GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Odvjetnik obitelji Đureković: Arhiv CK SKH je cenzuriran

Odvjetnik obitelji Đureković: Arhiv CK SKH je cenzuriran
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2014 / 16:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Odvjetnik obitelji ubijenog emigranta Stjepana Đurekovića, Siniša Pavlović, izjavio je u srijedu da je arhiv nekadašnjeg 'partijskog komiteta' očigledno pročišćen i cenzuriran jer ne sadrži bitne dokumente od interesa za suđenje dvojici nekadašnjih čelnika Udbe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, unatoč indicijama da bi takvi dokumenti morali postojati.
Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost ranije je odvjetnicima angažiranim na "slučaju Perković" dopustio uvid u arhiv nekadašnjeg Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) koji nose oznaku tajnosti.

Pavlović je rekao da su od 29. listopada u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva (HDA) izvršili uvid i pretragu glavnine dokumenata nastalih djelovanjem CK SKH i predsjedništva tog tijela za razdoblje od 1982. do 1984.

Moguće je zaključiti, kaže Pavlović, da je primarna cenzura učinjena već u trenutku nastanka gradiva jer su određene teme cenzurirane već kod nastanka na način da u dokumentima postoje zabilješke da su dokumenti, zapisnici i magnetofonske vrpce sa snimljenim raspravama predane tadašnjem predsjedniku predsjedništva CK SKH i odložene u njegov osobni sef.

Sekundarna cenzura po mišljenju odvjetnika očigledno je obavljena naknadno na način da je iz gradiva predanog u Hrvatski državni arhiv jednostavno maknuta dokumentacija koja se odnosi na određene sjednice.

Tako se iz dostupne dokumentacije dade zaključiti da je u razdoblju od 1982. do 1984. održana 141 sjednica predsjedništva CK SKH dok je u Hrvatskom državnom arhivu sadržana i dana nam na uvid dokumentacija za ukupno 76 sjednica, rekao je Pavlović.

Naveo je pritom da u Hrvatskom državnom arhivu, pa ni u fondu CK SKH, prema raspoloživim podacima i izjavama djelatnika Arhiva, ne postoji kao samostalna cjelina gradivo nastalo djelovanjem tadašnjeg Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu Socijalističke Republike Hrvatske kojem je na čelu bio predsjednik predsjedništva CK SKH.

Određene djelove dokumentacije tog komiteta ipak je moguće, kaže odvjetnik, pronaći unutar dokumenata drugih 'partijskih' tijela.

Isto tako, dodao je, iz postojeće dokumentacije vidljivo je da su stručne službe CK SKH vodile administrativno poslovanje i za Komitet ONO i DSZ te da se službena korespondencija upućivala na adresu s napomenom "za Komitet ONO i DSZ".

Odvjetnici obitelji Đureković su sutužitelji na suđenju Mustaču i Perkoviću koje njemačko tužiteljstvo tereti za davanje naloga te planiranje i logističku organizaciju ubojstva Stjepana Đurekovića 29. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena.

Tagovi: arhiv CK SKH, Siniša Pavlović, Stjepan Đureković, Josip Perković
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Oštar pad indeksa na kraju tjedna
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u petak su Crobexi oštro pali, oslabivši drugi dan zaredom, čime prate svjetske burze koje su pod pritiskom jer se uskoro očekuje povećanje kamatnih stopa u SAD-u.
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
SJETVA
HPK: Čeka nas povijesno najskuplja proljetna sjetva
ZAGREB - Hrvatsku čeka povijesno najskuplja proljetna sjetva u kojoj troškovi po hektaru mogu doseći šest tisuća kuna, upozorava u petak Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi pali, kineski poticaji pali u drugi plan
ŠANGAJ - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer je ulagače obeshrabrio jučerašnji oštar pad Wall Streeta, pa su gospodarski poticaji u Kini pali u drugi plan.
Wall Street pao treći dan zaredom
PAD
Wall Street pao treći dan zaredom
NEW YORK – Na Wall Streetu su cijene dionica znatno pale i u četvrtak, treći dan zaredom, pa su na putu gubitaka treći tjedan zaredom jer se ulagači pripremaju za povećanje kamatnih stopa američke središnje banke.
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi prekinuli višednevni uspon
ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze u četvrtak je prekinuo pozitivni niz koji je trajao 19 dana uzastopno, a oslabio je i Crobex10, uz nešto veći promet nego prethodnoga dana, pri čemu je četiri izdanja ostvarilo milijunske promete.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE