GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re

Odlični rezultati NLB-a, Krke i Save Re
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2024 / 08:04
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Tri slovenske bluechip kompanije ostvarile su sjajne rezultate u prvom kvartalu.

NLB Grupa ostvarila je značajan rast, potvrdila učinkovitost svojih strategija i pokazala se spremnom iskoristiti prilike u dinamičnom regionalnom gospodarstvu. Značajno poboljšani financijski rezultati i naglasak na održivom razvoju ukazuju na mogućnosti daljnjeg rasta, organskog ili akvizicijskim putem. Banka je likvidna s profitabilnošću i omjerom kredita i depozita od 67,7 posto, što osigurava dovoljno sredstava za daljnje poslovanje i strategiju.

NLB za 2024. godinu planira prihode od 1,2 milijarde eura i neto dobit od 500 milijuna eura, što znači 25 eura po dionici, po trenutnoj cijeni dionice od 117 eura. Banka predviđa udvostručenje obujma poslovanja do 2030. uz daljnju digitalizaciju i širenje na tržištima jugoistočne Europe. NLB ove godine isplaćuje dividendu u iznosu od 11 eura po dionici, barem se toliko može očekivati u idućoj godini.

Dobre rezultate zabilježili su i Krka iz Novog Mesta te Sava Re. Prvi posljednjih godina kontinuirano poboljšava svoje poslovne rezultate, što povećava dobit i dividende te vrijednost dionica. Tržišna kapitalizacija Krke ove je godine porasla, cijena dionice 31. ožujka iznosila je 128,50 eura, što je 17 posto više nego na kraju 2023. Unatoč rastu, dionice su i dalje atraktivne. Krka ima snažnu bilancu s malom zaduženošću i visokom likvidnošću. Ukupne financijske obveze čine manje od tri posto kapitala. Povrat na kapital (ROE) iznosi 17,7 posto, a povrat na imovinu (ROA) 14,1 posto. Krka je u prvom tromjesečju ostvarila 486,1 milijun eura prihoda, 6 posto više nego lani, uz dobit prije oporezivanja od 118,6 milijuna eura (11 posto više).

U prvom tromjesečju 2024. godine Sava osiguravajuća grupa (Sava Re) ostvarila je značajan rast poslovanja i dobiti. Obujam poslovanja porastao je 18,4 posto na godišnjoj razini, na 307,8 milijuna eura, a rastu su najviše pridonijele bruto premije imovinskih i životnih osiguranja te reosiguranja. Neto dobit dosegla je 29,8 milijuna eura, što predstavlja rast od 48,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Uz veće prihode od osiguranja, rast je rezultat povoljnog štetnog događaja bez većih šteta ili elementarnih nepogoda. Na temelju poslovnih rezultata prvog tromjesečja i predviđanja, cijene dionica NLB-a, Save Re i Krke na tržištu Ljubljanske burze i dalje su atraktivne.

Tagovi: nlb, krka, sava re, ljse
PROČITAJ I OVO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
MESO
Agonija mesne industrije u Njemačkoj
BERLIN - Sve je više klaonica u Njemačkoj koje rade ispod svojih kapaciteta. Čak i nizozemski gigant iz branše Vion želi prodati svoj njemački ogranak. Je li uzrok samo u trendu smanjivanja mesa u prehrani?
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LOŠE VIJESTI
Turizam na Mediteranu umire, Hrvatska bi se trebala zabrinuti
LONDON - Svi znakovi upućuju na to da će do kraja ovoga stoljeća popularnost Mediterana kao odredišta za ljetni odmor drastično pasti - i to zbog nesnosnih vrućina.
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
TRŽIŠTE KAPITALA
Rastuća likvidnost podiže slovensko tržište kapitala
ANALIZA - Ljubljanska burza, LJSE, objavila je svoje mjesečno izvješće o aktivnostima trgovanja za svibanj 2024.
Dolar nastavio uspon
TJEDNI FOREX
Dolar nastavio uspon
LONDON - Vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je drugi uzastopni tjedan.
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
TJEDNI PREGLED ZSE
Zagrebačka burza: Tjedni rast indeksa, Končar D&ST najveći dobitnik
ZAGREB - Poboljšana likvidnost i tjedni rast indeksa obilježja su ovotjedne trgovine na Zagrebačkoj burzi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE