GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemački željeznički promet na rekordnoj razini

Njemački željeznički promet na rekordnoj razini
ŽELJEZNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.04.2024 / 17:00
Autor: SEEbiz
BERLIN - Nakon pandemije, u njemačkom putničkom prijevozu željeznicom, potražnja za međugradskim i regionalnim vlakovima sada je ponovno na rekordnoj razini.

Prošle je godine ukupan željeznički promet iznosio 104,2 milijarde putničkih kilometara, izračunao je Pro-Rail Alliance na temelju podataka Saveznog zavoda za statistiku.

"To je iznad prethodnog rekorda od 102,0 milijarde putničkih kilometara u 2019.", rekli su iz udruge za dpa.

"U pogledu performansi prijevoza, ovo više nego kompenzira pad koronavirusa - zapravo, ovdje možemo govoriti o najvišoj razini svih vremena."

Učinkovitost prijevoza ključna je brojka za željezničku industriju. Izračunava se iz broja prevezenih putnika i prijeđenih kilometara željeznicom. U godinama pandemije koronavirusa 2020. i 2021. ova se izvedba gotovo prepolovila zbog pada potražnje.

Cilj njemačke vlade je udvostručiti učinak željezničkog prometa do 2030. u odnosu na 2015. Tada je brojka bila nešto ispod 92 milijarde putničkih kilometara.

Prema Pro-Rail Allianceu, Deutschlandticket s popustom širom Njemačke dao je značajan poticaj potražnji prošle godine. Mjesečna pretplata već otprilike godinu dana omogućuje putovanja diljem zemlje u lokalnom i regionalnom prijevozu za 49 € mjesečno.

Međutim, prijevoz na velike udaljenosti također doživljava "pravi procvat", rekao je Dirk Flege, direktor udruge. Prošle godine ondje je ostvareno oko 47,6 milijardi putničkih kilometara, što je također rekord svih vremena.

Putnicima koji putuju željeznicom trenutno nije lako. Otprilike godinu dana, dva kruga kolektivnog pregovaranja u Deutsche Bahnu uzrokovala su nekoliko industrijskih sporova i znatna ograničenja.

Tome se pridodaje i loše stanje željezničke mreže. Brojni projekti kolosijeka već godinama usporavaju željeznički promet, a Deutsche Bahn nije nadaleko poznat po svojoj točnosti.

U idućih nekoliko godina planiran je kompletan remont mreže. Do 2030. treba temeljito modernizirati 40 prometnih koridora. To bi mrežu trebalo učiniti manje osjetljivom na prekide.

Tagovi: njemačka željeznica, Deutschlandticket, deutsche bahn, željeznica, putovanja
PROČITAJ I OVO
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
KAMATNE STOPE
Goldman Sachs ne očekuje smanjenje kamata prije rujna
NEW YORK - Njujorška bankarska korporacija Goldman Sachs objavila je da ne očekuje da će američka središnja banka Fed smanjiti kamatne stope prije rujna.
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
PREDVIĐANJA
Komen Bujas: Cijene u ugostiteljstvu i turizmu će rasti, ali ne kao lani
ZAGREB - Primjenom proširenog Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, od 1. svibnja minimalne plaće povećavaju se prosječno 17 posto za temeljna ugostiteljska zanimanja.
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
POSKUPLJENJA
Od lipnja uspon na Eiffelov toranj skuplji za petinu
PARIZ - Kako bi prikupili više novca za hitne restauratorske radove, gradsko vijeće Pariza izglasalo je povećanje cijene ulaznice za Eiffelov toranj. Ulaznice za odrasle sljedeći mjesec bit će skuplje za 20 posto.
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
TJEDNI PREGLED LJSE
Ljubljanska borza: Telekom Slovenije dobitnik tjedna
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi ovaj je tjedan vladalo optimistično ozračje, a indeks SBI TOP je ojačao oko pola posto. Pogurale su ga cijene gotovo svih najvažnijih dionica, osim dionica Zavarovalnice Triglav.
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE