GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda

Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U ovoj se godini očekuje pad cijena poljoprivrednih proizvoda za 0,8 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 2,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda porasti za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

Kod biljnih proizvoda najviše će, prema prognozama, pasti cijene povrća, voća i krmnog bilja. Cijene povrća će pasti 8,1 posto, voća 7,4 posto te krmnog bilja za 16,3 posto.

Cijene krumpira, uključujući sjemenski, kako se prognozira, past će 8,3 posto, vina 5,8 posto te žitarica 2,8 posto.

Istodobno se prognozira da će porasti cijene industrijskog bilja, za 14,4 posto te maslinovog ulja, za 7,6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje rast cijena koji imaju znatniji udio u stočarstvu - svinja za 3,8 posto, goveda 1,1 posto te mlijeka za 3,4 posto, navodi se u procjenama DZS-a.

Prognozira se i rast cijena konzumnih jaja, za1,2 posto te peradi, za 0,8 posto.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se pad od 3,5 posto prema godini ranije. Pritom se očekuje da će cijene gnojiva pasti 12 posto, energije i maziva 20,4 posto te stočne hrane 1,6 posto.

Istodobno se očekuje rast cijena sjemena i sadnog materijala, za 4,1 posto, cijena veterinarskih usluga, za 1,1 posto te cijena sredstava za zaštitu bilja, za 4,1 posto.

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2020. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac, navode statističari.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci ove godine dobivene su iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja DZS-a, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.

Tagovi: poljoprivreda, krumpir, vino, maslinovo ulje, jaja
PROČITAJ I OVO
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
POTOP
Bitcoin potopljen, ušao u medvjeđe tržište
NEW YORK - Vrijednost bitcoina u petak je potopljena gotovo osam posoto pa je najpopularnija kriptovaluta pala na najnižu razinu u sedam tjedana.
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
POTEZI
Australija uvodi ograničenja putovanja za devet južnoafričkih zemalja
MELBOURNE - Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
OGRANIČENJA
Novi sojevi koronavirusa održavaju ograničenja putovanja u svim regijama svijeta
ZAGREB - Novi sojevi koronavirusa 'održavaju' ograničenja putovanja u svim svjetskim regijama, pri čemu ograničenja još uvijek ima 98 posto svih odredišta u svijetu, a jedno od pet i dalje ima potpuno zatvorene granice, podaci su iz novog izdanja izvješća Svjetske turističke organizacije-UNWTO o ograničenjima putovanja.
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Pad u skladu s globalnim kretanjima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak je ostvaren znatno veći promet nego prethodnih dana, dok su Crobex indeksi pratili pad svjetskih burzi, koje su pod pritiskom zbog širenja nove varijante koronavirusa.
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
FOREX
Dolarov indeks oslabio zbog pojave nove varijante virusa
LONDON - Tečaj dolara u petak je oslabio prema najvažnijim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima nakon vijesti o pojavi nove varijante koronavirusa, što je uznemirilo investitore i okrenulo ih valutama koje percipiraju sigurnim lukama za kapital u neizvjesnim vremenima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE