GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ogroman interes učenika za obrtničke škole, izdvajaju se dva zanimanja

Ogroman interes učenika za obrtničke škole, izdvajaju se dva zanimanja
NOVI VJETROVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2022 / 08:04
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Anto Vidović, dugogodišnji ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Novom Zagrebu, ne pamti da je ikada u ljetnom roku imao popunjenu upisnu kvotu.

Za upis učenika u prvi razred 15 trogodišnjih obrtničkih programa, s ukupno 144 mjesta, prijavila su se čak 853 kandidata. Ravnatelj je prvo mislio da je riječ o pogrešci u sustavu, a potom se danima zadržao u osjećaju pozitivnog šoka - da četvero učenika na kraju nije odustalo od upisa, škola prvi put od svog osnutka 1991. godine ne bi imala jesenski rok, piše Jutarnji list.

Za usporedbu, niz godina škola je upisivala 70-ak učenika. Riječ je o dobro poznatom i dugogodišnjem trendu slabog interesa za upis u obrtnička zanimanja zbog preferencije učenika i njihovih roditelja prema gimnazijama i četverogodišnjim strukovnim školama. Međutim, trend se ipak lagano mijenja. Najveći interes ove sezone Obrtnička škola ima za instalatere grijanja i klimatizacije. Za 18 upisnih mjesta prijavilo se više od 100 kandidata, od kojih je za 50-ak to bio prvi izbor, kaže ravnatelj. Slično je s keramičarima.

Dogodio im se još jedan presedan: prvi su put u program autolakirera upisali djevojku. U toj su školi djevojke rijetke, ove ih se godine upisalo desetak, većinom u program staklara i pismoslikara, no ima i budućih fasaderki i dimnjačarki. Upravo njihovim upisom u školi su se dosjetili nove ideje za promidžbu strukovnih zanimanja. Naime, u jednoj od televizijskih reklama učenica ove škole, koja se obrazuje u programu rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima - kolokvijalno, bagerist - otvara mnogima omiljeno piće uz pomoć bagera.

- To je naša cura, bageristica, a iduću kampanju temeljit ćemo na našoj autolakirerki - planira ravnatelj. Porast interesa za obrtnička zanimanja i u nizu drugih škola potvrđuju podaci iz upisne baze Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ovogodišnjem ljetnom roku upisalo se gotovo 400 učenika više nego u oba lanjska roka, ljetnom i jesenskom. Lani se, naime, u oba roka upisao 9321 učenik, a sada u ljetnom njih 9710. Prema usporednoj upisnoj listi ovogodišnjeg ljetnog i oba lanjska roka koju nam je dostavilo Ministarstvo, od 100 trogodišnjih zanimanja, njih 58 bilježi rast, a devet programa upisalo je ovoga ljeta jednak broj učenika kao i lani na oba roka.

Najveći je porast broja upisanih u programu kuhar, koji je u ljetnom roku upisao 61 učenik više nego u oba lanjska, pa ih je ukupno upisanih sada 1174. Slijede automehatroničari kojih je na ljetnom roku 47 više nego u oba lanjska. Škole su ih upisale 392. Raste broj i u programu CNC operatera - 71 više nego u lanjska oba roka (ukupno je prvi razred upisalo njih 618), a bilježi se i rast broja u upisu konobara jer je pravo upisa u ljetnom roku ostvario ukupno 521 učenik, 61 više nego u oba lanjska roka. Rast broja bilježe i stolari, keramičari-oblagači, slastičari, pa i pekari, podopokrivači, stolari, željeznički prometni radnici, zidari, vrtlari, ponešto vodoinstalateri, instalateri grijanja i klimatizacije, fasaderi, pa i - dimnjačari. Slabo je i dalje s upisima u programe poput mljekara, brodograditelja i klesara.

Jedan od razloga većeg interesa učenika za upis u obrtničke programe ravnatelj Anto Vidović vidi u minulim potresima.

- Moguće je da su posljedice potresa napravile pomak u razmišljanju roditelja u smislu stvaranja pozitivnog mišljenja o graditeljskoj struci. Kada vam strada kuća, a potraga za majstorima postane nemoguća misija, tada se možda i o školi počne drukčije razmišljati. U smislu, ‘sine, možda ipak nisi za visoku školu, ali ima i zanata‘. S druge strane, poslodavci nude praksu našim učenicima gdje ih nauče onome što im treba i dobivaju gotovog majstora koji ostaje kod njih - kaže Vidović čijih je troje učenika ove godine osvojilo tri zlata i broncu na državnom natjecanju WorldSkills u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje.

Upravo to veliko natjecanje ima za cilj promociju strukovnih zanimanja. Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, napominje kako od 2018. aktivno rade na promociji strukovnog obrazovanja kojom pokušavaju povećati vidljivost.

- Stvari ne idu preko noći. Ukazujemo na činjenicu da strukovno obrazovanje daje više prilika, da poznavanje vještina daje prilike za profesionalni razvoj, ali na kraju i dobar život i dobru zaradu. Mislim da smo natjecanjem WorldSkills, koje je okupilo više tisuća osnovaca, pridonijeli popularizaciji, no jasno je da je pomake nemoguće postići u kratkom roku - ističe Živčić.

Tagovi: obrtničke škole, kuhar, Obrtnička i industrijska graditeljska škola, automehaničar, monter klimatizacijskih uređaja, Anto Vidović
PROČITAJ I OVO
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
VELIKE KUPNJE
Bitcoin ETF-ovi u dva mjeseca prikupili više od 500.000 bitcoina
NEW YORK - Devet novih promptnih Bitcoin fondova kojima se trguje na burzi akumuliralo je više od 500 000 Bitcoina od pokretanja u siječnju, a njihova imovina sada čini 2,54% trenutne cirkulirajuće ponude.
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
LUKSUZ
Iduće godine kreće talijanski luksuzni vlak, cijene su paprene
RIM - Rezervacije za novi talijanski vlak "La Dolce Vita Orient Express" otvaraju se u utorak.
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
RAST
Azijska tržišta: Rast japanskih i kineskih indeksa
TOKYO - Japanske i kineske dionice porasle su u petak, dok je većina tržišta u azijsko-pacifičkoj regiji zatvorena zbog državnih praznika.
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: S&P 500 na novom rekordu, zaključio najbolji prvi kvartal od 2019.
NEW YORK - Indeks S&P 500 porastao je u četvrtak i zaključio svoje najbolje rezultate u prvom tromjesečju u pet godina.
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
POTONUĆE
MicroStrategy potonuo 14%, evo zašto
NEW YORK - Kerrisdale Capital je shortao MicroStrategy dionica i duga bitcoin.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE