GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman interes stranih investitora za kineskim državnim dugom

Ogroman interes stranih investitora za kineskim državnim dugom
INTERES
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / Sputnjik
PEKING - Investitori iz čitavog svijeta su počeli aktivno investirati u kineski dug.

Wall Street Journal navodi da udio stranog kapitala u kineskim državnim obaveznicama raste najbržim tempom od 2018. godine i već je premašio rekordnih 4,3 trilijuna.

Uprkos teškoj epidemiološkoj situaciji i sve većim protivrječnostima s glavnim trgovinskim partnerom Kine, Sjedinjenim Državama, sve veći broj stranih investitora preferira kineski državni dug kao najpouzdaniji način ulaganja.

Kinesko tržište državnog duga jedno je od najvećih na svijetu. Udio stranih investitora i dalje nije velik: nešto više od 4 posto. Ali tempo kojim strani investitori grade svoj portfelj kineskih državnih obaveznica je impresivan. Dok su u ožujku ove godine stranci držali ove obaveznice za 2,26 trilijuna juana, sada su već na 4,3 trilijuna, piše Sputnjik.

Nizak ukupni udio stranih vlasnika kineskih državnih obaveznica posljedica je činjenice da je bilo teško ući na kinesko tržište sve do sredine 2017. godine: tada je pokrenut program "Bond Connect", koji omogućava stranim investitorima da ulažu na tržište obaveznica kontinentalne Kine putem tržišta Hong Konga. To što nije bilo potrebe za otvaranjem zasebnog trgovinskog računa u kontinentalnoj Kini uveliko je pojednostavilo proces ulaganja.

Pasivnim investitorima koji više vole da ulažu u indekse, pristup kineskom tržištu zapravo je postao lakši prošle godine, kada su državne obaveznice, kao i vrijednosni papiri nekih kineskih državnih banaka, uključene u agregatni indeks "Bloomberg Barclays".

Godinu dana kasnije kineske obaveznice su uključene i u indeks "JP Morgan". Svi ovi koraci su doveli do toga da je udio stranih vlasnika kineskog državnog duga u juanima, počeo rasti dvostruko bržim tempom.

Ali rast se naročito ubrzao u vrijeme kada je kinesku ekonomiju pogodila epidemija virusa korona. Na prvi pogled, ovo može izgledati nelogično: zašto pozajmljivati novac nekome čija se financijska situacija pogoršava? Budući da je epidemija zahvatila ne samo Kinu, već skoro sve zemlje svijeta, kriza se širi po čitavoj svjetskoj ekonomiji i investitori počinju da upoređuju: koja zemlja se bolje nosi sa situacijom i nudi najpovoljnije uvjete za investiranje. Dok su SAD, Evropska unija, Japan i niz drugih razvijenih zemalja odjednom iskoristile svu svoju "ekonomsku municiju", spuštajući kamatne stope do nule ili čak negativne vrijednosti, Kina se i dalje drži umjerene monetarne politike i pokušava stimulirati ekonomiju fiskalnim mjerama.

Kao rezultat toga, desetogodišnje kineske državne obaveznice sada nude prinos od 3,118 posto, dok prinos na američke obaveznice sada iznosi samo 0,597 posto, na japanske 0,023 posto, na njemačke -0,515 posto. Istovremeno, investitori vide kako se kineska ekonomija uspješno nosi s posljedicama epidemije. To jača njihovo povjerenje u pouzdanost kineskih hartija od vrijednosti, rekao je za "Sputnjik" rukovoditelj Centra za svjetske financije Instituta za svjetsku ekonomiju i financije na Akademiji društvenih znanosti Kine Liu Dungmin.

"Mislim da je glavni razlog što se Kina dobro nosi s posljedicama epidemije. Trenutno se ekonomska moć Kine povećava. Stoga određeni financijski proizvodi postaju stabilniji. Istovremeno, vidimo da je prinos po kineskim državnim obaveznicama značajno veći nego na sličnim vrijednosni papirima u zapadnim zemljama, koje su, s jedne strane, snažnije pogođene epidemijom. S druge strane, ekonomije ovih zemalja su se razvijale duži niz godina znatno sporije od Kine. Kao rezultata toga, vidimo jako niske, nulte, pa čak i negativne kamatne stope. Stoga kineski dug postaje sve privlačniji za ulaganje", kaže on.

Prema ekonomskoj statistici koju je Kina objavila za drugi kvartal, BDP je porastao za 3,2 posto, što je značajan skok u odnosu na pad od 6,8 posto u prvom kvartalu. Ulaganja u osnovna sredstva tokom šest mjeseci pala su za 3,1 posto, dok je u prvih pet mjeseci ovaj pokazatelj bio dvostruko lošiji: minus 6,3 posto.

Istovremeno, ulaganja u visoko-tehnološke industrije su, naprotiv, porasla za 6,3 posto. Prema mišljenju stručnjaka Lija Dungminga, kineskim vlastima je također korisno da imaju više stranaca koji drže kineski javni dug, jer to povećava efektivnost upravljanja.

"Mislim da, osim državnog duga, još možemo ponuditi stranim investitorima obveznice lokalnih uprava. I pozdravljamo kupovinu državnih obveznica od strane stranih investitora na međubankarskom tržištu, tako da kineski dug države i lokalne samouprave postaju sve sigurnije aktive u očima međunarodnih investitora. Za nas je, bez sumnje, vrlo korisno da se poveća udio stranih investitora među vlasnicima kineskih obaveznica. Jer, s jedne strane, to igra pozitivnu ulogu u internacionalizaciji juana, a s druge strane pokazuje kvalitet upravljanja. Ako možemo povećati udio stranih investitora među vlasnicima naših dužničkih vrijednosnih papira, tada pomažemo vlastima da poboljšaju upravljanje dugom. Tek kada naučimo dobro da upravljamo dugom, tada će potražnja za tim proizvodima porasti — državni dug i dug lokalnih vlasti od strane investitora iz inostranstva", kaže Dungming.

Obaveznice lokalnih uprava sada igraju važnu ulogu u oporavku ekonomije od posljedica krize. U prvih pet mjeseci 2020. godine lokalne vlasti su izdale 3,2 trilijuna juana obaveznica. Novac bi trebalo da ode na izgradnju "nove infrastrukture": 5G mreža, centara za podatke, pametnih tvornica itd. Prema ukupnoj godišnjoj kvoti koju je odobrila centralna vlada, ove bi godine moglo biti izdato 4,73 triliona juana takvih vrijednosnih papira.

Tagovi: kineski vrijednosni papiri, Bloomberg Barclays, kineski državni dug, JPMorgan,
PROČITAJ I OVO
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
PRESUDA
Sam Bankman-Fried osuđen na 25 godina zatvora
NEW YORK - Bivši glavni izvršni direktor FTX-a, Sam “SBF” Bankman-Fried odslužit će 25 godina zatvora nakon izricanja presude na federalnom sudu.
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Skok prometa, ali i pad indeksa
ZAGREB - Kraj skraćenog trgovinskog tjedna donio je pad indeksa Zagrebačke burze uz skok prometa.
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE