GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja

Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska komisija (EK) donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja.

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

- Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Europske komisije (EK) i država članica, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako o opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog ove godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK.

- Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda, kazali su iz Ministarstva.

Posebice ističu da je "osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije".

Iz Ministarstva ocjenjuju kako je ovo "veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija".

Također su čestitali i zahvalili odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

- Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe, zaključuje se u priopćenju.

Nešto ranije, premijer Andrej Plenković objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da će od idućeg tjedna biti omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta.

- Danas je Stalno odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan, objavio je Plenković.

Čestitao je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima "koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju ASK i očuvanju proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj".

- Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka proširena je i na Osječko-baranjsku županiju, kaže se u objavi premijera na X-u.

- Što se tiče svinjokolje, promet svježim mesom podrazumjeva i klanje na gospodarstvu uz veterinarski nadzor, ali za vlastite potrebe. Očekujemo objavu u službenom glasniku za nekoliko dana, dodala je ministrica Vučković.

Tagovi: svinjkolja, svinje, meso, hrana
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Indeksi porasli nakon Powellovih poruka
NEW YORK - Američki indeksi ojačali su u srijedu nakon što je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell uglavnom isključio da bi sljedeći potez središnje banke mogao biti povećanje, ublažavajući zabrinutosti ulagača da gubi kontrolu nad ljepljivom inflacijom.
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
FED
Powell: Malo je vjerojatno da će sljedeći potez biti povećanje kamata
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell isključio je mogućnost da će sljedeći potez na sastanku u lipnju biti povećanje kamatnih stopa.
Fed nije mijenjao kamatne stope
OČEKIVANO
Fed nije mijenjao kamatne stope
WASHINGTON - Odbor za otvoreno tržište Federalnih rezervi (FOMC) nakon dvodnevnog sastanka nije promijenio središnju kamatnu stopu, u skladu s predviđanjima analitičara.
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
POTEZI
BlackRock pokreće saudijsku investicijsku tvrtku s početnih 5 milijardi dolara PIF-a
RIJAD - Upravitelj imovine BlackRock pokrenut će investicijsku platformu u Rijadu uz pomoć osnovnog ulaganja od 5 milijardi dolara iz Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije, državnog fonda kraljevstva.
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
POTONUĆE
Bitcoin potonuo ispod 57.000 dolara uoči odluke Feda
NEW YORK - Bitcoin je u srijedu oštro pao na svoju najnižu razinu u više od dva mjeseca usred šireg raspoloženja na tržištima za smanjenje rizika, dok su ulagači pazili na nadolazeću odluku američke središnje banke o kamatnim stopama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE