GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna

Neto imovina obveznih mirovinskih fondova u travnju pala za 718 milijuna kuna
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2022 / 19:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem travnja 2022. iznosila je 131,4 milijarde kuna, što je 717,8 milijuna kuna ili 0,54 posto manje u odnosu na prethodni mjesec, podaci su iz mjesečnog izvješća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Naime, eskalacija geopolitičkih tenzija u drugoj polovini veljače, odnosno agresija Rusije na Ukrajinu, kreirala je dodatan vanjski šok na cijene dioničkih i obvezničkih vrijednosnih papira na međunarodnim tržištima, pa se posljedično neto imovina OMF-ova u veljači bila smanjila za 3,1 milijardu kuna, dok je u ožujku dijelom došlo do oporavka vrijednosti imovine, uz porast od 2,1 milijardu kuna na mjesečnoj razini.

No u travnju je opet zabilježen pad vrijednosti neto imovine, pri čemu su OMF-ovi na kraju travnja četvrtog mjeseca ukupno imali 2.125.356 članova, odnosno 2.954 člana ili 0,14 posto više u odnosu na ožujak 2022. godine.

U travnju su OMF-ovi zabilježili novih 4.200 članova, pri čemu ih je veliku većinu, 96,1 posto, automatizmom rasporedio Regos (Središnji registar osiguranika). Zbog odlaska u mirovinu ili smrti, u travnju ove godine prestalo je članstvo za 1.246 osiguranika, naveli su iz Hanfe.

U travnju su ukupni neto doprinosi uplaćeni u obvezne mirovinske fondove iznosili 670,6 milijuna kuna, 0,9 posto više nego u ožujku. Istovremeno, ukupni iznosi isplata po zatvaranju osobnih računa iz svih OMF-ova iznosili su 121,5 milijuna kuna, što je 18,3 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Na kraju travnja, mjesečni prinosi Mirexa imali su negativan predznak - u kategoriji A, koja je namijenjena mlađim osiguranicima i ima najviši rizik ulaganja, pad je iznosio 1,30 posto, B kategoriji, namijenjenoj osiguranicima na sredini radnog vijeka, 0,88 posto, a u C kategoriji, za osiguranike koji uskoro idu u mirovinu, pri čemu su ulaganja najmanje rizična, pad je bio 1,18 posto.

Godišnji prinosi Mirexa bilježe rast za 4,52 posto u kategoriji A, 1,36 posto u kategoriji B, a pad od 3,21 posto u kategoriji C. Anualizirani prinosi od početka rada OMF-ova imaju pozitivan predznak u svim kategorijama - sedam posto za Mirex A, 5,28 posto za Mirex B i 3,81 posto za Mirex C, podaci su Hanfe.

Obveznice su na kraju travnja i dalje bile dominantan oblik ulaganja u strukturi OMF-ova, s 84,4 milijarde kuna i udjelom od 64,2 posto, pri čemu je taj udjel porastao za 0,80 postotnih bodova na mjesečnoj razini.

Istovremeno, zastupljenost ulaganja u dionice u imovini OMF-ova pala je za 0,36 postotnih bodova te su ona krajem travnja iznosila 27,1 milijardu kuna, odnosno 20,7 posto imovine OMF-ova.

Od ostalih oblika ulaganja najzastupljenija su ulaganja u investicijske fondove, s 15,3 milijarde kuna i udjelom od 11,7 posto na razini svih obveznih mirovinskih fondova, podaci su Hanfe za drugi stup mirovinske štednje (individualna kapitalizirana štednja).

Neto imovina DMF-ova pala za 62,3 milijuna kuna

Na kraju travnja u Hrvatskoj je poslovalo i osam otvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ODMF), koji su imali 359.267 članova, te 20 zatvorenih dobrovoljnih mirovinskih fondova (ZDMF), s 46.002 člana.

Ukupne mjesečne uplate u dobrovoljne mirovinske fondove (DMF) iznosile su 55,5 milijuna kuna, što je 14,2 posto manje nego prethodni mjesec.

Istodobno su ukupne mjesečne isplate dosegnule 27 milijuna kuna, što je 19,2 milijuna kuna ili 41,5 posto manje u odnosu na ožujak.

Tako, neto imovina DMF-ova je u travnju iznosila 7,66 milijardi kuna, što je 62,3 milijuna kuna manje na mjesečnoj razini.

I kod ulaganja DMF-ova najveći dio portfelja čine obveznice, s udjelom od 53,9 posto u ukupnoj neto imovini, zatim dionice s 25,6 posto te investicijski fondovi s 11,4 posto.

Između ostalog, iz Hanfe su izvijestili da je ukupna neto imovina 93 UCITS fonda (otvoreni investicijski fondovi s javnom ponudom), koliko ih je u travnju poslovalo u Hrvatskoj, krajem mjeseca iznosila 17,56 milijardi kuna te je bila za 0,5 milijardi kuna ili 2,9 posto manja nego prethodni mjesec.

Neto imovina Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na kraju travnja iznosila je 1,03 milijarde kuna, uz mjesečni rast od 0,5 posto, pri čemu je mjesečni prinos fonda iznosio 0,8 posto, podaci su Hanfe.

Nadalje, kada je riječ o leasing društvima, ukupna aktiva njih 15 na kraju prvog tromjesečja iznosila je 20,6 milijardi kuna, što na godišnjoj razini rast od 4,42 posto

Dobit leasing društava prije oporezivanja bila je viša u odnosu na isto lanjsko za 59,3 milijuna kuna ili 88,3 posto te je iznosila 126,4 milijuna kuna.

Tagovi: obvezni mirovinski fondovi, Hanfa, Erste Plavi, AZ OMF, Raiffeisen OMF, PBZ Croatia osiguranje
PROČITAJ I OVO
Žgomba: Otkazivanja letova ogroman su problem usred sezone
UPOZORENJE
Žgomba: Otkazivanja letova ogroman su problem usred sezone
ZAGREB - "Na žalost, svjedoci smo da se uslijed poznatih problema krše svi mogući protokoli i standardi."
U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
PŠENICA
U ovogodišnjoj žetvi očekuje se oko milijun tona pšenice
OSIJEK - Iako će se proljetno sušno razdoblje odraziti na prinose pšenice i ječma, zbog povećanih sjetvenih površina očekuje se da će ovogodišnja žetva pšenice biti na razini prošlogodišnje, s oko milijun tona pšenice, što znači da će je biti i za izvoz, izvijestili su u utorak u osječkoj županijskoj gospodarskoj komori.
ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete
OBVEZNICE
ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete
SINTRA - Europska središnja banka mogla bi kupovinom obveznica zaduženih članica eurozone, uz uvjete, smanjiti razlike u troškovima zaduživanja i potom vjerojatno izvlačiti novac iz sustava kako bi kontrolirala inflaciju, izjavila su dva izvora.
Zagrebačka burza: Indeksi različitih smjerova, promet slab
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi različitih smjerova, promet slab
ZAGREB - Nakon jučerašnjeg znatnog rasta, Crobex indeksi Zagrebačke burze u utorak nisu bilježili većih promjena, a i promet je bio mršav, što ukazuje da investitorima nedostaje smjernica.
G7 lansirao financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize
OBEĆANJA
G7 lansirao financijsko obećanje radi suzbijanja prehrambene krize
ELMAU - Skupina bogatih država G7 završit će svoj trodnevni samit u bavarskim Alpama u utorak tako da će se obvezati na velika financijska izdvajanja radi suzbijanja prehrambene krize, izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu, piše njemačka agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE