GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Očekuje se rast turističkog prometa za Uskrs

Očekuje se rast turističkog prometa za Uskrs
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.04.2022 / 07:30
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj se prema podacima županijskih turističkih zajednica za uskrsne blagdane očekuje porast turističkog prometa u odnosu na lani, no neizvjesnost vezana uz rat u Ukrajini ipak otežava procjene očekivanih rezultata, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ).

Anketa koju je HTZ proveo među turističkim zajednicama županija o očekivanim rezultatima za Uskrs, pokazuje da bi turistički promet mogao biti bolji od lanjskih 36 tisuća turističkih dolazaka i 140 tisuća noćenja u nekoliko dana oko Uskrsa.

Prije pandemije uskrsni blagdani i proljetni školski praznici hrvatskom turizmu značili su prvi jači turistički promet u godini, a kada je Uskrs bio u kasnijem terminu kao ove godine (nedjelja, 17. travnja), rezultati bi bili i bolji.

Iako se to od početka pandemije 2020. promijenilo zbog ograničenja putovanja i epidemiloških mjera, ipak je i te, kao i prošle godine, turistički promet oko Uskrsa bio pojačan, ali znatno manje nego prije.

S popuštanjem mjera ograničenja i cijepljenjem u ovoj se godini za Uskrs prije ruske invazije na Ukrajinu očekivao dosta bolji turistički promet, ali rat je uz još aktualnu pandemiju i poskupljenja usporio buking za Uskrs i kasnije termine.

Iako su rezervacije putovanja i očekivanja sada ipak opreznija zbog rata, određenom optimizmu za sezonu ipak pridonosi puno bolja zrakoplovna povezanost Hrvatske nego u razdoblju Uskrsa prošle godine, kažu u HTZ-u.

Najoptimističniji na Kvarneru, oko Dubrovnika, Zagorju, dijelu Slavonije i Zagrebu

Među anketiranim županijskim turističkim zajednicama na Jadranu najoptimističniji su Kvarner i Dubrovačko-neretvanska županija, koja ove godine očekuje i znatno bolju zrakoplovnu povezanost tijekom Uskrsa u odnosu na lani. Njihov očekivani rast tijekom Uskrsa prelazi 20 posto.

Slijede Istra i Zadarska županija s očekivanim rastom turističkog prometa za uskrsne blagdane između 16 i 20 posto, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija očekuju rast do 10 posto, a Ličko-senjska županija rezultate slične prošlogodišnjima.

Nešto suzdržaniji u očekivanjima su na kontinentu te se uglavnom kreću do (očekivanih) 10 posto rasta prometa u odnosu na lanjsko uskrsno razdoblje, pri čemu se izdvajaju Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija koje očekuje veći rast, od oko 20 posto.

Odličan rezultat Uskrsa ove godine očekuje i Zagreb, s prognoziranim rastom iznad 20 posto, iznose iz HTZ-a, dodajući da podaci turističkih zajednica pokazuju i da će u Zagrebu i u kontinentalnom dijelu zemlje za te blagdane biti otvoreni gotovo svi smještajni objekti.

Na Jadranu se pak očekuje da će biti otvoreno 40 do 80 posto hotela, ovisno o pojedinoj županiji, pri čemu će najviše hotelskih kapaciteta u funkciji imati Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska, a zatim Ličko-senjska županija te Kvarner i Istra.

U domaćinstvima će postotak otvorenih objekata za smještaj turista biti nešto niži, od 25 do 80 posto, opet ovisno kako u kojoj županiji, slično kao i kampovi, kojih će prema procjenama za Uskrs biti otvorenih od 10 do 80 posto.

Tijekom uskrsnih blagdana za turiste/nautičare će biti otvorena i većina hrvatskih marina, poručuju iz HTZ-a.

Tagovi: hrvatski turizam, Dubrovnik, Zagorje, Zagreb, Hrvatska turistička zajednica
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE