GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka ljevica: Uzmimo bogatima, vrijeme je za preraspodjelu

Njemačka ljevica: Uzmimo bogatima, vrijeme je za preraspodjelu
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.08.2012 / 15:32
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Pravednija raspodjela bogastava unutar društva, vječiti je politički slogan stranaka lijevog spektra. U sjeni krize eura i praznih javnih blagajni najnovija inicijativa ima izgleda na uspjeh.
Iako ovo nije prvi pokušaj da se zahtjevom za povišenje poreza za one koje zarađuju najviše, riješe akutni gospodarski problemi, najnoviji poziv za pojačanim uključivanjem najbogatijih u socijalni sustav podržava neuobičajeno širok spektar društveno-političkih čimbenika. Pored parlamentarnih stranaka Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i Zelenih u borbu za pravedniju raspodjelu bogatstva unutar njemačkog ali i europskog društva krenula je i jedna inicijativa koju podržavaju najjači njemački sindikati poput sindikata djelatnika javnih službi Verdi, raznih socijalnih udruga kao i nevladinih organizacija poput Attacka.

Ovaj "akcijski savez" je u petak (3.8.) javnosti predstavio svoj program koji predstavlja pravu malu socijalnu revoluciju - ukoliko bude realiziran. Na popisu želja ovog saveza stoje veći porezi za one koji najviše zarađuju, veći porezi na nasljedstva, koncerne s većim prihodima kao i porez na imutak.

"Vrijeme je sazrelo za preraspodjelu", rekao je predsjednik moćnog Verdija Frank Bsirske na javnoj televiziji te je istodobno objasnio da će toliko dugo dok je Njemačka "porezna oaza za bogate, nasljednike i špekulante", socijalna država biti ugrožena.

Savez je primijetio da općoj javnoj besparici u kojoj gradovi i općine jedva sastavljaju kraj s krajem i kojoj kao žrtve redom padaju javne ustanove "bez kojih se nužno može" poput knjižnica, bazena ili vrtića, "nasuprot stoji nevjerojatno privatno bogatstvo" od 8 bilijuna eura.

I dok ovaj savez, koji je politici naravno najavio "vruću jesen", nema konkretnih predodžbi o tomu na koji način bogatima izvući novac iz džepa. Parlamentarne stranke SPD i Zeleni za jesen su najavili predlaganje novog poreznog zakona. Tako bi trebao ponovno biti uveden porez na imetak koji je ukinut prije nekoliko godina. Također bi trebala biti povećana i stopa poreza za one s najvišim zaradama.

Prema posljednjim statistikama iz 2007. u Njemačkoj gotovo 17.000 pojedinaca prijavi prihode veće od milijuna eura godišnje. Stranka Zelenih traži uvođenje najvišeg stope poreza (49%) za sve one čije godišnja zarada premašuje granicu od 80.000 eura. Stranka Ljevice traži još višu stopu i to 75 posto po uzoru na ono što je u susjednoj Francuskoj uoči izbora obećavao (ili prijetio, ovisno o visini zarade) sadašnji socijalistički predsjednik Froncois Hollande.

Ove ideje također nisu nove. Prije nekoliko tjedana ugledni Institut za ekonomska istraživanja (DIW) je predložio prisilnu prodaju državnih obveznica svim osobama koje posjeduju više od 250.000 eura. Ovaj prijedlog je naišao na osude ali i na mnogobrojne simpatije. Mnogi smatraju da stranke lijevog političkog spektra trenutno samo ispituju društveno raspoloženje za uvođenje mjera koje pogađaju bogate.

A raspoloženje ide na ruku onima koji traže promjene poreznog sustava u Njemačkoj s kojim je malo tko zadovoljan a glavne zamjerke su mu da je nepravedan i prekompliciran. No komentatori vodećih njemačkih medija upozoravaju na pojednostavljivanje kompliciranog gospodarskog stanja. Liberalni dnevnik Süddeutsche Zeitung upozorava na to da povikom "Otmimo bogatima" ništa neće biti riješeno. Ne samo zbog toga što je već svima poznato da je kapital danas vrlo pokretan pa ga je lako udaljiti od očiju njemačkih poreznih organa nego i zbog jednostranosti mjera kakve predlažu akcioni savezi poput ovog najnovijeg.

Tagovi: SPD, ljevica, porez na bogatstvo, bogststvo, Institut za ekonomska istraživanja, njemačke obveznice, Attack
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Osamnaesti uzastopni rast CROBEX-a
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u utorak su glavni dionički indeksi nastavili trend rasta, pri čemu je Crobex ojačao 18. trgovinski dan uzastopno, no uz slabiji promet nego dan ranije.
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
REKORDI
Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
ZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), iz kojeg upozoravaju da je unatoč konstantnom porastu broja osiguranja velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima.
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
FOREX
Viši prinosi na američke obveznice poduprli tečaj dolara
LONDON - Dolar je u utorak ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice, u očekivanju skorašnje sjednice američkog Feda koja bi investitorima trebala pružiti nove smjernice.
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
TREZORCI
Izdano 1,7 milijardi kuna vrijednih trezoraca uz svega 0,01 posto kamate
ZAGREB - Ministarstvo financija na prvoj ovogodišnjoj aukciji, održanoj u utorak, prodalo je 1,7 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom na rok od godine dana uz svega 0,01 posto, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, trgovina oprezna
ŠANGAJ - Na većini azijskih burzi cijene su dionica u utorak pale, a trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni riskirati, s obzirom da se očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u, ali i nekim drugim gospodarstvima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE