GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka razmatra izmjene zakona nakon debakla s Wirecardom

Njemačka razmatra izmjene zakona nakon debakla s Wirecardom
SKANDALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 08:16
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Njemačka vlada planira reformirati zakone o financijskim izvješćima nakon urušavanja financijsko-tehnološke kompanije Wirecarda, kojoj je iz bilance nestalo 1,9 milijardi eura.

"Kompetentan, učinkovit i djelotvoran postupak financijskog izvještavanja važan je kako bi se osiguralo funkcionalno i transparentno tržište kapitala", rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva pravosuđa. Dodao je kako to ministarstvo surađuje s ministarstvom financija na procjeni opsega potrebnih reformi.

Wirecard je pokrenuo stečajni postupak nakon što je utvrđeno da mu nedostaju potvrde o depozitima ukupne vrijednosti 1,9 milijardi eura, zbog čega su dionice kompanije ekstremno pale. Novac je trebao biti na računima u jugoistočnoj Aziji, za koje se sada smatra da nisu ni postojali.

Njemački Panel za kontrolu standarda financijskog izvještavanja (DPR) provjerava ispunjavanje standarda u financijskim izvješćima u ime države.

Nakon skandala s Wirecardom regulatorne reforme najavio je i Deutsche Boerse, koji vodi burzu DAX s 30 vodećih njemačkih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji.

"Povjerenje u tržište kapitala nedvojbeno je pretrpjelo težak udarac tijekom zadnjih nekoliko dana. Naša je zadaća kao operatera tržišta između ostalog i jačanje povjerenja na tržištu kapitala", priopćio je operator u ponedjeljak, obećavajući "dubinski pregled i reviziju" pravila i propisa.

Wirecard je uvršten u indeks DAX u rujnu 2018. godine. Sastav indeksa analiza se svaka tri mjeseca. Sljedeća je revizija na rasporedu u rujnu.

Njemačka financijsko-tehnološka kompanija Wirecard proglasila je prošli tjedan stečaj nakon što je iz njezine bilance netragom nestalo 1,9 milijardi eura, a nova uprava odlučila je podnijeti zahtjev na sudu u Muenchenu zbog prijetnje insolventnosti i prekomjerne zaduženosti.

Wirecard je osnovan 1999. godine u predgrađu Muenchena, na vrhuncu balona internetskih kompanija, i u početnoj fazi obrađivao je transakcije za internetske stranice koje su se bavile kockanjem i pornografijom.

S vremenom je proširio krug klijenata i postao miljenik ulagača te je 2018. godine uvršten u indeks frankfurtske burze DAX, nadmašivši po tržišnoj kapitalizaciji divove poput Deutsche Banka i Commerzbanka.

Njegov uspon protumačen je kao prodor financijsko-tehnoloških kompanija u prostor koji je dotada bio rezerviran samo za tradicionalne zajmodavce.

Njegova je tržišna vrijednost na vrhuncu iznosila 28 milijardi eura a danas je postao prva tvrtka uvrštena u indeks DAX koja je propala.

Skandal je izbio nakon što ih je revizor Ernst & Young prošlog tjedna upozorio da ne može pronaći dokaze o depozitima u vrijednosti 1,9 milijardi eura.

U priču su se uključile dvije banke na Filipinima, objavivši da su dokumenti o Wirecardovim računima krivotvoreni i da njemačka tvrtka nije njihov klijent.

Ured državnog tužitelja u Munchenu pokrenuo je istragu protiv izvršnog direktora Markusa Brauna zbog sumnje da je krivotvorio podatke i manipulirao tržištem.

Iz ureda su u međuvremenu poručili da će razmotriti i druga moguća kaznena djela.

I prije objave vijesti o stečaju frankfurtska burza obustavila je trgovinu Wirecardovim dioniacama koje su od prošlotjedne objave revizorskog izvješća oslabile više od 90 posto.

Tagovi: Njemačka, Wirecard, Commerzbank, Deutsche Bank, revizori, poslovno izvještavanje, Deutsche Boerse
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE