GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Opatija: Značajan odljev turista, posebno Austrijanaca i Slovenaca

Opatija: Značajan odljev turista, posebno Austrijanaca i Slovenaca
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2020 / 07:46
Autor: SEEbiz / H
OPATIJA - Koliki je odljev turista iz destinacija, govore i podaci iz eVistora. Uspoređujući subotu 22. kolovoza sa subotom 15. kolovoza, u Opatiji je vidljiv značajan pad u broju noćenja gostiju iz Austrije (78 posto), Italije (68 posto) i Slovenije (68 posto).

Od trenutka kada su zemlje iz okruženja Hrvatsku stavile na listu crvenih zemalja, kao rizičnu zemlju za putovanje zbog pandemije koronavirusa, u Opatiji su relativno dobra ostvarenja iz prve polovice kolovoza donekle splasnula. Naime, u prvih 20 dana kolovoza u Opatiji je boravilo 23.000 gostiju, koji su ostvarili 108.000 noćenja, što je ostvarenje od 62 posto turističkog prometa u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najviše gostiju evidentirano je s njemačkog tržišta, čiji su dolasci i noćenja na razini prošle godine. Porast u dolascima i noćenjima u odnosu na proteklu godinu bilježi se s domaćeg tržišta (9 posto više dolazaka te 20 posto više noćenja), zatim s poljskog tržišta (23 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), Srbije (30 posto više dolazaka te 19 posto više noćenja), a najveći porast u dolascima i noćenjima ostvaren je s češkog tržišta (99 posto više dolazaka te 118 posto više noćenja).

Slovenski gosti također bilježe rast broja noćenja, i to za 9 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

"Nakon što je Austrija Hrvatsku stavila na crvenu listu, evidentiran je pad broja austrijskih gostiju, pa je u prvih 20 dana kolovoza s austrijskog tržišta realizirano 42 posto turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu", istaknula je Suzi Petričić, direktorica opatijskog turističkog ureda koja na dosadašnjoj godišnjoj razini (od 1. siječnja do 20. kolovoza) ima evidentirano da je u Opatiji boravila 101.000 gostiju koji su ostvarili nešto više od 370.000 noćenja, što je ostvarenje turističkog prometa od 44 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Na hrvatskim graničnim prijelazima jučer gotovo da i nije bilo gužvi, za razliku od subote kad je zabilježen masovan odlazak turista, uglavnom Nijemaca. Za izlazak iz Hrvatske čekalo se maksimalno pola sata do sat vremena.

Velik broj turista proteklog je vikenda ispratila i Istarska županija, pa je tijekom petka i subote granicu prešlo više 100 tisuća turista koji su boravili u Istri. Samo u petak Istru je napustilo više od 38 tisuća putnika, a u subotu gotovo 43 tisuće gostiju. Takav scenarij bio je očekivan pa su tako u petak masovno iz Istre odlazili britanski turisti zbog odluke britanske Vlade da je za sve koji se vraćaju iz Hrvatske obavezna samoizolacija.

Zbog ogromnih gužvi, ljudi su na slovensko-austrijskoj granici Karavankama bez vode čekali u kolonama i po 14 sati. Naime, Austrija je u subotu uvela striktne kontrole na slovenskoj granici zbog koronavirusa, što je stvorilo nepregledne kolone koje se nisu raščistile ni u nedjelju prijepodne. Austrija je zaustavljala svako vozilo koje iz Slovenije ulazi na njezin teritorij, bilo da je u tranzitu ili ide u Austriju, kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa, piše Novi list.

Austrija je, podsjetimo, još prošloga tjedna uvrstila Hrvatsku na listu rizičnih zemalja i upozorila da se u nju ne putuje, a od 17. kolovoza povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske morali su pokazati negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju, a u međuvremenu biti u samoizolaciji.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici te pozvalo austrijske vlasti na žurni pronalazak rješenja. Ministar Gordan Grlić Radman kontaktirao je austrijskog kolegu Alexandera Schallenberga, hrvatsko veleposlanstvo u Beču od jutarnjih sati u kontaktu je s austrijskim ministarstvima unutarnjih i vanjskih poslova, a pomoćnica hrvatskog ministra telefonski je razgovarala s austrijskim veleposlanikom u Hrvatskoj, stoji u priopćenju MVEP-a.

Hrvatski dužnosnici pritom su izrazili zabrinutost zbog situacije na slovensko-austrijskoj granici i pozvali na žuran pronalazak rješenja za brži protok vozila i putnika kako bi se skratilo "zabrinjavajuće dugo čekanje" na ulazak u Austriju, uključujući za potrebe tranzita. Veće gužve na prijelazu Karavanke očekuju se i danas, s obzirom da u ponedjeljak u 24 sata nastupa rok do kojega se slovenski turisti moraju vratiti kući kako ne bi morali u 14-dnevnu karantenu.

Tagovi: Opatija, hrvatski turizam, Suzi Petričić, austrijski turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Uvoz turističkih radnika u raljama birokracije: Nikako do radnih dozvola
NEOZBILJNO
Uvoz turističkih radnika u raljama birokracije: Nikako do radnih dozvola
RIJEKA - Koliko je ove godine teško doći do radnika koji će odraditi sezonu, iz prve ruke znaju sami ugostitelji, hotelijeri i ostali vlasnici turističkih firmi.
Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije
SANKCIJE
Britanija, SAD, Kanada i Japan zabranjuju uvoz zlata iz Rusije
LONDON - Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kanada i Japan zabranit će uvoz zlata iz Rusije kao dio novih sankcija nametnutih zbog ruske invazije na Ukrajinu, objavio je u nedjelju Downing Street, prvog dana samita G7 u Njemačkoj.
Jedan pozitivan signal govori da je najgore za bitcoin ipak prošlost
SIGNALI
Jedan pozitivan signal govori da je najgore za bitcoin ipak prošlost
NEW YORK - Kripto tržište prolazi kroz povijesni nalet volatilnosti, ali trgovci opcijama vide pozitivne znakove nakon gužve i kontroverzi koje su zahvatile zajmodavce digitalne imovine i druge igrače u sektoru.
Ogroman pad količine energije korištene za rudarenje kriptovaluta
NEISPLATIVO
Ogroman pad količine energije korištene za rudarenje kriptovaluta
ZAGREB - Rudarenje kriptovaluta posljednjih mjeseci postaje sve manje isplativo.
Cipar: Afroditina stijena zavodi turiste
ATRAKCIJE
Cipar: Afroditina stijena zavodi turiste
PAFOS - Dok prve jutarnje zrake sunca griju more pored Pafosa, grada na zapadu otoka Cipra, skupina turista dolazi na pustu plažu udaljenu 16 kilometara. Svlače se, ulaze u kristalno bistru vodu, pa plivaju prema visokoj stijeni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE