GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikad jeftiniji odojak

Nikad jeftiniji odojak
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.12.2021 / 09:00
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Na tradicionalnom blagdanskom stolu, uz bakalar na Badnji dan, naći će se i pečenka, bez koje Božić nije Božić. U Dalmaciji su to najčešće janjetina i teletina te odojak, koji mnogima nije prvi izbor. Ali s obzirom na cijene po mesnicama, čini se da će ove godine odojak peći i oni koji to nisu namjeravali.

Prosječna cijena odojka u prosincu je bila oko 30 kuna za kilogram, dok su janjetina i teletina čak dva puta skuplji. Janjetina se prodaje po cijeni od 60 do 70 kuna za kilogram, dok je teletina također 60 kuna, premda se na nekim akcijama može pronaći i nešto jeftinija.

Puretina je jeftinija od janjetine i teletine, ali ipak skuplja od prasetine, i za nju bi valjalo izdvojiti 40 kuna po kilogramu. Tako na kraju ispada da je odojak u usporedbi s ostalim vrstama mesa u ove predblagdanske dane bagatela.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, u mesnicama je ovih dana povećana prodaja odojaka, neki trgovački centri imaju i dodatne akcije, što privlači kupce koji u ovom teškom vremenu korona-krize po nekoliko puta prevrću svaku kunu prije negoli se odluče na kupnju. Istina, radi se uglavnom o odojcima iz uvoza, ali to nikoga previše ne zabrinjava.

No, za razliku od kupaca, domaći proizvođači nisu ni približno zadovoljni. Kažu da ih ubija nelojalna konkurencija iz uvoza, pa će niske dampinške cijene uništiti i ono malo što je ostalo od hrvatske proizvodnje svinja.

– Nažalost, domaći proizvođači svinja propadaju, premda se kvaliteta takvog mesa ne može mjeriti s kvalitetom mesa s hrvatskih farmi. Naši proizvođači svoje odojke hrane cjelovitim žitaricama i takvo je meso iznimno kvalitetno. Imate situacija kada se uvozni odojak ispeče i sve bude u redu dok je topao, a kad se ohladi, odrveni i više nije za jelo – ističe Goran Jančo iz Saveza udruga uzgajivača svinja.

Tagovi: odojak, meso, janjetina, teletina
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE