GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka zabranjuje kineske komponente za 5G mrežu?

Njemačka zabranjuje kineske komponente za 5G mrežu?
ZABRANE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2023 / 20:25
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova planira zabraniti korištenje komponenti kineske proizvodnje u kritičnim dijelovima javnih 5G mobilnih telekomunikacijskih mreža u zemlji. Ograničenja bi trebala početi 2026. godine, rekli su vladini izvori za dpa.

No, oko zabrane nema dogovora unutar koalicijske vlade. Ministar za digitalnu tehnologiju i promet Volker Wissing (Volker Wissing) ima drugačiji stav, rekli su izvori.

Zabrana bi mogla utjecati na kontroverzne planove o djelomičnom oslanjanju na komponente kineskih proizvođača Huawei i ZTE za izgradnju njemačke mreže.

Kritičari vide sudjelovanje kineskih tvrtki kao mogući sigurnosni rizik.

Predlaže se zabrana korištenja kineskih dijelova u osnovnim 5G mobilnim mrežama njemačkih kompanija Telekom, Vodafone (Vodafone) i Telefonica (Telefonica), počevši od 1. siječnja 2026. Zabrana bi se odnosila ne samo na buduće dijelove, već i na također na komponente koje se već koriste.

“Strukturna ovisnost o komponentama koje proizvode Huawei i ZTE u pristupnoj i transportnoj mreži” mora se smanjiti do 1. listopada 2026. godine, stoji u prijedlogu.

Stroža pravila koja zabranjuju čak i nesporne komponente iz Huaweia i ZTE-a trebala bi se primjenjivati u posebno osjetljivim područjima Njemačke, poput Berlina i nekadašnje zapadnonjemačke prijestolnice Bonna, gdje su mnoge vladine institucije i danas.

U ruralnim područjima, gdje se korisnici često žale na slabu mobilnu mrežu, takvih ograničenja neće biti.

Ovaj prijedlog zagovara ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser, članica socijaldemokrata kancelara Olafa Scholza.

Glasnogovornik ministarstva rekao je za dpa u srijedu da "savezna vlada nije donijela nikakvu odluku" o zabrani. Ministar Vissing, koji je protiv, član je Liberala (FDP).

Glasnogovornik je rekao da se postojeći "visoki standardi i strogi propisi u vezi s korištenjem kritičnih komponenti već primjenjuju na uvođenje 5G" te da se trenutni pristup pokazao uspješnim.

Tagovi: Njemačka, 5G mreža, Huawei
PROČITAJ I OVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZDRAVSTVO
Hrvatska po izdvajanjima za zdravstvo znatno zaostaje za EU-om
ZAGREB - Iako izdvajanja za zdravstvo rastu, ona značajno zaostaju za prosjekom Europske unije, a naročito najuspješnijim članicama EU-a, dok je zdravstveni sustav podfinanciran.
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
KOCKA
Crna Gora: Rekordni prihodi od kockanja
PODGORICA - Deset najvećih kompanija koje organiziraju sportsko klađenje i posjeduju kladionice lani su imale ukupan prihod veći od 151 milijun eura. Zajedno su ostvarili pozitivan neto rezultat od preko 41,7 milijuna eura, a zapošljavali su 2091 radnika.
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Većina indeksa u plusu
ŠANGAJ -  Azijsko-pacifička tržišta uvelike su porasla u utorak, prateći poteze Wall Streeta, a ulagači očekuju kineski indeks menadžera nabave u proizvodnji za travanj.
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli, Tesla na vrhu dobitnika
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a trgovci se pripremaju za tjedan kojim dominiraju korporativne zarade i sastanak Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi pali, Valamar gubitnik dana
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE