GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova obveznica od 1,45 milijardi eura uz 0,75 posto kamate

Nova obveznica od 1,45 milijardi eura uz 0,75 posto kamate
ZADUŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2020 / 15:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija u ponedjeljak je na domaćem tržištu kapitala realiziralo novu, 7-godišnju obveznicu u ukupnom iznosu od 1,445 milijardi eura uz valutnu klauzulu, po kamatnoj stopi od 0,75 posto.

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje dospijeća 2027. godine u nominalnom iznosu od 1,445 milijardi eura uz valutnu klauzulu, navodi se u priopćenju iz Ministarstva.

Izdanjem nove obveznice po kamatnoj stopi od 0,75 posto Ministarstvo financija ostvarilo je iznimno povoljne uvjete zaduživanja na domaćem tržištu kapitala u izazovnim tržišnim uvjetima, dodaje se u priopćenju.

Knjiga upisa bila je otvorena jutros u 9 sati, a zatvorena u 13,45 sati.

Uspješna realizacija izdanja uz postignute konačne uvjete potvrdila je status Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja te dokazala snažno povjerenje ulagatelja na domaćem tržištu kapitala i u vremenima izvanredne situacije, ističe se još u priopćenju.

Očekivani datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 5. svibnja 2020. godine.

Sredstva prikupljena tim izdanjem obveznice bit će korištena za financiranje povećanih državnih potreba uslijed krize izazvane aktualnom pandemijom CovihOVID-19.

Izdanje obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank d.d., OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d. i Zagrebačka banka d.d., u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja.

Ministar financija Zdravko Marić na prošlotjednoj sjednici Vlade istaknuo je da se na domaćem financijskom tržištu od početka godine Ministarstvo financija kroz nekoliko bilateralnih aranžmana s bankama ostvarilo 6,1 milijardu kuna dodatne likvidnosti, a refinanciranjem trezorskih zapisa dodanih 2,5 milijarde kuna.

Tada je najavio da će ovoga tjedna objaviti transakciju koja se se tiče domaćeg obvezničkog tržišta, izrazivši nadu da će doći do uspješnog završetka te transakcije, nakon koje će moći konstatirati da se više od trećine hrvatskih ukupnih potreba za financiranjem do sada već realiziralo na domaćem tržištu.

Inače, Ministarstvo financija posljednji put izdalo je obveznicu krajem veljače - na domaćem tržištu kapitala realizirano je izdanje tri tranše obveznica, u ukupnom nominalnom iznosu od gotovo 15 milijardi kuna, od čega će se najveći dio iskoristiti za refinanciranje postojećih obveznica, a implicirana ušteda na kamatama iznosila je oko 716 milijuna kuna godišnje.

Riječ je o petogodišnjoj obveznici dospijeća 2025. u nominalnom iznosu od 5 milijardi kuna, potom o izdanju druge tranše obveznice, indeksirane na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine u nominalnom iznosu od 4 milijarde kuna te 20-godišnje obveznice dospijeća 2040. u nominalnom iznosu od 800 milijuna eura uz valutnu klauzulu.

Novo izdanje obveznica dospijeća 2025. realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je izdanje druge tranše obveznica dospijeća 2034. realizirano uz godišnju kamatnu stopu od 1,00 posto. Obveznica koja predstavlja najdulji povijesni rok dospijeća (2040.) realizirana je uz godišnju kamatnu stopu od 1,25 posto.

Tagovi: hrvatske obveznice, OTP banka, Privredna banka Zagreb, državne obveznice, Zdravko Marić, Erste, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE