GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova pruga Divača-Koper s dva kolosijeka do 2030.

Nova pruga Divača-Koper s dva kolosijeka do 2030.
PRUGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2024 / 14:12
Autor: SEEbiz
KOPER - Paralelni lijevi kolosijek uz novu prugu između Divače i Kopra u nastajanju trebao bi biti izgrađen do 2030. godine. Prema riječima ministrice Alenke Bratušek, tada će stara pruga biti namijenjena turizmu.

Istaknula je da se izgradnja drugog kolosijeka odvija u skladu s dinamikom, te da će projekt pokazati da znamo pravilno voditi velike infrastrukturne projekte u Sloveniji.

“Drugi kolosijek je najveći infrastrukturni projekt u našoj zemlji. Teče u skladu s vremenskim i financijskim okvirima predviđenim investicijskim programom. Mislim da je to važno isticati u svakoj prilici, jer nažalost u Sloveniji u prošlosti nismo imali najbolje sreće u upravljanju velikim projektima”, rekao je ministar infrastrukture na današnjoj konferenciji za novinare u Saboru.

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila prijedlog izmjena i dopuna zakona o izgradnji, upravljanju i upravljanju drugim kolosijekom željezničke pruge Divača-Koper, kojim će se omogućiti realizacija projekta izgradnje paralelnog lijevog kolosijeka. Izgradnja će započeti 2026. godine, a procijenjena vrijednost paralelnog kolosijeka je 354,2 milijuna eura bez PDV-a.

Kako je danas pojasnio ministar, zakonom se investicija za paralelni lijevi kolosijek prenosi na projektnu tvrtku 2TDK. Do donošenja Državnog prostornog plana, koji je već u izradi, projekt će voditi Ministarstvo odnosno Uprava za infrastrukturu, a od tada, odnosno ishođenja građevinske dozvole i izvođenja svih potrebnih istraživanja i studija, 2TDK preuzima preko uzde, objasnila je.

Smatra da je važno da Vlada iz projekta izbaci mogućnost sudjelovanja stranih država u izgradnji. "Slovenija je suverena država koja je sposobna izgraditi vlastitu infrastrukturu", istaknula je.

Na prijedlog zastupnika, prema njezinim obrazloženjima, u prijedlogu izmjena zakona napisali su i da će se postojeća pruga, kojom se trenutno odvija promet, ukinuti i predati turističkoj namjeni. "Kada nova linija bude dvokolosiječna - naši planovi su za 2030. - onda će se stara linija ukinuti u roku od godinu dana i bit će posvećena ljudima", rekla je.

Prema riječima zastupnice Tamare Kozlović, predloženim izmjenama zakona zadovoljni su i u Klubu zastupnika Svoboda, gdje se nadaju da će ih DZ razmotriti što prije.

“Ovom zakonu se posebno veselimo iz tri ključna razloga. Prvi je da, naravno, želimo i godinama radimo na tome da se što prije počne graditi paralelni kolosijek uz postojeći, a naravno da želimo i da se što prije izgradi. Druga stvar je što zakon predviđa posebnu odredbu da se postojeća pruga nakon izgradnje oba kolosijeka napusti, kako bi se mogla koristiti za rekreaciju i turizam, čemu mi mještani težimo i na što upozoravamo dugi niz godina. . Odredba zakona obvezuje sve vlade, a ne samo sadašnju, da to provedu u praksi. I treća stvar je da jasno kaže da ni željeznica ni Luka Koper nisu na prodaju, bez obzira na preporuke OECD-a”, nastavila je.

Prema riječima njezina zamjenika kolege Roberta Janeva, predložena izmjena zakona znači "veliko olakšanje" za stanovnike slovenske Istre. “Radujemo se većoj protočnosti, sigurnosti i prije svega ovom održivom razvoju o kojemu više puta slušamo”, zaključio je.

Tagovi: DIVAČA, KOPER, BRATUŠEK, LUKA KOPER
PROČITAJ I OVO
Portugal ukida povlastice za digitalne nomade
POTEZI
Portugal ukida povlastice za digitalne nomade
LISABON - Portugal je bio zemlja u koju su se masovno selili "digitalni nomadi", odnosno ljudi koji su radili poslove koji nisu zahtijevali vezivanje za jedno mjesto. No, državne vlasti sada, pod pritiskom stanovništva, ukidaju povlastice.
Hrvatski turizam: Profitiraju regije koje su naglašenije posvećene avio gostima
STRUKTURA
Hrvatski turizam: Profitiraju regije koje su naglašenije posvećene avio gostima
ZAGREB - Prema podacima sustava eVisitor u našoj je zemlji kumulativno, dakle od 1. siječnja do 20. srpnja ostvareno više od 10 milijuna dolazaka i 45,8 milijuna noćenja, što je u odnosu na lani 4 posto više u dolascima, odnosno jedan posto u noćenjima.
Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija
KOREKCIJA
Azijska tržišta: Težak pad Nikkeija
TOKYO - Japanski Nikkei 225 produžio je svoj šestodnevni gubitnički niz na 3%, vodeći gubitke među azijskim indeksima jer je regija doživjela široku rasprodaju nakon što je Wall Street pao preko noći.
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
RASPRODAJA
Wall Street: Najgori dan za S&P 500 i Nasdaq od 2022.
NEW YORK - Američko tržište u srijedu je doživjelo pravi potop, pritisnute neuvjerljivim izvješćima dviju megakapitaliziranih tehnoloških kompanija, vodećih na S&P 500 i Nasdaq Composite zabilježili najgoru sesiju od 2022.
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rezultati izbacili Končar D&ST u orbitu
ZAGREB - Rast indeksa uz povećan promet u srijedu na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE