GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača

Novi zakon: Trgovcima kazna i do četiri posto prometa za povredu prava potrošača
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 10:39
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Od svibnja 2022. godine na hrvatsko tržište bit će zabranjeno stavljati robu dvojne kvalitete, a trgovci će za prekogranične povrede potrošačkih prava moći biti kažnjeni iznosom i do 4 posto godišnjeg prometa, proizlazi iz prijedloga novog Zakona o zaštiti potrošača o kojemu u subotu piše Jutarnji list.

Novim zakonom, koji je upućen u javnu raspravu, bit će uređena obveza trgovaca da u postupku procesa prigovora od potrošača, kupcu kao odgovor na prigovor pruži jasnu informaciju prihvaća li ga ili ne, jer je dosadašnja praksa pokazala da su njihovi odgovori nerijetko nerazumljivi, a proces prigovaranja time bespotrebno dugačak i kompliciran.

Novosti se odnose i na prodaju artikala kroz posebne oblike prodaje. Naime, trgovac će, pored objave cijene robe na popustu, biti obvezan objaviti i najnižu cijenu po kojoj se taj isti artikl općenito prodavao u posljednjih 30 dana, vjerojatno zato da bi se kupcima pružila točna informacija jesu li taj isti artikl možda već mogli kupiti po povoljnijim uvjetima.

Novi zakon također će ispraviti i nepravdu koja je postojala vezano uz uslugu parkiranja jer će parkiranje izrijekom biti navedeno na popisu javnih usluga. To znači da će se svi potrošači koji imaju prigovor moći obratiti Povjerenstvu za zaštitu potrošača pri pružatelju usluge koji po zakonu za člana mora imati i predstavnika potrošačkih udruga, umjesto da se pružateljima usluga parkinga dopušta da proces reklamacija zapravo uređuju samostalno, a što se pokazalo iznimno lošim za potrošače.

Zakonom će biti zabranjene objave lažnih recenzija usluga i proizvoda, a potrošači će u takvim i drugim slučajevima u kojima su bili podvrgnuti nepoštenoj trgovačkoj praksi, moći tražiti nadoknadu štete.

Ukida se i odredba kojom je svim osobama koje se bave poslom savjetovanja potrošača bio nametnut uvjet da prethodno polože stručni ispit, a protiv koje su potrošačke udruge godinama vikale.

Zakonom je predviđeno i da će inspektori iz Državnog inspektorata moći provoditi postupke mistery shoppinga (tajno kupovanje), kao i da će trgovcima moći ograničavati pristup mrežnim stranicama u slučaju kolektivnog kršenja prava potrošača.

Predložen je i iskorak u korist trgovaca koji više neće morati u cijelosti plaćati postupak vještačenja robe koju kupci zbog manjkavosti reklamiraju, već će biti dopušteno da za vještačenje plate tek predujam, dok će se ostatak plaćati kad se utvrdi je li za grešku kriv trgovac ili kupac. Period u kojem vrijedi takva odredba bit će proširen sa šest mjeseci na godinu dana.

Zakon predviđa i da se na tržište neće moći stavljati roba za koju se tvrdi da je identična robi na drugim tržištima, iako se u stvarnosti značajno razlikuje u obilježjima ili sastavu, no povreda zakona u takvim će se situacijama ocjenjivati od slučaja do slučaja, piše Jutarnji list.

Tagovi: Zakon o zaštiti potrošača, trgovina, prava potrošača, trgovci
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi porasli, Podravka u fokusu
ZAGREB – Na Zagrebačkoj su burzi indeksi blago porasli u petak, no i dalje je na putu gubitaka četvrti tjedan zaredom, dok je, zahvaljujući trgovanju dionicama Podravke, promet povećan.
Četiri svjetske kulinarske zvijezde s Michelinovim zvjezdicama ovoga ljeta kuhaju u Alhambri
GASTRO
Četiri svjetske kulinarske zvijezde s Michelinovim zvjezdicama ovoga ljeta kuhaju u Alhambri
MALI LOŠINJ – Ovoga ljeta jedan od top 10 hotela u Europi, raskošni Boutique Hotel Alhambra u Lošinju, bit će domaćin velikim međunarodnim kulinarskim zvijezdama.
Za vozače loše vijesti, raste cijena automobilskih guma
POSKUPLJENJE
Za vozače loše vijesti, raste cijena automobilskih guma

ZAGREB - Troškovi prirodne gume u prvoj polovici 2021. bili su u prosjeku 57 posto veći od prošlogodišnjih.

Fantastičan burzovni debi Zomata
UZLET
Fantastičan burzovni debi Zomata
MUMBAI - Dionice indijskog startupa za dostavu hrane, Zomata, skočile su više od 70 posto na današnjem debiju mlade tvrtke na Nacionalnoj burzi u Mumbaiju.
HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
POMOĆ
HPK: Ministarstvo će od EU-a tražiti 15 milijuna kuna pomoći za proizvođače mlijeka
ZAGREB - Zbog teške situacije u mljekarstvu, povećanja ulaznih troškova odnosno drastičnog rasta cijena žitarica i stočne hrane, Ministarstvo poljoprivrede tražit će od Europske unije (EU) 15 milijuna kuna pomoći za nabavku stočne hrane za proizvođače mlijeka, izvijestili su u petak iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE