GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Obnovljen apetit za valute s višim prinosima

Obnovljen apetit za valute s višim prinosima
JEN I FRANAK RASTU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2020 / 16:05
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Euro je u petak ojačao prema švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta budući da su trgovci preusmjerili pozornost s epidemije koronavirusa u Kini na makroekonomske pokazatelje.

Euro je prema franku ojačao 0,24 posto, na 1,0641 franaka. Prema dolaru bio je gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 1,0841 dolara.

Jen je također bio stabilan prema dolaru, zadržavši se na 109,82 jena za dolar.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta neznatno je ojačao, na 99,11 bodova.

Trgovci pozorno prate vijesti o epidemiji koronavirusa u Kini. Sredinom tjedna javnost je zabrinuo skok broja novih slučajeva zaraze zbog primjene nove dijagnostičke metode. Tržišta su reagirala bijegom u imovinu koju smatraju sigurnom, poput valuta s niskim prinosima, jena i švicarskog franka.

Nakon početnog šoka napetost se stišala a trgovci su se okrenuli makroekonomskim podacima. Eurostat je danas potvrdio procjene prema kojima je gospodarstvo eurozone gotovo stagniralo u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, nakon 0,3-postotnog rasta u prethodna tri mjeseca.

Procjena godišnje stope rasta snižena je s jedan na 0,9 posto.

Njemačko je gospodarstvo u posljednja tri mjeseca prošle godine stagniralo, što je iznova potpirilo strah od recesije.
Dobra vijest bio je pojačan tempo zapošljavanja u eurozoni, na 0,3 posto u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, s 0,1 posto u razdoblju od srpnja do rujna.
Među ostalim je valutama britanska funta danas oslabila prema dolaru 0,1 posto, kliznuvši na 1,3031 dolara. U četvrtak je naglo ojačala budući da je imenovanje Rishija

Sunaka novim britanskim ministrom financija potaknulo nagađanja da će London povećati javnu potrošnju kako bi potaknuo gospodarstvo nakon izlaske iz Europske unije.
Imenovanje novog ministra financija potaknulo je očekivanja vezano za proračun "budući da tržišta danas u cijene uračunavaju poticajniju politiku nego jučer ujutro", tumači Kit Juckes iz Societe Generalea.
Pozornost se sada okreće podacima o prometu u maloprodaji i industrijskoj proizvodnji u SAD-u koji će biti objavljeni tokom dana.

Tagovi: jen, japanski jen, franak, euro, dolar, koronavirus, forex
PROČITAJ I OVO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE