GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice

Norveška vlada blokirala ulaganja mirovinskog fonda u neizlistane dionice
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.04.2024 / 16:55
Autor: SEEbiz
OSLO - Norveški mirovinski fond ne bi trebao u ovom trenutku ulagati u vlasničke udjele u kompanijama čijim se dionicama ne trguje na burzama zbog većih naknada i "manje transparentnih" informacija, objavila je vlada.

Norveška središnja banka, koja upravlja stabilizacijskim fondom, preporučila je prošle godine da se do pet posto imovine fonda uloži u vlasničke udjele kompanija čije dionice nisu uvrštene u burzovne kotacije. To bi, po sadašnjim brojkama, odgovaralo iznosu od oko 80 milijardi dolara.

Najveći mirovinski fond u svijetu ulaže višak prihoda od nafte i plina u dionice u burzovnoj kotaciji, državne i korporativne obveznice, neuvrštene nekretnine i infrastrukturne projekte za zelenu energiju, poput vjetroelektrana. Trenutno upravlja imovinom u vrijednosti oko 1,6 bilijuna dolara.

"Zaključili smo da u ovom trenutku nećemo otvoriti mogućnost ulaganja u dionice koje nisu u burzovnim kotacijama", rekao je ministar financija Trygve Slagsvold Vedum na konferenciji za novinare. Takva ulaganja nosila bi veće naknade, manje transparente informacije i potrebu za širokim političkim konsenzusom.

"Nastavit ćemo razmatrati tu mogućnost", dodao je ministar. Vlada je odlučila da trenutno nije vrijeme za ulaganja u neizlistane dionice dijelom i zato što treba sačuvati stabilnost u Norveškoj u razdoblju političke nestabilnosti u inozemstvu, rekla je Vedumova zamjenica Ellen Reitan.

Stabilnost važnih institucija važna je u nestabilnim vremenima, a naftni fond definitivno je važna institucija, rekla je Reitan za Reuters.

Ministarstvo financija objavilo je da planira uspostaviti neovisno stručno vijeće za fond čije će podatke koristiti pri budućim odlukama o pitanjima poput ulaganja u neizlistane dionice, rekao je Vedum.

U fondu su zadovoljni što ministarstvo nije definitivno otklonilo mogućnost ulaganja u neizlistane dionice. "Veselimo se sastanku s parlamentarnim odborom za financije u ovom mjesecu kako bismo odgovorili na pitanja o toj temi", stoji u elektronskoj poruci Reutersu.

Parlament je odbacio zahtjev da se dio novca u mirovinskom fondu ulaže u kapital tvrtki čijim se dionicama ne trguje na burzama, uz obrazloženje da bi to moglo biti preskupo i da bi onemogućilo kontinuiranu analizu prinosa.

Ulaganje u neizlistane dionice omogućilo bi fondu da novac usmjeri u tvrtke koje tek planiraju uvrštenje u burzovnu kotaciju, uključujući one u brzorastućem tehnološkom sektoru, kao što je umjetna inteligencija.

Kritičari pak smatraju da bi se fond trebao držati višedesetljetne uspješne formule praćenja globalnih burzovnih indeksa. Zagovornici uzvraćaju da upravo kompanije s neizlistanim dionicama danas čine veći i brzo rastući dio gospodarstva.

Izvršni direktor fonda Nicolai Tangen smatra da je pravi trenutak da fond počne ulagati u takve tvrtke, s obzirom na trenutno visoke kamatne stope i relativno mali broj novih burzovnih uvrštenja širom svijeta.

Tagovi: norveška, norveški mirovinski fond
PROČITAJ I OVO
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
TRŽIŠTE KAPITALA
Svjetska tržišta: Nasdaq na krilima Nvidije poletio do rekorda
NEW YORK - Svjetska tržišta ovoga su tjedna imala mješovitu izvedbu, a na krilima sjajnih rezultata Nvidije najviše je profitirao Nasdaq.
Nijemci putuju više nego ikad
PUTOVANJA
Nijemci putuju više nego ikad
BERLIN - Želja za putovanjima kod Nijemaca je sve veća. Nijemci putuju više nego ikad prije i to ih košta puno novca. Trend zbog koje turistička branša slavi.
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
MIROVINCI
Hrvatski mirovinski fondovi prepoznaju prilike na slovenskom tržištu kapitala
LJUBLJANA - Na Ljubljanskoj je burzi indeks SBITOP prošli tjedan ojačao pola posto, prešavši u srijedu 1500 bodova prvi put od pada Lehman Brothersa 2008. godine.
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
RAST
Srbija povećala izvoz kozmetike za 40 posto
BEOGRAD - Srbija je prošle godine povećala izvoz kozmetičkih proizvoda za gotovo 40 posto u odnosu na 2022. Ukupna vrijednost tih izvezenih proizvoda iznosila je 80,3 milijuna eura, a u posljednjih pet godina 278 milijuna eura, rekao je prošli tjedan za Euronews Srbija Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije.
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
STATISTIKA
Smanjuje se broj potopljenih brodova, sve više piratskih napada
LONDON - Broj brodoloma diljem svijeta prošle je godine pao na rekordno nisku razinu nakon što je potonulo 26 većih plovila, gotovo trećinu manje nego godinu prije. No, s druge strane, opasnost od piratstva je sve veća, pokazuje najnovije godišnje izvješće o rizicima u brodarstvu njemačkog osiguravatelja Allianz Commerciala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE