GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nikolaidis: Iza protesta stoji dugačka ruska ruka

Nikolaidis: Iza protesta stoji dugačka ruska ruka
POZADINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2015 / 13:04
Autor: SEEbiz / CdM / Dnevni avaz
PODGORICA - Ugledni crnogorski književnik i dobitnik nagrade Evropske unije za književnost Andrej Nikolaidis, kazao je u intervjuu za Dnevni avaz da proteste koji ovih dana potresaju Crnu Goru predvodi četnički vojvoda Andrija Mandić, a da iza njih, zapravo, stoji "dugačka ruska ruka" i da je cilj svega spriječiti ulazak naše države u NATO.
"Proteste organizuje Demokratski front. To je koalicija desnog centra, to jest nacionalnih srpskih stranaka, plus Pokret za promjene, koji, prema svim anketama, kao partija više i ne postoji, nego se šlepa uz te partije. Znači, radi se o koaliciji srpskih nacionalnih stranaka desničarske provenijencije. Lider protesta i lider Fronta je Andrija Mandić, čovjek je četnički vojvoda. Njihova snaga, prema svim anketama, ne prelazi deset posto, i to je da ih, kao konobara, častite. Što se tiče masovnosti, ni u jednom trenutku na protestima nije bilo više od 2.000 ili 3.000 ljudi. Čak ni ove posljednje noći kada su bili vrlo violentni. Policija ih je mudro pustila i nije željela da ih više udara", kazao je Nikolaidis.

Prema njegovim riječima tu se ne radi o brojevima prisutnih građana niti o političkom faktoru koji bi imao snagu da demonstracijama natjera vlast na bilo kakve ustupke. Od početka je jasno da je jedini njihov scenarij nasilje. Od početka su išli ka nasilnom rješenju, jer nemaju 20.000 ili 50.000 ljudi, kada bi se moglo govoriti o snažnom, demokratskom pritisku iskazane volje građana.

"Ovdje se radi o nečemu drugom. To su protesti na kojima se pojavio Amfilohije Radović. To su protesti na kojima su se nosila četnička obilježja, pred Skupštinom se peklo prase. To su protesti na kojima je brutalno, kao žena i muslimanka, izvrijeđana Azra Jasović, poslanica, pazite, opozicione Pozitivne Crne Gore kada je pokušala ući u parlament. Tu se radi o vrlo dobro i dugo pripremanoj manipulaciji", rekao je Nikoaidis.

On ocjenjuje da iza ovih dešavanja u Crnoj Gori stoji Rusija.

"Vidite, ključno političko pitanje u Crnoj Gori u ovom trenutku jeste hoće li zemlja postati članica NATO-a ili će ostati u rusko-srpskoj orbiti. Ako bi Crna Gora, koja treba dobiti poziv za NATO u decembru, odbila taj poziv - ona ide ka Rusiji, jer tu nema sredine. Prema Ustavu Crne Gore, Skupština je ovlaštena da prostom većinom donese odluku o stupanju u NATO. Budući da ta većina postoji, Mandiću, Rusima i cijeloj ekipi koja stoji iza protesta potrebno je da se ili raspusti Skupština, da ne bi donijela takvu odluku, ili da se obori Vlada, ili da se odgodi pitanje o izjašnjavanju o NATO-u, pa da onda neka buduća vlada, na čijem će čelu biti Mandić, nikad i ne pošalje to Skupštini na odlučivanje. To je razlog zašto se to radi. Sam Mandić tokom protesta je poslao vrlo prijeteće pismo svim ambasadorima članicama NATO-a u Crnoj Gori. On prijeti vrlo teškim posljedicama, tamo se priziva rat... Očito je da iza njega stoji neko jak. A ko je to, ni tu ne može biti sporno zbog toga što su se oglasili i sami Rusi. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izdalo je saopštenje gdje su, faktički, rekli: "Evo, jesmo li vam rekli šta će se desiti ako pokušate da uđete u NATO." Ovo što se dešava u Crnoj Gori jeste neka vrsta antimajdana, antiukrajine. U Ukrajini su demonstranti tražili NATO i Zapad, a ovdje traže Istok i Rusiju. Jer je Mandić, lider demonstracija, prije svega mjesec ili dva direktno rekao: „Mi ćemo s Rusijom"", naveo je Nikoaidis.

Po njegovoj ocjeni ovo što radi Demokratski front jeste prizivanje nasilja i samo nam preostaje da vidimo dokle su oni spremni ići i ima li država sposobnost da se odbrani.

"Dakle, prvi put u svojoj istoriji, u svakom slučaju u skorijoj istoriji, Crna Gora treba da izađe iz političke orbite Srbije i Rusije te da po svim parametrima postane zapadna zemlja. To su veliki preokreti u životu svake države", smatra Nikolaidis.

Na pitanje da li misli da je u proteste DF-a umiješana Srbija Nikolaidis je podsjetio da je Srbija ovo već jednom uradila Crnoj Gori, i to 1998. nakon pobjede Mila Đukanovića na predsjedničkim izborima.

"Tada je izvršen oružani napad na zgradu Vlade, bilo je pucnjave, ranjenih policajaca, bilo je svega u Podgorici. U tom trenutku napad na Vladu Crne Gore u Podgorici su predvodili Momir Bulatović, kao i Predrag Bulatović, koji je i sada jedan od vođa ovih demonstracija. To, nažalost, nije nikada pravno riješeno, Predrag Bulatović pušten je na slobodu i sada je poslanik", rekao je Nikolaidis između ostalog.

Tagovi: Andrej Nikolaidis, Crna Gora, NATZO, Milo Đukanović, Andrija Mandić, Demokratski front, Predrag Bulatović
PROČITAJ I OVO
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
GUBICI
Musk izgubio 20 milijardi dolara nakon što se pojavio u TV emisiji
NEW YORK - Šef tvrtke "Tesla" Elon Musk navodno je osiromašio za više od 20 milijardi dolara otkako se prošlog vikenda pojavio kao gost domaćin u emisiji "Saturday Night Live".
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Različiti smjerovi indeksa, podignut promet
ZAGREB - Kraj tjedna donio je na Zagrebačkoj burzi različite predznake indeksa i odličan promet.
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
OČEKIVANJA
Grčka očekuje prihode od turizma na 40 posto pretkrizne razine
ATENA - Direktor grčke turističke zajednice SETE izrazio je u petak "suzdržani optimizam" u prognozama ovogodišnjeg oporavka turizma od koronakrize i procijenio da bi prihodi mogli dosegnuti 40 posto razine iz 2019. godine.
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
NIŠTA OD LETOVA
TUI odaslao lošu vijest za hrvatski turizam
ZAGREB - Najveća svjetska turistička kompanija, TUI, jučer je hotelijerima diljem svijeta poslala dopis s detaljnim obrazloženjem svojih operacija ovog ljeta, a posebno onih s britanskog tržišta, na kojem je uspostavljen i poseban režim putovanja ovisno o epidemiološkoj situaciji na pojedinim destinacijama.
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
UZLET
Dogecoin uzletio 40 posto, zasluge Musku i Coinbaseu
NEW YORK - Dogecoin je jutros uzletio više od 40 posto nakon novog tvita Elona Muska i najave Coinbasea da će izlistati ovu kriptovalutu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE