GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice

Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 16:55
Autor: SEEbiz
OSLO - Norveški mirovinski fond ne bi trebao u ovom trenutku ulagati u vlasničke udjele u kompanijama čijim se dionicama ne trguje na burzama zbog većih naknada i "manje transparentnih" informacija, objavila je vlada.

Norveška središnja banka, koja upravlja stabilizacijskim fondom, preporučila je prošle godine da se do pet posto imovine fonda uloži u vlasničke udjele kompanija čije dionice nisu uvrštene u burzovne kotacije. To bi, po sadašnjim brojkama, odgovaralo iznosu od oko 80 milijardi dolara.

Najveći mirovinski fond u svijetu ulaže višak prihoda od nafte i plina u dionice u burzovnoj kotaciji, državne i korporativne obveznice, neuvrštene nekretnine i infrastrukturne projekte za zelenu energiju, poput vjetroelektrana. Trenutno upravlja imovinom u vrijednosti oko 1,6 bilijuna dolara.

"Zaključili smo da u ovom trenutku nećemo otvoriti mogućnost ulaganja u dionice koje nisu u burzovnim kotacijama", rekao je ministar financija Trygve Slagsvold Vedum na konferenciji za novinare. Takva ulaganja nosila bi veće naknade, manje transparente informacije i potrebu za širokim političkim konsenzusom.

"Nastavit ćemo razmatrati tu mogućnost", dodao je ministar. Vlada je odlučila da trenutno nije vrijeme za ulaganja u neizlistane dionice dijelom i zato što treba sačuvati stabilnost u Norveškoj u razdoblju političke nestabilnosti u inozemstvu, rekla je Vedumova zamjenica Ellen Reitan.

Stabilnost važnih institucija važna je u nestabilnim vremenima, a naftni fond definitivno je važna institucija, rekla je Reitan za Reuters.

Ministarstvo financija objavilo je da planira uspostaviti neovisno stručno vijeće za fond čije će podatke koristiti pri budućim odlukama o pitanjima poput ulaganja u neizlistane dionice, rekao je Vedum.

U fondu su zadovoljni što ministarstvo nije definitivno otklonilo mogućnost ulaganja u neizlistane dionice. "Veselimo se sastanku s parlamentarnim odborom za financije u ovom mjesecu kako bismo odgovorili na pitanja o toj temi", stoji u elektronskoj poruci Reutersu.

Parlament je odbacio zahtjev da se dio novca u mirovinskom fondu ulaže u kapital tvrtki čijim se dionicama ne trguje na burzama, uz obrazloženje da bi to moglo biti preskupo i da bi onemogućilo kontinuiranu analizu prinosa.

Ulaganje u neizlistane dionice omogućilo bi fondu da novac usmjeri u tvrtke koje tek planiraju uvrštenje u burzovnu kotaciju, uključujući one u brzorastućem tehnološkom sektoru, kao što je umjetna inteligencija.

Kritičari pak smatraju da bi se fond trebao držati višedesetljetne uspješne formule praćenja globalnih burzovnih indeksa. Zagovornici uzvraćaju da upravo kompanije s neizlistanim dionicama danas čine veći i brzo rastući dio gospodarstva.

Izvršni direktor fonda Nicolai Tangen smatra da je pravi trenutak da fond počne ulagati u takve tvrtke, s obzirom na trenutno visoke kamatne stope i relativno mali broj novih burzovnih uvrštenja širom svijeta.

Tagovi: norveška, norveški mirovinski fond
PROČITAJ I OVO
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJSE
Veliki optimizam na Ljubljanskoj borzi, NLB u fokusu
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj burzi promet je znatno porastao, a sve su dionice u prvom kvartalu poskupjele. Prosječni rast iznosio je 17%, što domaće tržište stavlja na prvo mjesto u regiji. Dionice NLB-a i dalje se izdvajaju po rastu - +29% u prva tri mjeseca!
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, većina burzi zatvorena
ŠANGAJ - Australsko i japansko tržište pali su u srijedu dok se ulagači spremaju za odluku američke središnje banke o stopama, koja bi trebala biti objavljena u četvrtak rano u Aziji.
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Oštar pad za kraj gubitničkog travnja
NEW YORK - Američki su indeksi pali u utorak i završili gubitnički mjesec nakon što su podaci o plaćama višim od očekivanih potaknuli novu zabrinutost zbog inflacije uoči odluke Federalnih rezervi o kamatama u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE