GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlazak Luke Bebića: Čovjek kojeg znamo, ali ga se ni po čemu nećemo sjećati

Odlazak Luke Bebića: Čovjek kojeg znamo, ali ga se ni po čemu nećemo sjećati
POLITIČAR BEZ POLITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2011 / 18:02
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Vrijeme užasno brzo prolazi. Nisi ni pošteno prducnuo rođenjem, a već razmišljaš o tome kako i gdje ćeš prdeknut, kome ćeš što ostavit u amanet, i tko će sve suzu pustit za tobom. Kad se nedavno barba Luka onesvijestio oblio me hladan znoj, već sam pomislio da se zlo namjerilo na poštena čovjeka, kad, hvala dragom Bogu, Luki ništa.
Navodno je on već godinama ovako padao i nisu mu mogli otkrit što mu je. Eto jadan, otkad je obnašao funkciju predsjednika Hrvatskog sabora mogao bih prisegnut na cijeli urod mandarina da je čovjeka onesvijestilo nekoliko puta dok je sjedio u onoj fotelji. Posebice kad Šuica i ine kolege iz pozadinske linije HDZ-a monotono nabrajaju uspjehe Vlade i stranke na vlasti. Osjećajan kakav je, da ne prekine izlaganje kolegice, barba Luka samo spusti glavu na umorne grudi i nestane a da ni sam ne zna kuda.

Jučerašnja izjava uz Neretvu, dok su moderni gusari bili postrojeni na trgu u Metkoviću, da odlazi iz politike i da ga ne zanimaju buduća događanja, pokazala je svu veličinu ovog vrlog političara koji se narodu uvijek obraća ''narodski''. Specifičnog vokabulara, ovaj akademski obrazovani agronom lupio je posljednji pečat na posljednju stranicu svoje političke karijere. Okrećući se uzgoju mandarina, i izbjegavajući ikakvu prisutnost u politici dao je smjernice mnogobrojnim kolegama u godinama da se na kraju životnog puta okrenu k sebi, a leđa politici. Još mi je na pameti ona upečatljiva scena kad pokojnom Sulimancu usred nadahnutog govora za govornicom izleti dentijera. Dragom barbi se to neće dogoditi jer je na vrijeme odlučio prestati sa svim aktivnostima koje bi ga eventualno kompromitirale, uostalom, kako reklamira jedna naša stara glumica, današnja ljepila su mnogo jača od ondašnjih.

Elem, čovjek odradio 21 godinu u Saboru, u HDZ-u od 1989., čak je i '91. bio dva mjeseca ministar obrane, i to bi bilo to. Jest ako gledaš po internetu njegovu biografiju. Guglam kao manijak i čini mi se da dužu biografiju ima dijete na nastupu u ''Turbo limach showu''. Malo boljim traženjem naići ćemo na onu anegdotu u biografiji od 24.12.1971., dakle na Badnjak, kad u Slobodnoj Dalmaciji izvješćuju objašnjenje revnog komuniste Luke Bebića u svezi gašenja ogranka "Matice hrvatske":  

"Na današnjoj sjednici SO Metković u želji da se što prije provedu u djelo riječi druga Tita i zaključci sjednice Predsjedništva SKJ i 23. sjednice CK SKH predsjednik Luka Bebić izložio je program djelovanja Skupštine i mjesnih organa u suzbijanju nacionalizma i šovinizma i svih drugih pojava kontrarevolucionarne djelatnosti. Zaključeno je da se odmah poduzmu mjere za likvidaciju ogranka Matice hrvatske kao osnovnog žarišta nacionalističkih i šovinističkih djelatnosti. Još u toku dana njezine su prostorije zapečaćene, a financijsko poslovanje podvrgnuto kontroli.''

Ovo čak ne bi nazvao ni mrljicom u njegovoj političkoj karijeri jer se time samo potvrđuje koliko je taj čovjek bio revan i predan zadanim ciljevima. Takvih politički smjernih sljedbenika gotovo više da ni nema. Za Barbinim odlaskom iz politike vjerojatno neće plakati nitko. Njegova besprijekorna biografija u par rečenica nam ne daje razloga za to. Za čime bi to trebao žaliti puk? Čovjek je 21 godinu uredno primao plaću, nauživao se neretljanskog brudeta, skočio koji put u Neum na prstace, izio sushi u Japanu, zagangao koju, dignuo ruku za izglasavanje Ustava, neovisnosti, zakona i većih plaća zastupnicima i to je manje-više to. Možda će za njegovom političkom deaktivacijom požaliti jedan od sinova za kojeg se vezala afera s gradnjom ''bilih dvora''? Ma, to će se sve srediti i bit će po PS-u.

U jesen, kad se barba Luka vrati na mjesto predsjednika Sabora, uredno će sjesti u središnju fotelju, nasmijat se poput odlikaša maturanta koji dolazi odradit posljednje dane u ''školskoj klupi'', tu i tamo će ''zveknit'' batićem i prijekorno dobacit nekom nadobudnom zastupniku: ''Nemere to tako, izvolite se ponašat prema poslovniku!'' i pokušat izigravat poštenjačinu koji donosi solomonska rješenja između pozicije i opozicije. Jedan političar završava svoju dugogodišnju karijeru.

Pitajte klince na ulici: Tko je on? Nitko neće znati. Na žalost, mi znamo a ne znamo zašto. Vjerojatno zbog viška nepotrebnih informacija ime barbe Luke brzo će biti izbrisano iz pamćenja. Luka Bebić ima 74 godine i s pravom odlazi u mirovinu. Neka što duže uživa u njoj. Bit će povlaštena i dostatna da si priušti sve što zaželi ovaj vitalni starčić. Mi smo mu to omogućili. On se barem trsio u Saboru. A koliko tek ''spavača'' nagrađujemo u Saboru koji ni ''a'' nisu zucnuli kad su nažuljali stražnjicu od spavanja? Dragi barba Luka, falit ćete nam koliko i prijenosi iz Sabora. Dobra stvar za zaspat. Preporučam u dugim umirovljeničkim danima bez sna…
Tagovi: Luka Bebić, Sabor RH, Jadranka Kosor, Matica Hrvatska, Savez komunista Hrvatske, HDZ, Dubravka Šuica, Vlada RH
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ojačali oko jedan posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere.
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
INTERVENCIJA
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune od poslovnih banaka otkupila 120 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,497346 kuna za jedan euro, čime je u domaći financijski sustav "ubrizgala" 900 milijuna kuna.
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE