GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja

Omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja
MESO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2023 / 16:52
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je izvijestilo da je Europska komisija (EK) donijela pozitivnu odluku za Hrvatsku, kojom je omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja.

Iz Ministarstva u priopćenju navode kako je na današnjem sastanku Stalnog odbora za zdravlje životinja održanog u Bruxellesu Hrvatska prezentirala mjere i aktivnosti provedene u svrhu suzbijanja afričke svinjske kuge (ASK), kao i ažurirani akcijski plan kojim se daju garancije za mogućnost regionalizacije određenih područja zemlje koja su do sada bila pod rigoroznim mjerama kontrole ove bolesti.

- Predložene mjere i akcijski plan danas su jednoglasno podržani od strane Europske komisije (EK) i država članica, istaknuli su iz Ministarstva.

Napominju i kako o opravdanosti mjera i podizanja svijesti subjekata koji drže svinje, koje i dalje provodi Ministarstvo s nadležnim službama na terenu, govori činjenica da od 29. studenog ove godine nije zabilježen niti jedan novi slučaj pojave ASK.

- Ključno je da je regionalizacijom i uvođenjem novih zona, omogućeno stavljanje na tržište Hrvatske svježe meso svinja koje potječe iz zona ograničenja (Vukovarsko-srijemska te dio Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije) kao i klanje svinja na objektima za vlastite potrebe, uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta za držanje svinja na objektima, te nakon prethodno provedenih veterinarskih pregleda, kazali su iz Ministarstva.

Posebice ističu da je "osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije".

Iz Ministarstva ocjenjuju kako je ovo "veliki uspjeh veterinarske struke i svih nadležnih službi koje su provele brojne mjere i aktivnosti na terenu, te znak svim proizvođačima svinja da se pridržavanjem biosigurnosti i svih drugih propisanih mjera može nastaviti proizvodnja i poslovanje, a uz to i očuvati tradicija".

Također su čestitali i zahvalili odgovornim svinjogojcima koji su pridržavanjem mjera doprinijeli suzbijanju afričke svinjske kuge.

- Napori i provođenje svih mjera od pojave afričke svinjske kuge su se isplatili, čime su Vlada i Ministarstvo poljoprivrede očuvali svinjogojstvo u Slavoniji, pomogle sektoru i omogućili trgovinu svježim mesom i svinjokolju na gospodarstvima za vlastite potrebe, zaključuje se u priopćenju.

Nešto ranije, premijer Andrej Plenković objavio je na platformi X, bivšem Twitteru, da će od idućeg tjedna biti omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta.

- Danas je Stalno odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan, objavio je Plenković.

Čestitao je ministrici poljoprivrede Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima "koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju ASK i očuvanju proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj".

- Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka proširena je i na Osječko-baranjsku županiju, kaže se u objavi premijera na X-u.

- Što se tiče svinjokolje, promet svježim mesom podrazumjeva i klanje na gospodarstvu uz veterinarski nadzor, ali za vlastite potrebe. Očekujemo objavu u službenom glasniku za nekoliko dana, dodala je ministrica Vučković.

Tagovi: svinjkolja, svinje, meso, hrana
PROČITAJ I OVO
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
POTEZI
Grčka osniva državni stabilizacijski fond
ATENA - Grčka planira osnovati državni stabilizacijski fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, rekao je ministar financija Kostis Hatzidakis.
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu
ZAGREB - Srijeda je na Zagrebačkoj burzi donijela dominaciju turističkog sektora.
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ZASTOJ
Luksuz se više ne prodaje tako dobro, evo zašto
ANALIZA - Rast prodaje luksuznih torbica, cipela i odjeće u postkoronavirusnom svijetu ove će godine stati zbog krize kreativnosti i poskupljenja jer se brendovi usmjeravaju na najveće potrošače, prema novoj studiji konzultantske kuće Bain objavljenoj u utorak.
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Tajvan i Indija na rekordnim razinama
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, Tajvan i Indija na rekordnim razinama
ŠANGAJ - Azijsko-pacifička tržišta uglavnom su porasla nakon što su ključni referentni indeksi u SAD-u dosegnuli nove najviše razine preko noći jer je tvrtka za proizvodnju čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia pretekla Microsoft i postala najvrednija javna tvrtka na svijetu.
Wall Street: Novi rekord za S&P 500, Nvidia postala tržišno najvrjednija kompanija
AMERIČKO TRŽIŠTE
Wall Street: Novi rekord za S&P 500, Nvidia postala tržišno najvrjednija kompanija
NEW YORK - Američke dionice zabilježile su u utorak nove rekordne razine, budući da je Nvidia nadmašila Microsoft i postala najvrjednija javna tvrtka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE