GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda

Očekuje se pad cijena poljoprivrednih proizvoda
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 09:26
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U ovoj se godini očekuje pad cijena poljoprivrednih proizvoda za 0,8 posto prema godini ranije, pri čemu bi cijene biljnih proizvoda mogle pasti za 2,4 posto, a cijene stoke i stočnih proizvoda porasti za 1,8 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o prognozi cijena u poljoprivredi.

Kod biljnih proizvoda najviše će, prema prognozama, pasti cijene povrća, voća i krmnog bilja. Cijene povrća će pasti 8,1 posto, voća 7,4 posto te krmnog bilja za 16,3 posto.

Cijene krumpira, uključujući sjemenski, kako se prognozira, past će 8,3 posto, vina 5,8 posto te žitarica 2,8 posto.

Istodobno se prognozira da će porasti cijene industrijskog bilja, za 14,4 posto te maslinovog ulja, za 7,6 posto.

Kod stoke i stočnih proizvoda u ovoj se godini očekuje rast cijena koji imaju znatniji udio u stočarstvu - svinja za 3,8 posto, goveda 1,1 posto te mlijeka za 3,4 posto, navodi se u procjenama DZS-a.

Prognozira se i rast cijena konzumnih jaja, za1,2 posto te peradi, za 0,8 posto.

Kod cijena dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji očekuje se pad od 3,5 posto prema godini ranije. Pritom se očekuje da će cijene gnojiva pasti 12 posto, energije i maziva 20,4 posto te stočne hrane 1,6 posto.

Istodobno se očekuje rast cijena sjemena i sadnog materijala, za 4,1 posto, cijena veterinarskih usluga, za 1,1 posto te cijena sredstava za zaštitu bilja, za 4,1 posto.

Prognoza indeksa cijena u poljoprivredi za 2020. izračunana je na temelju kretanja cijena poljoprivrednih proizvoda od siječnja do rujna tekuće godine i procjene kretanja cijena za razdoblje listopad – prosinac, navode statističari.

Cijene korištene za izračun prognoze za prvih devet mjeseci ove godine dobivene su iz mjesečnih istraživanja o otkupu i prodaji poljoprivrednih proizvoda i ostalih istraživanja DZS-a, administrativnih podataka iz Ministarstva poljoprivrede te ostalih administrativnih izvora.

Tagovi: poljoprivreda, krumpir, vino, maslinovo ulje, jaja
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEGATIVNI NIZ
Wall Street: S&P 500 i Nasdaq pali šesti uzastopni dan
NEW YORK - Indeksi S&P 500 i Nasdaq Composite u petak su pali šesti put zaredom, na putu za svoje najduže gubitničke nizove u više od godinu dana.
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Atlantic u fokusu, indeksi različitih smjerova
ZAGREB - Kraj tjedna donio je različite smjerove indeksa Zagrebačke burze uz povećan promet.
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
ZLATO
Cijene zlata stabilne oko 2.400 dolara
LONDON - Cijene zlata stabilizirale su se danas nakon što su iranski dužnosnici prigušili strahovanja od eskalacije sukoba s Izraelom, signaliziravši da ne planiraju odgovoriti na sumnjive dronove iranskom zračnom prostoru.
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
POTONUĆE
Azijska tržišta: Indeksi potonuli nakon izraelskog napada na Iran
ŠANGAJ - Tajvanski ponderirani indeks predvodio je gubitke u Aziji u petak, pavši za 3,44% jer je većina glavnih tržišta u regiji pala zbog eskalacije napetosti na Bliskom istoku.
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE