GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevjerojatan rast cijena poljoprivrednih proizvoda

Nevjerojatan rast cijena poljoprivrednih proizvoda
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.11.2022 / 15:01
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U ovoj se godini očekuje rast cijena poljoprivrednih proizvoda za 19.4 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle porasti za 18.7 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda za 20.9 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

Kod biljnih proizvoda se očekuje porast cijena u svim skupinama, osim cijena u skupini voća.

Najviše će prema prognozama, porasti cijene žitarica, za 52.2 posto, krumpira, uključujući sjemenski za 39.9 posto, povrća za 18.9 posto, maslinovog ulja za 10.1 posto, vina za 9.8 posto, industrijskog bilja za 11 posto itd. Cijene voća, kako se prognozira, past će za 11.6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje porast cijena u svim skupinama stočarstva u odnosu na 2021. godinu. Tako se očekuje rast cijena svinja za 28.4 posto, goveda za 18.3 posto, peradi za 13.5 posto, mlijeka za 20 posto, konzumnih jaja za 43 posto itd.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji u ovoj se godini očekuje porast cijena za 48.4 posto u odnosu na prošlu godinu.

Pritom se očekuje da će cijene gnojiva porasti 153.6 posto, energije i maziva 78.9 posto te stočne hrane 30.1 posto. Očekuje se i rast cijena sjemena i sadnog materijala za 16.7 posto, veterinarskih usluga, za 3.5 posto te cijena sredstava za zaštitu bilja, za 3.7 posto.

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2022. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad - prosinac, navode statističari.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci 2022. dobivene su iz tromjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja DZS-a, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.

Tagovi: cijene hrane, hrana, žitarice, pšenica, šećer, meso, piletina, svinjetina
PROČITAJ I OVO
Tether je jedan od dobitnika bankarske krize
KRIPTOVALUTE
Tether je jedan od dobitnika bankarske krize
ZAGREB - Stablecoin Tether (USDT) pojavio se kao najbolja oklada za trgovce koji traže stabilno utočište nakon niza bankovnih problema u SAD-u.
Bitcoin snažno raste, dio investitora predviđa mu novi rekord već ove godine
KRIPTO SCENA
Bitcoin snažno raste, dio investitora predviđa mu novi rekord već ove godine
NEW YORK - Bitcoin je do sada ove godine porastao za gotovo 70% - a stručnjaci iz industrije koji su razgovarali sa CNBC-om i dalje su raspoloženi, a jedan kaže da bi najveća kriptovaluta na svijetu mogla dosegnuti nove visine.
Bogdanović: Studije pokazale opravdanost izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu
MOST
Bogdanović: Studije pokazale opravdanost izgradnje četvrtog mosta u Novom Sadu
BEOGRAD – Profesor sa departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Vuk Bogdanović izjavio je da su stručne studije pokazale opravdanost izgradnje četvrtog mosta u tom gradu, kao i da su protesti „političko pitanje“.
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Mješovita izvedba indeksa
ŠANGAJ - Azijski su indeksi odradili mjeđovitu izvedbu u četvrtak, nakon što je Fed sinoć podigao kamatne stope za 0,25 posto.
Wall Street: Rast kamatnih stopa srušio indekse
PAD
Wall Street: Rast kamatnih stopa srušio indekse
NEW YORK - Američki su indeksi oslabili nakon što je Fed nastavio povećavati kamatne stope, dok je u isto vrijeme priznao da bi previranja u bankarskom sektoru mogla usporiti ionako krhko gospodarstvo. Dionice regionalnih banaka predvodile su pad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE