GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Norveška zbog koronakrize povećava potrošnju iz stabilizacijskog fonda

Norveška zbog koronakrize povećava potrošnju iz stabilizacijskog fonda
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 13:52
Autor: SEEbiz / H

OSLO - Norveška će ove godine oštro povećati potrošnju iz državnog stabilizacijskog fonda kako bi pomogla gospodarstvu pogođenom pandemijom koronavirusa, objavila je u utorak vlada.

Revidirani proračun ministarstva financija pokazao je da će iz fonda ove godine povući rekordnih 419,6 milijardi norveških kruna (40,6 milijardi dolara) ili 4,2 posto vrijednosti toga fonda 1. siječnja ove godine.

U listopadu prošle godine ministarstvo je procijenilo da će iz fonda povući 243,6 milijardi kruna ili 2,6 posto vrijednosti.

Novim će iznosom prvi puta u više od deset godina biti probijen zacrtani plafon godišnje potrošnje, utvrđen na tri posto vrijednosti fonda. Plafon se smije probiti samo u teškim vremenima za gospodarstvo, podsjeća Reuters.

Dodatna potrošnja amortizirat će manjak prihoda od poreza a bit će usmjerena i u mjere ublažavanja ekonomskih posljedica pandemije, poput dodatnih naknada za nezaposlenost, novčane potpore za kompanije i poticaja za investicije u naftnoj industriji, objavilo je ministarstvo.

Iduće godine vlada planira uvesti i novi porez sektoru ribarstva, drugom najvećem sektoru norveškog gospodarstva, nakon naftnog.

Porez od 0,40 kruna po kilogramu ribe plaćat će se od 2022. godine i donositi proračunu lokalnih i regionalnih vlasti oko 500 milijuna kruna godišnje, predviđaju u ministarstvu financija.

Statistički ured odvojeno je u utorak objavio da je gospodarstvo u ožujku smanjeno za 2,1 posto na mjesečnoj razini a u prvom tromjesečju za 6,9 posto.

Ministarstvo za ovu godinu predviđa pad gospodarstva od četiri posto. Središnja banka u prošlom je tjednu po prvi put smanjila ključnu kamatnu stopu na nula posto, podsjeća Reuters.

Stabilizacijski fond upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara a ulaže prihode od nafte u inozemne dionice, obveznice i nekretnine. Vrijedan je oko 190 tisuća dolara po stanovniku.

Tagovi: Norveški stabilizacijski fond, Norveška, norveška ekonomija, koronakriza, koronavirus u Norveškoj
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Minimalne promjene indeksa
NEW YORK - Indeks S&P 500 zatvorio je u srijedu blizu pozitivne nule jer su strahovi zbog kamatnih stopa smanjili entuzijazam koji je proizašao iz snažne zarade poduzeća.
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Uzlet Zvečeva, indeksi pali
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela slab promet i novi pad indeksa.
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE