GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oglašivačka industrija u problemima zbog koronavirusa

Oglašivačka industrija u problemima zbog koronavirusa
PROBLEMI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.03.2020 / 07:04
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Otkazivanje velikih sportskih događaja i propast brojnih tvrtki u sektorima luksuzne robe, zabave i turizma zadali su težak udarac globalnom sektoru oglašavanja.

Godina 2020. puno je obećavala zahvaljujući europskom nogometnom prvenstvu, Olimpijskim igrama u Tokiju i američkim predsjedničkim izborima, a sada se čini da bi mogla biti među najgorima za oglašivačke divove WPP, Omnicom, Publicis i IPG, s obzirom na posrtanje gospodarstva.

Izvršni direktori oglašivačkih kompanija navode da klijenti odustaju od kampanja, otkazuju se fotografska snimanja za časopise a veliki brendovi smanjuju potrošnju kako bi uštedjeli novac jer je epidemija promijenila prioritete potrošača.

„Ovo je vrlo iznenadan, izravan i značajan udarac za prihode i bilancu ljudi. Mnogi će se naći pred zidom. Klijenti otkazuju svim medijskim agencijama širom svijeta“, izjavio je izvršni direktor i osnivač reklamne agencije LONDON Michael Moszynski.

Naglo povlačenje velikog dijela od ukupno 600 milijardi dolara čistog novca za oglašavaje, koji se preko agencija slijeva na medijske platforme poput Facebooka i Google, te u televizijske kuće, časopise i na oglasne panele osjetit će se nadaleko i naširoko.

Iako krize sektoru nisu nepoznanica, uključujući teroristički napad na SAD 11. rujna 2001. i financijsku krizu 2008. godine, brzo širenje koronavirusa po svim kontinentima prijetnja je bez presedana.

Posljedice udara koronavirusa prvo se može vidjeti u Kini, gdje se virus pojavio. Najveća tražilica Baidu procijenila je da bi prihodi od oglašavanja u prvom tromjesečju mogli pasti 18 posto.

U SAD-u New York Times predviđa pad ukupnih kvartalnih prihoda od oglašavanja za oko 15 posto zbog usporavanja broja međunarodnih i domaćih rezervacija za oglašavanje.

U Europi su televizijske kuće poput njemačkog RTL-a i britanskog ITV-a pogođene povlačenjem velikih oglašivača, kao što su operateri krstarenja i zrakoplovne kompanije.

Oglašavanje na otvorenom zabilježilo je pad diljem svijeta jer potrošači ostaju kod kuće.

Pad će se osjetiti i na digitalnom tržištu na kojem dominiraju Google i Facebook.

Tagovi: Oglašivačka industrija, oglašavanje, koronavirus, Europsko prvenstvo u nogometu, Olimpijske igre u Tokiju, Facebook, Google, digitalno oglašavanje, Baidu
PROČITAJ I OVO
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 pao peti uzastopni dan
NEW YORK - Indeks S&P 500 u četvrtak je skliznuo peti dan zaredom, zabilježivši najdulji gubitnički niz od prošlog listopada.
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Adris u fokusu, indeksi opet pali
ZAGREB - Četvrtak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz nešto slabiji promet nego prekjučer.
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
PRINOS
Norveški mirovinski fond sa skromnijim prinosom na početku godine
OSLO - Norveški državni mirovinski fond izvijestio je u četvrtak o skromnijem povratu na ulaganja u prvom tromjesečju od prosjeka u 2023. godini, uz dobre rezultate u portfelju dionica i gubitke na ulaganjima u obveznice i 'zelenu' energetsku infrastrukturu.
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZABRINJAVAJUĆE
U Hrvatskoj sve manje stoke i peradi
ZAGREB - Tijekom 2023. godine u Hrvatskoj je pala brojnost stoke i peradi, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oporavak indeksa
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta porasla su u četvrtak u cijelosti, za razliku od noćnih gubitaka Wall Streeta koji su doveli do pada S&P 500 i Nasdaq Compositea četvrti dan zaredom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE