GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka: Ipak mali rizik od recesije

Njemačka: Ipak mali rizik od recesije
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.08.2011 / 21:47
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Dosad se činilo da je njemačko gospodarstvo dovoljno jako da može bez poteškoća prebroditi potrese na svjetskim burzama. Ali, ima gospodarskih stručnjaka koji strahuju od recesije. Drugi su ipak optimistični.
Njemačka poduzeća trenutno uglavnom imaju dovoljno poslovnih naloga, proizvodni kapaciteti su dobro popunjeni, izvoz funkcionira, tržište rada se dobro razvija. Proizvođači automobila rade punim kapacitetom, brojni kupci mjesecima čekaju na svoj novi automobil. Strojogradnja, koja je uz automobilsku industriju drugi važan stup njemačkoga gospodarstva, također ima puno narudžaba. Isto vrijedi i za kemijsku industriju. Ako čovjek ovih dana, s obzirom na turbulencije na burzama, razgovara s menadžerima njemačkih poduzeća stječe dojam da jedno s drugim nema veze.

Ipak, to dvoje je međusobno povezano. Panika na burzama diljem svijeta ima jakih razloga. To su dužničke krize u Europi i SAD-u. Osim toga iz najvećega svjetskoga gospodarstva trenutno stižu prilično negativni signali za konjunkturu. Tako se potres na burzama prenosi i u realno gospodarstvo. Prvo upozorenje u Njemačkoj su odaslali državni statističari iz Wiesbadena: ukupni društveni proizvod je u drugom tromjesečju porastao samo za 0,1 posto u usporedbi s prvim tromjesečjem.

Druga loša vijest stigal je prije nekoliko dana od američke banke Morgan Stanley. Ona je smanjila prognozu rasta svjetskoga gospodarstva, a za stanje u Europi i SAD-u ustvrdila da je „na pragu recesije“. Ako oslabi konjunktura u zemljama na pragu industrijalizacije to pogađa osobito gospodarstva s jakim izvozom, kao što je njemačko. Pad njemačkoga gospodarstva od pet posto u kriznoj godini 2009. još je svima dobro u sjećanju. A s obzirom da njemačko gospodarstvo čini više od četvrtine ukupnog proizvoda euro-zone jasno je da se kretanja njemačkoga gospodarstva jako odražavaju i na druge zemlje.

Ugledni financijski stručnjak Clemens Fuest sa Sveučilišta u Oxfordu vidi slabljenje rasta. Ali, činjenice govore protiv pada konjunkture, prenio je tjednik Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Nasuprot njemu, glavni ekonomist Morgan Stanleyja Joachim Fels procjenjuje opasnost od recesije u Njemačkoj na 25 posto. On je za Welt am Sonntag izjavio „Slaba tržišta slabe konjunkturu – što opet opterećuje tržišta. To je začarani krug iz kojega nema jednostavnog izlaza.“

Tomu se usprotivila savezna kancelarka Angela Merkel. Za TV-postaju ZDF izjavila je da ne vidi ništa što bi ukazivalo na recesiju u Njemačkoj. Slično misli i šef Njemačke udruge poslodavaca Dieter Hundt. On je za Hamburger Abendblatt izjavio da u ovoj godini računa s gospodarskim rastom od preko tri posto. I šef Savezne agencije za rad Frank-Jürgen Weise očekuje pozitivan razvitak. Za agenciju DPA je izjavio kako postoje novi rizici, ali da polazi od pozitivnog razvitka na tržištu rada do iduće godine.
Tagovi: recesija, njemačka ekonomija, njemački BDP, izvoz, Angela Merkel, Morgan Stanley, Joachim Fels
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
RJEŠENJE
Hanfa: PBZ Croatia osiguranje mora otkloniti nepravilnosti u određivanju i praćenju ulaganja u inozemne dionice
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga donijela je rješenje kojim se društvu PBZ CROATIA OSIGURANJE za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima (Društvo), u dijelu poslovanja koji se odnosi na investicijski proces i ulaganje imovine mirovinskih fondova izriču mjere za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i preporuke za poboljšanje u tom segmentu poslovanja
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
FOREX
Dolar u blagom plusu prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je blago ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt ovotjednim snažnim rastom prinosa na američke državne obveznice, dok investitori čekaju nove smjernice sa skorašnje sjednice američkog Feda.
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ANALITIČARI
Kako potaknuti generacijsku obnovu na selu?
ZAGREB - Mladim poljoprivrednicima je nužna pomoć pri pokretanju poslovanja bespovratnim sredstvima za novoosnovana poduzeća, potporu dohotku i mogućnosti kao što je dodatno osposobljavanje, ističu uz ostalo iz konzultantske tvrtke Smarter u analizi mjera kojima bi se potaknula generacijska obnova na selu.
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
BROKERI
Interomnia kreće u preuzimanje KSG brokera
ZAGREB - Interomnia d.o.o., jedna od vodećih domaćih brokerskih kuća u osiguranju i reosiguranju, započela je pregovore o preuzimanju konkurentskog društva KSG Broker d.o.o., najavljuje direktorica Interomnie Paulina Fudurić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE