GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova privremena obustava ribolova zbog korone

Nova privremena obustava ribolova zbog korone
RIBOLOV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2020 / 17:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zbog izvanrednih okolnosti izazvanih širenjem pandemije covid-19 ponovo će se provoditi privremena obustava ribolova, objavilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede, podsjećajući i kako obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u privremenoj obustavi.

Uz već provedene obustave, sufinanciranje je predviđeno i za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti pridnenim povlačnim mrežama - koćama od 20. studenoga do 31. prosinca ove godine te privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti okružujućim mrežama plivaricama - srdelarama od 1. do 31. prosinca, navodi se u priopćenju.

"Obustave nisu obvezne te ribari sami odlučuju žele li sudjelovati u privremenoj obustavi", ističu iz Ministarstva.

Inače, Ministarstvo je uvjete, kriterije i način dodjele potpore za privremenu obustava ribolova reguliralo s dva pravilnika, koja su objavljena u najnovijim broju Narodnim novinama (broj 130).

U priopćenju se podsjeća kako je provedba mjera privremene obustave počela u travnju ove godine u segmentima ribolova okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom i pridnenom povlačnom mrežom - koćom.

"Do sada su u mjerama sudjelovala 302 korisnika kojima je dodijeljeno 16,5 milijuna kuna, a isplaćeno gotovo 15 milijuna kuna", podaci su Ministarstva poljoprivrede.

Ističu i kako je cilj privremenih obustava ribolova uvijek isti - zaštititi ribolovnu flotu i ribarstvo te osigurati tržište od značajnog pada vrijednosti te posljedično prekomjerni izlov i iskorištavanje ribolovnih resursa.

S obzirom na krizu uzrokovanu korona virusom i njene posljedice, predviđene mjere u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo nisu bile prikladne kao hitan odgovor na probleme s kojima se suočio ribarski sektor, navode iz Ministarstva te podsjećaju da je Republika Hrvatska kao predsjedavajuća Vijećem bila jedna od inicijatorica promjene postojećeg okvira.

Izmjenama se omogućilo financiranje obustave ribolova proglašene kao izvanredne mjere uslijed situacije uzrokovane korona virusom, bez primjene dotadašnjeg vremenskog ograničenja od maksimalno šest mjeseci, i to isključivo za privremena ograničenja ribolova radi zaštite resursa.

Obustave su omogućile ribarima koji koriste male, pasivne alate, i koji svoje ulove pretežito plasiraju u ribarnice i restorane da za vrijeme privremenih obustava ostvare lakši put do potrošača, ističu iz Ministarstva.

Navode i kako se u situaciji nemogućnosti izvoza i prodaje ribe restoranima povećala prodaja krajnjim potrošačima, i to putem prodaje s ribarskih plovila i na ribarnicama. Također, nije došlo do velikog pada cijene kvalitetne ribe na tržištu, distribucija je ubrzana, a potrebe tržišta zadovoljene.

"Posljedično obustavi očekuje se i bolja slika stanja male plave ribe", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: ribolov, ribarstvo, Ministarstvo poljoprivrede, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Tehnološki sektor predvodio optimizam
NEW YORK - Američki indeksi porasli su u ponedjeljak, a Wall Street je pratio ključnu konferenciju o umjetnoj inteligenciji i iščekivao nove smjernice monetarne politike Federalnih rezervi.
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad indeksa na početku tjedna
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz nešto bolji promet.
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
PREPORUKE
Ovo su četiri kriptovalute koje bi mogle profitirati od prepolovljenja bitcoina
NEW YORK - Predstojeće prepolovljenje bitcoina u travnju jedan je od najočekivanijih događaja u blockchain i kripto svijetu, i to s dobrim razlogom.
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
MLJEKARSTVO
Vučković: Za razvoj mljekarstva do 2030. godine više od 592 milijuna eura
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u ponedjeljak je u Varaždinu predstavilo Program razvoja sektora mljekarstva u RH do 2030. godine te akcijski plan za provedbu tog programa do 2025., a ministrica Marija Vučković izjavila je da se u taj sektor planira utrošiti nešto više od 592 milijuna eura.
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nikkei 225 predvodi rast
TOKIO - Japanski indeks Nikkei 225 predvodio je dobitke na azijsko-pacifičkim tržištima u ponedjeljak, dok Kina bilježi povećane dobitke nakon što su podaci pokazali da je njezino gospodarstvo snažno počelo godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE