GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obama poručio Putinu: Odnosi više neće biti kao prije

Obama poručio Putinu: Odnosi više neće biti kao prije
POKOPAN G8
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2014 / 08:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji.hr
BRUXELLES - Američki predsjednik Barack Obama završio je dvodnevni posjet Nizozemskoj, a danas boravi u Bruxellesu na čelu goleme američke delegacije koja, prema nekim procjenama, broji čak 900 članova.

To je prvi posjet jednog američkog predsjednika Belgiji od 2005. kad je u Bruxellesu bio George W. Bush. Obama će, među ostalim, sudjelovati na summitu s EU te na kraju posjetiti NATO gdje će ponoviti privrženost SAD-a savezništvu s europskim državama.

Obama je jučer sudjelovao na summitu o nuklearnoj sigurnosti u Haagu te na izvanredno sazvanom summitu G7. Zajedno sa šefovima država ili vlada Njemačke, Britanije, Francuske, Japana, Italije i Kanade te u nazočnosti predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Obama je još jednom poručio Rusiji da odnosi Zapada s njom neće biti isti kao prije. Samo održavanje summita G7 prvi je vidljiv rezultat odluke najrazvijenijih država svijeta da što više izoliraju Rusiju, a time je zapravo G8 već pokopan. U deklaraciji usvojenoj na ovom summitu navodi se da te države neće sudjelovati na summitu G8 u Sočiju, nego će u to vrijeme, dakle u lipnju, održati summit G7 u Bruxellesu. Uz to je odlučeno da se održi i sastanak ministara energetike G7 kako bi se ubrzali projekti koji će povećati energetsku neovisnost Zapada.

G7 je u deklaraciji sa summita ponovio stav da je Rusija prekršila međunarodno pravo i time ozbiljno ugrozila vladavinu prava diljem svijeta, što može imati ozbiljne posljedice. Zato su još jednom ponovili da će Rusija "platiti cijenu" za svoje postupke.

"Kao odgovor na rusko kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i kako bismo pokazali našu odlučnost u reakciji na te ilegalne postupke, mi smo individualno i zajednički nametnuli razne sankcije protiv Rusije i osoba odgovornih za to. Ostajemo spremni pojačati naše postupke, uključujući koordinirane sektorske sankcije koje će imati znatno veće posljedice za rusko gospodarstvo ako Rusija nastavi s eskalacijom situacije", navodi se u deklaraciji G7. Na sastanku o nuklearnoj sigurnosti glavni tajnik UN-a, Ban Ki-moon, upozorio je da bi kriza u Ukrajini mogla imati duboke posljedice u globalnim nastojanjima za sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Tagovi: Barack Obama, G7, G8, Herman Van Rompuy, Vladimir Putin, Rusija
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli za više od pola posto, završivši mjesec studeni s gubitkom od 1 odnosno 1,9 posto, uz skroman obujam trgovanja dok ulagači prate zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o širenju nove varijante koronavirusa.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je bio stabilan u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice i očekivanjima rasta kamatnih stopa nakon najnovijih poruka predsjednika američke središnje banke Fed u vezi inflacije i poticaja.
Izdano 1,96 milijardi kuna vrijednih trezoraca
TREZORSKI ZAPISI
Izdano 1,96 milijardi kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija priopćilo je u srijedu da je na aukciji održanoj u utorak prodalo 1,96 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom beskamatno na rok od godine dana, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
Cijene kave najviše u deset godina
KAVA
Cijene kave najviše u deset godina
LONDON - Cijene kave dosegnule su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se problemi na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.
Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u godinu dana
OPORAVAK
Azijska tržišta: Indeksi se podigli s najnižih razina u godinu dana
TOKYO – Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica porasle, nakon što su dan prije zaronile na najniže razine u godinu dana, no trguje se oprezno dok ulagači pažljivo prate vijesti o novoj varijanti koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE