GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nevladine udruge protiv vanjske politike EU fokusirane na kontrolu migracije

Nevladine udruge protiv vanjske politike EU fokusirane na kontrolu migracije
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2016 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Stotinjak nevladinih organizacija u ponedjeljak je od europskih zemalja zatražilo da ne pristanu na to da glavni cilj vanjske politike EU-a odsad bude poticanje zemalja trećeg svijeta, osobito afričkih, da spriječe priljev izbjeglica prema Europi.
U pozivu koji su, među ostalima potpisali Oxfam, Human Rights Watch i Amnesty International, potpisnice izražavaju "veliku zabrinutost" zbog nakane Europske komisije da dogovori "paktove" s afričkim državama, uvjetujući pomoć EU-a rezultatima u zaustavljanju migranata.

Takav bi potez mogao rezultirati "vanjskom politikom koja će imati samo jedan cilj - zaustaviti migraciju nauštrb europske vjerodostojnosti i s negativnim učinkom na obranu temeljnih ljudskih prava", stoji u njihovu apelu.

Potpisnici aludiraju na nedavnu odluku Liječnika bez granica koji su odbili financiranje Europske unije i zemalja članica, želeći na taj način osuditi "sramotnu" migracijsku politiku bloka.

Komisija je početkom lipnja najavila nov partnerski okvir za migracije - snažniju suradnju s trećim zemljama radi boljeg upravljanja migracijama.

Migracijski je pritisak "novo normalno stanje" za EU i partnerske zemlje te je dio veće globalne krize raseljavanja. Da bi se zajednički pristupilo problemu na smislen način, potreban je koordiniraniji, sustavniji i strukturiraniji pristup koji će odgovarati interesima EU-a i njegovih partnera, navela je Europska komisija na svojim internetskim stranicama.

Obnovljeno partnerstvo s trećim zemljama bit će u obliku prilagođenih "paktova" koji će se pripremati u skladu sa stanjem i potrebama svake partnerske zemlje, ovisno o tome je li riječ o zemlji porijekla, tranzitnoj zemlji ili zemlji koja ugošćuje mnogo raseljenih osoba.

Kratkoročno će Europska komisija sklopiti paktove s Jordanom i Libanonom te raditi na dogovaranju paktova s Nigerom, Nigerijom, Senegalom, Malijem i Etiopijom i istovremeno pojačati aktivnosti s Tunisom i Libijom, ističe Bruxelles.

Tagovi: migracija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
U PLUSU
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon pet dana, jer je ulagače ohrabrilo novo smanjenje kamatnih stopa u Kini, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
KOREKCIJA
Wall Street ponovno pao, čeka se povećanje kamata
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u srijedu, drugi dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio u područje korekcije jer u očekivanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke rastu prinosi na državne obveznice.
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
CLOSING BELL BSE
Beogradska berza: Blagi rast indeksa
BEOGRAD – Investiciona aktivnost na domaćem tržištu akcija je ponovo posustala, dok su indeksi Beogradske berze dodatno ojačali nakon jučerašnejg snažnog rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE