GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OMV u 2015. s gubitkom od 1,1 milijardu eura

OMV u 2015. s gubitkom od 1,1 milijardu eura
U MINUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2016 / 11:54
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Austrijska naftna i plinska grupa OMV izvijestila je u četvrtak da je prošlu godinu zaključila s gubitkom, najavljujući fokus na Rusiju kako bi smanjila troškove proizvodnje u kontekstu niskih cijena nafte.
OMV je 2015. godinu zaključio s neto gubitkom od 1,1 milijardu eura. Čista CCS dobit prije kamata i poreza (EBIT), prilagođena za izvanredne stavke i promjene u vrijednosti zaliha, smanjena je 38 posto, na 1,39 milijardi eura.

Prihodi koji ne uključuju trošarinu smanjeni su u 2015. godini 37 posto, na 22,53 milijarde eura.

"Godinu 2015. obilježio je pad cijena nafte za gotovo 50 posto. Iako je OMV-ov snažan integrirani poslovni model osigurao kakvu-takvu otpornost na vrlo izazovno tržišno okruženje, taj se pad nužno odrazio u financijskim rezultatima, pa je tako čista CCS EBIT smanjena 38 posto", konstatira izvršni direktor OMV-a Rainer Seele.

Pritom je slabu dobit u segmentu traganja i proizvodnje donekle nadoknadio snažan doprinos segmenta prerade, naglasio je Seele.

U OMV-u planiraju fokusirati proizvodnju na Rusiju, zbog niskih troškova proizvodnje koji bi im trebali olakšati teret skuplje proizvodnje u Sjevernom moru. Seeleov prethodnik kupio je imovinu u toj regiji 2013. godine za 2,65 milijardi dolara.

Aktualni izvršni direktor upozorava pritom da bi im proizvodnja do 2020. mogla stagnirati na 300 tisuća barela ekvivalenta nafte dnevno ako propadne planirana zamjena imovine s ruskim Gazpromom.

"Za mene je rast obujma proizvodnje od sekundarne važnosti. Cilj je da ostanemo na 300 tisuća barela dnevno do 2020. No, moguće je povećati proizvodnju za 20 posto ako uspije zamjena imovine s Gazpromom i ako obnovimo trenutno zaustavljenu proizvodnju u Libiji i Jemenu", kazao je Seele.

Bude li sve išlo po planu, ugovor o zamjeni imovine s Gazpromom, za udio u velikom sibirskom naftnom i plinskom polju Urengoju, trebao bi biti potpisan ove godine, pri čemu bi OMV tamo do 2020. trebao proizvoditi 50 tisuća barela dnevno, naglasio je izvršni direktor austrijske kompanije.

"Ruski projekt bit će najveći u povijesti i imat će najveći utjecaj... Nemamo plan B", istaknuo je čelnik OMV-a, dodajući da im iz Gazproma još nisu rekli za koju bi oni imovinu bili zainteresirani.

Tagovi: OMV, Rainer Seele, Rusija, nafta
PROČITAJ I OVO
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
CLOSING BELL ZSE
 Cijene nafte stabilne iznad 77 dolara
LONDON - Cijene nafte na međunarodnim tržištima u petak su se stabilizirale iznad 77 dolara budući da je prva dražba državnih zaliha u Kini neutralizirala utjecaj globalnih poremećaja u proizvodnji i smanjenih zaliha.
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Indeksi na kraju tjedna s različitim predznacima
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi Crobex indeksi u petak su završili trgovanje s različitim predznacima, uz nešto niži promet nego dan ranije, a u fokusu investitora ponovno je bila dionica Spana, čija se cijena spustila na 200 kuna.
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
PROBLEMI
HPK: Stočarski sektor pred urušavanjem zbog visokih troškova
ZAGREB - Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore su upozorili da je stočarski sektor pred urušavanjem, razmjeri šteta u stočarstvu kreću se od 1,5 do 2 milijarde kuna, zbog čega traže od Vlade i resornog ministarstva donošenje hitnih mjera.
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
PAD
Pad proizvodnje mlijeka, prirast goveda, ovaca i koza
ZAGREB - U Hrvatskoj je 2020. godine porasla proizvodnja goveda, ovaca i koza, dok je nastavljen pad proizvodnje mlijeka, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PRIJETI PROPAST
Evergrande nije platio, neizvjesnost među investitorima raste
PEKING - Evergrande nije ponudio bilo kakve informacije o tome je li platio dospjelu tranšu obveznica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE