GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala

Nove smjernice Hanfe o uvrštenju vrijednosnih papira na tržištu kapitala
SMJERNICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2021 / 10:33
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) donijela je Smjernice o provjeri i odobrenju prospekta te o izvršavanju ostalih obaveza u vezi s javnom ponudom i uvrštenjem vrijednosnih papira na uređeno tržište, kojima precizno i na jednom mjestu opisuje postupak odobrenja prospekta kod javne ponude i uvrštenja vrijednosnih papira na uređeno tržište, a u skladu s odredbama Uredbe o prospektu i Zakona o tržištu kapitala.

Smjernice su namijenjene izdavateljima, ponuditeljima i osobama koje traže uvrštenje za trgovanje na uređenom tržištu te ostalim dionicima kod javne ponude vrijednosnih papira i njihova uvrštenja na burzu.

U sklopu Smjernica posebno se navode i upute kako iskoristiti prednosti iznimke od obveze objave prospekta izdanja i to za one javne ponude vrijednosnih papira za koji se prikuplja iznos manji od osam milijuna eura (u kunskoj protuvrijednosti).

Naime, s iznimkama i izuzećima na temelju posljednjih zakonskih izmjena, Hrvatska je kao članica Europske Unije odučila iskoristiti diskrecijsko pravo da manjim poduzećima u Republici Hrvatskoj olakša pristup financiranju putem tržišta kapitala i tako pruži alternativu financiranjima putem bankarskih kredita.

No, kako bi se kod takvih izdanja pružila što transparentnija komunikacija s investitorima i zaštitila prava ulagatelja, određeno je da je za izdanja između četiri i osam milijuna eura potrebno izdavanje Informacijskog dokumenta o ponudi, ali to je znatno jednostavniji i jeftiniji proces za poduzeća bez troškova konzultanata te bez troškova odobrenja dokumenta kod Hanfe (koji inače postoji kod odobrenja prospekta).

Sam dokument treba na jednostavan način sadržavati sve važne informacije o izdanju kako bi ulagači mogli donijeti utemeljene odluke o ulaganju. Pritom, ga izdavatelj nije dužan dostavljati Hanfi, osim na njezin zahtjev. Sadržaj Informacijskog dokumenta o ponudi propisan je ranijim Hanfinim Pravilnikom o minimalnom obliku i sadržaju informacijskog dokumenta kod iznimke od obveze objave prospekta, a koji se može pronaći na internetskoj stranici Hanfe.

Hanfa je prilikom izrade ovih Smjernica vodila računa o najboljoj praksi drugih regulatora, a kako izdavatelji u Republici Hrvatskoj ne bi bili u nepovoljnijem položaju u odnosu na europske izdavatelje. Nova pravila za javne ponude vrijednosnih papira manje vrijednosti iskorak su prema dugoročnom planu Europske komisije za uspostavu unije tržišta kapitala, koja bi u dodatnim drugim područjima trebala povećati broj izdavatelja i ulagača na svim tržištima Europske Unije.

Tagovi: Hanfa, uvrštenje vrijednosnih papira na tržištu kapitala, tržište kapitala, Zagrebačka burza
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE