja sam ostao bez novca
NEW YORK - Bivši izvršni direktor kripto burze FTX Sam Bankman-Fried negirao je da je počinio prevaru zbog koje je došlo do kolapsa burze navodeći kako je i on izgubio skoro sav novac.
Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
KOVANICE
Građani od danas mogu kupiti početni paket eurokovanica
ZAGREB - Građani od danas, 1. prosinca u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti mogu kupiti početni paket eurokovanica, koji sadrži 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u vrijednosti 13,28 eura, što će platiti 100 kuna.
Ljubljanska burza: Lošije prognoze srezale dionice Cinkarne Celje
CLOSING BELL LJSE
Ljubljanska burza: Lošije prognoze srezale dionice Cinkarne Celje
LJUBLJANA - Trgovanje na Ljubljanskoj burzi u srijedu je završilo negativno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE