GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odobrene potpore brodogradilištima: 3. maju 5,3 milijardi, a Kraljevici 1,6 milijardi kuna

Odobrene potpore brodogradilištima: 3. maju 5,3 milijardi, a Kraljevici 1,6 milijardi kuna
BRODOGRADNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.10.2011 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) odobrilo je danas državne potpore za restrukturiranje brodogradilišta 3. maj i Kraljevica, koje je izradila tvrtka Jadranska ulaganja, priopćeno je iz AZTN-a.
Time je dovršen proces ocjene programa restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta budući da je AZTN već ranije odobrio programe restrukturiranja Brodosplita i Brodotrogira.

Tako su rješenjima AZTN-a, kao i odobrenjem Europske Unije (EU), u iznimno teškim vremenima gospodarske krize ipak ispunjeni neophodni zakonski preduvjeti i obveze koje proizlaze iz pregovora s EU, za uspješno dovršenje procesa restrukturiranja i opstanak svih hrvatskih brodogradilišta, ocjenjuje AZTN.

Potpora odobrena za 3. maj iznosi nešto više od 5,3 milijardi kuna, dok je za Kraljevicu taj iznos nešto viši od 1,6 milijardi kuna. Odobrene potpore za oba brodogradilišta obuhvaćaju razdoblje od 1. ožujka 2006. do kraja procesa restrukturiranja koji će se provoditi u trajanju od pet godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora. Potpore se sastoje od subvencija, državnih jamstava, otpisa te Vladina preuzimanja dugova.

Programima su u oba brodogradilišta utvrđeni ukupni troškovi restrukturiranja – za 3. maj iznose nešto iznad devet milijardi kuna, dok je za Kraljevicu trošak 2,8 milijardi kuna. Od toga vlastiti doprinos brodogradilišta, odnosno  investitora, u 3. maju iznosi 3,6 milijardi kuna ili 40 posto, a u Kraljevici 1,2 milijarde kuna ili 44 posto.

Također su utvrđeni uvjeti i rokovi koji moraju biti ispunjeni tijekom provedbe programa restrukturiranja. Riječ je o kompenzacijskim mjerama u obliku smanjenja proizvodnih kapaciteta koji u 3. maju iznose najmanje 46.543 CGT-a, a u Kraljevici 9.636 CGT-a.

Ukupna godišnja proizvodnja u 3. maju može iznositi do 109.570 CGT-a, a u Kraljevici 26.997 CGT-a. Mjere smanjenja proizvodnih kapaciteta u oba se brodogradilišta moraju provesti u roku godine dana od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora.

Dok traje provedba programa restrukturiranja ni 3. maj ni Kraljevica ne mogu dobivati druge potpore osim onih predviđenih u odobrenom programu restrukturiranja. Nova potpora za restrukturiranje tim se poduzetnicima ne može dodijeliti prije isteka roka od 10 godina od dana potpisivanja privatizacijskog ugovora, kaže se u priopćenju.

Tagovi: AZTN, Agencija a zaštitut tržišnog natjecanja, 3. maj, Kraljevica, Brodogradilište Kraljevica, Brodosplit, Brodotrogir, državna jamstva, brodogradnja
PROČITAJ I OVO
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
DEMANTI
Novalja demantirala napise o Zrću kao leglu zaraze 94 Austrijanca
NOVALJA - Stožer civilne zaštite Grada Novalje i tamošnja Turistička zajednica u četvrtak su opovrgnuli napise po kojima je Festival "Austrija goes Zrce" bio leglo zaraze za najmanje 94 Austrijanca oboljelih od covida-19, ističući da je u njihovoj karanteni sada 12 pozitivnih, ali nitko nije iz Austrije.
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
FOREX
Dolar blago oslabio četvrti dan zaredom
LONDON – Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i u četvrtak, četvrti dan zaredom, nakon poruka američke središnje banke da će i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku i da je povećanje kamatnih stopa još uvijek daleko.
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
KAPITAL
M+ Grupa sekundarnom javnom ponudom dionica prikupila više od 105 milijuna kuna
ZAGREB - Uz snažnu ekspanziju pokretanu organskim rastom i akvizicijama, vrijednost dionice M+ Grupe u dvije se godine više nego utrostručila, a kompanija će svježi kapital iskoristiti za jačanje tehnološke nadmoći i nove akvizicije na zapadnim tržištima.
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini
RAST
DZS: Promet industrije u svibnju porastao za 36 posto na godišnjoj razini

ZAGREB - Ukupan promet industrije u svibnju je bio za 36 posto veći u odnosu na isti mjesec lani, a porastao je i na mjesečnoj razini i to za 3,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi prekinuli negativni niz
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje djelomičnom oporavku kineskih tržišta, dok je dolar oslabio prema košarici valuta nakon poruka čelnika Feda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE