GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu

Novi pad indeksa na Beogradskoj berzi, Messer u fokusu
CLOSING BELL BSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2020 / 19:20
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Na Beogradskoj berzi je nastavljen pad cena akcija i poslednjeg radnog dana u nedelji, a ukupan promet je, zahvaljujući trgovanju državnim obveznicama, skočio na 1,24 milijarde dinara (10,5 miliona evra).

Indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 zaključen je u padu za 0,4 odsto na 799,08 poena, dok u odnosu na prošlu nedelju beleži gubitak od 1,3 procenta, a u istom procentu je pao i BELEXlajn, na 1.723,28 poena, pri čemu je na nedeljnom nivou potonuo za 1,8 posto.

U fokusu investitora je bila akcija proizvođača i distributera tehničkih gasova Messer Tehnogasa, koja je istrgovana za 20,3 miliona dinara, ali uz pad cene od 2,9 odsto na 14.869 dinara.

Naftna industrija Srbije je takođe oslabila, i to za 0,7 odsto na 715 dinara, a zabeležila je promet u iznosu nešto nižem od 3,0 miliona dinara.

Energoprojekt holding se zadržao na cenovnom nivou od 565 dinara, uz realizaciju od 1,0 milion dinara, a toliki promet je registrovala i akcija proizvodno-montažnog preduzeća Jedinstvo iz Sevojna po nepromenjenoj ceni od 7.020 dinara.

Akcija Aerodroma „Nikola Tesla“ je istrgovana za 0,5 miliona dinara uz rast cene od 1,8 odsto na 1.049 dinara, dok je dobitnike predvodila preferencijalna akcija Komercijalne banke sa skokom od 10 procenata na 1.100 dinara, uz promet vredan 0,3 miliona dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija imali udeo od 39,28 odsto, pri čemu u prodaji 66,93 procenta, a u kupovini 11,63 posto.

Dve serije dinarski državnih obveznica ostvarile su zajedno trgovanje u iznosu od 1,2 milijarde dinara, pri čemu je veći promet, „težak“ 803,4 miliona dinara, imala obveznica serije RSO16142 koja dospeva u julu 2023. godine.

Tagovi: Beogradska berza, BELEX15, BELEXline, Aerodrom Nikola Tesla, Metalac, Philip Morris, Naftna industrija Srbije, Messer Tehnogas, Komercijalna banka
PROČITAJ I OVO
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
Wall Street pao četvrti dan zaredom
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street pao četvrti dan zaredom
NEW YORK - Na Wall Streetu je u srijedu burzovni S&P 500 indeks pao četvrti dan zaredom jer poslovni rezultati kompanija nisu impresivni i jer je sve jasnije da američka središnja banka neće smanjiti kamatne stope tako brzo kao što se očekivalo.
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
FENOMENI
Što je pink tax i koliko je i danas prisutan ovaj fenomen?
ANALIZA - “Porez na rozu”, poznatiji kao pink tax, predstavlja pojavu u kojoj se proizvodi namijenjeni ženama prodaju po višim cijenama u odnosu na slične proizvode namijenjene muškarcima.
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
KRIPTO SCENA
Je li halving već uračunat u cijenu bitcoina?
NEW YORK - Američki dolar ponovno pokazuje svoju snagu, jučer je dosegnuo petomjesečni maksimum prema euru (za euro je ujutro trebalo platiti samo 1,0603 dolara).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE