GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Olgica Spevec: Državne potpore u 2010. porasle 10 posto, struktura i dalje loša

Olgica Spevec: Državne potpore u 2010. porasle 10 posto, struktura i dalje loša
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.12.2011 / 13:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Državne potpore u prošloj su godini dosegle 9,5 milijardi kuna, što je porast za 10 posto u odnosu na 2009. godinu, pri čemu je njihova struktura i dalje loša jer prevladavaju sektorske potpore nauštrb horizontalnih, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).
Udio državnih potpora u BDP-u je s 2,59 posto u 2009. godini porastao na 2,85 posto u 2010. godini, a iznos državne potpore po zaposlenom u godinu dana je sa 6000 kuna skočio na 6.900 kuna, tako da danas hrvatski radnik godišnje za potpore daje znatno više od jedne prosječne plaće, istaknula je predsjednica Vijeća AZTN-a Olgica Spevec.

Državne potpore u Hrvatskoj i dalje su visoke, pogotovo u usporedbi s državama EU koje su lani za potpore bez željezničkog prometa izdvojile 0,6 posto BDP-a. U 2011. se u Hrvatskoj ne očekuju nikakve bitne promjene, rekla je Spevec koja procjenjuje da zbog strukture potpora nova Vlada nema znatnijeg prostora za njihovo rezanje u proračunu za iduću godinu.

U 2010. potpore za poljoprivredu i ribarstvu iznosile su četiri milijarde kuna, a kada se tome dodaju potpore za promet od 1,5 milijardi kuna dolazi se do udjela u BDP-u od 1,65 posto, što je daleko više od bilo koje zemlje EU.

U kategoriji industrija i usluga za sektorske potpore izdvaja se čak 75 posto sredstava, a za horizontalne ciljeve samo 25 posto, dok je u EU situacija obrnuta - tamo se za sektorske potpore izdvaja tek 15 posto a za horizontalne 85 posto sredstava. To je jedan od razloga zašto Hrvatska ne može ostvariti značajniji izvoz, upozorava Spevec.

Zemlje EU koriste državne potpore kao sastavni dio svoje industrijske politike i ulažu u sektore koji im donose ekonomski rast i razvoj, a Hrvatska većinu od 1,5 milijardi kuna namijenjenih prometu koristi samo za saniranje gubitaka i održavanje poslovanja HŽ-a, HAC i dr.

Umjesto iz državnog proračuna koji je preopterećen i morat će se smanjiti, Hrvatska se treba preorijentirati na privlačenje sredstava iz europskih fondova i mora početi napuštati naslijeđeni sustav potpora, preusmjeravajući novac iz strukturnih u horizontalne potpore, kaže Spevec.

Usporedbom sa zemljama EU dolazi se do još nekih poražavajućih podataka - dok se u EU potporama za industriju i usluge čak 18 posto izdvaja za istraživanje, razvoj i inovacije, kod nas taj udio iznosi tek tri posto; dok u EU potporama za zaštitu okoliša i očuvanje energije izdvajaju gotovo 24 posto, u Hrvatskoj je to bijednih 0,5 posto.

Istodobno Hrvatska za željeznicu izdvaja preko 800 milijuna kuna, što je 14 posto više nego prethodne godine, a za radiotelevizijsko emitiranje gotovo 1,2 milijarde kuna, tako da HRT unatoč rastu cijene pretplate iz godine u godinu prima sve više potpora.
Tagovi: Olgica Spevec, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, državne potpore, Hrvatske željeznice
PROČITAJ I OVO
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar u fokusu, CROBEX blizu 2.000 bodova
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su indeksi ojačali oko jedan posto, ostvarivši dobitke drugi dan zaredom, a pritom je u fokusu investitora bila dionica Valamar Rivijere.
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
INTERVENCIJA
HNB intervenirao na deviznom tržištu otkupom 120 milijuna eura
ZAGREB - Hrvatska narodna banka je intervenirala na deviznom tržištu te je u cilju očuvanja stabilnosti tečaja kune od poslovnih banaka otkupila 120 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,497346 kuna za jedan euro, čime je u domaći financijski sustav "ubrizgala" 900 milijuna kuna.
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
GOSTI
Crna Gora računa na 80 odsto gostiju iz regiona
PODGORICA - Crna Gora je spremna za predstojeću turističku sezonu i očekivanja su da će ove godine ostvariti 65 odsto prihoda iz 2019.
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
MASLINE
BiH od 2015. povećala proizvodnju maslina za tri puta
SARAJEVO - Maslinarstvo je sve interesnatnije za poljoprivrednike u Hercegovini, a što pokazuje i zvanična statistika prema kojoj je proizvodnja za pet opgdina uvećana za više od tri puta.
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijski investitori oprezni uoči poruka Feda
ŠANGAJ - Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno jer se čekaju novi pokazatelji iz najvećih gospodarstava u regiji i poruke čelnika američke središnje banke s redovne sjednice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE