GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nije samo bitcoin, snažno rastu i ostale digitalne valute

Nije samo bitcoin, snažno rastu i ostale digitalne valute
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.12.2017 / 11:16
Autor: SEEbiz
LONDON - Interes za bitcoin obuhvatio je i druge digitalne valute, poput ethereuma i litecoina, i uvuklo ih u vrtlog moderne zlatne groznice.

Litecoin se ovih dana kreće od 250 do 325 dolara, na početku godine vrijedio je tek četiri dolara.

Litecoin je kreiran 2011. godine, kao alternativa bitcoinu, a funkcionira na decentraliziranoj mreži blockchain, samo što, za razliku od bitcoina, može proizvesti blok informacija, koji uključuje enkriptirane podatke, te detalje o transakcijama, a na svake dvije minute, što je četiri puta brže od bitcoina. Litecoin postoji mnogo duže od drugih alternativa, poput ethereuma and bitcoin cash valute, a, kao i one, može se koristiti za sigurno čuvanje fizičkog novca, koje ne zahtijeva imena korisnika ili detalje o bankovnim računima.

Važno je i da je prilično brži, te zahtijeva manje energije od bitcoina, te i to da su naknade za transakcije znatno niže, obično manje od jednog dolara. 

Ovu digitalnu valutu razvio je Charlie Lee, nekadašnji inženjer u Googleu, i to tako što se zainteresirao za kod bitcoina, te želio o njemu više saznati. Nazvao ga je "srebrom, u odnosu na bitcoin zlato“, a sada je direktor inženjerskog odjela u okviru najveće platforme za trgovinu kriptovalutama – Coinbase. 

Ako se uzmu u obzir sve informacije, rast vrijednosti litecoina bio je ove godine brži od rasta vrijednosti bitcoina. Jedni tvrde da je upravo interes za bitcoin doprinio tome, dok drugi misle da se radi o tome da investitori žele da ulažu u različite kriptovalute, te se bar donekle osiguraju ako jedna od njih doživi krah. Rastu vrijednosti je donekle doprinijelo i angažiranje kreatora valute, budući da se Lee, za razliku od onih koji podržavaju bitcoin, tijekom godine pojavljivao na svim velikim konferencijama, te govorio o značaju litecoina, i njegovim mogućim primjenama. 

Do litecoina se dolazi na sličan način kao i do bitcoina – kupovinom skupog super-računala koje bi se koristilo za rudarenje (što nije realan scenarij za većinu običnih smrtnika, budući da je, pored cijene računala, tu i nezanemarljiv iznos koji bi morao izdvojiti za plaćanje električne energije), ili preko platformi za razmjenu kriptovaluta, te bitcoin ATM-a, koji funkcioniraju kao običan ATM, te omogućavaju uplatu novca koji bi se koristio za kupovinu kriptovaluta.

Naravno, neophodno je i da se otvori digitalni novčanik na sajtovima poput Blockchain.info, te tako stvori prostor za čuvanje kriptovaluta.

Tagovi: litecoin, bitcoin, digitalne valute, kriptovalute, ethereum, Charlie Lee
PROČITAJ I OVO
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
POVLAČENJE
Norveška vlada traži 49 milijardi dolara iz stabilizacijskog fonda
OSLO - Norveška bi ove godine trebala povući gotovo 50 milijardi dolara iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi se uspješno nosila s posljedicama koronakrize, predložila je vlada u utorak.
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
OPTIMIZAM
CROBEX prvi put u petnaest mjeseci napada razinu od 2.000 bodova
ANALIZA - CROBEX je zadnji put bio iznad granice od 2.000 bodova još u veljači 2020. godine, nakon čega je uslijedio nagli pad.
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
POSLJEDICE
Tko će biti najveći gubitnici neradne nedjelje?
ZAGREB - Podaci iz sustava fiskalizacije o prometu u maloprodaji po danima u tjednu, koji sugeriraju da se, osim u trgovačkim centrima, nedjeljom ostvaruje najmanji promet u maloprodaji, nisu najsretniji za izvlačenje zaključaka.
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
KRIPTOVALUTE
U BiH u pripremi nacrt zakona kojim će se regulisati tržište kriptovaluta
SARAJEVO - Finansijski stručnjak Vedad Mešanović bit će na čelu sektora Saveza za bolju budućnost koji će u narednom periodu raditi na izradi prijedloga zakona koji će prvi put pokušati regulisati oblast kriptovaluta u Bosni i Hercegovini.
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od inflacije
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, investitori strahuju od inflacije
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica oštro pale, kao i dan prije na Wall Streetu, jer se ulagači plaše da zbog jačanja inflacije povećanje kamata nije tako daleka budućnost.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE