GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oscilacije cijena pšenice na svjetskim tržištima

Oscilacije cijena pšenice na svjetskim tržištima
ROBNA TRŽIŠTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Cijene pšenice oscilirale su danas zbog oprečnih izjava Ukrajine i Rusije o tome je li produžen crnomorski ugovor o izvozu žitarica, dok su Ujedinjeni narodi objavili da se konzultacije o produljenju sporazuma nastavljaju, javlja Bloomberg.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva infrastrukture rekao je danas da je stajalište Kijeva ostalo nepromijenjeno, nakon što je Ukrajina u ponedjeljak odbila ponudu Rusije da produlji ugovor o izvozu žitarica za samo 60 dana.

"Sastanak s Ruskom Federacijom je završen, ali će se konzultacije nastaviti na svim razinama", rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova.

Produljenje od 60 dana predstavlja samo polovicu pojedinačnog trajanja prethodna dva sporazuma od 120 dana postignuta uz posredovanje UN-a i Turske prošlog srpnja.

Prema Bloombergu, sporazum je značajno potaknuo ukrajinski izvoz usjeva i pomogao sniziti globalne cijene hrane, a ukrajinske vlasti su ranije rekle da zemlja želi produžiti sporazum na godinu dana.

Turska je pozvala zemlje potpisnice da produže sporazum.

Prema UN-u, brodovi natovareni žitom i dalje idu u i iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Futuresi pšenice kojima se trguje u Chicagu pali su za 0,5 posto, nakon što su ranije porasli za čak 0,6 posto.

Tagovi: pšenica, ukrajinska pšenica, rat u Ukrajini, hrana, cijene hrane
PROČITAJ I OVO
Srpski radnici u velikom broju na Jadranu, dojmovi su pozitivni
RADNA SNAGA
Srpski radnici u velikom broju na Jadranu, dojmovi su pozitivni
BEOGRAD - Beogradski NIN u svojem je članku tematizirao u kakvim uvjetima rade sezonci iz Srbije u drugim zemljama regije, s fokusom na Hrvatsku. Hrvatska, Crna Gora i Slovenija i ove su se godine, navodi NIN, našle među najpopularnijim destinacijama na kojima Srbi traže sezonske poslove i čistu zaradu.
I slovenski hotelijeri muku muče s radnom snagom
PROBLEMI
I slovenski hotelijeri muku muče s radnom snagom
LJUBLJANA - Trajno obilježje ljetne sezone je manjak radnika, posebice u turizmu. Prema procjenama, nedostaje između pet i deset tisuća konobara, kuhara, pomoćnika i sobarica. Nekada je najveći problem bila loša plaća, sada je to radno vrijeme.
Cijene žitarica naglo padaju, ratari nemaju zaradu
PAD
Cijene žitarica naglo padaju, ratari nemaju zaradu
ZAGREB - Žetva ječma privodi se kraju, a žanje se i pšenica te uljana repica. Iako su cijene žitarica na burzama još donedavna bile rekordno visoke, sada naglo padaju. Sa 190 pale su na 160 eura po toni. Zbog teške godine i elementarnih nepogoda, ratari kažu da uz tu cijenu - neće ništa zaraditi.
Dabro sudjelovao u žetvi i otkrio što mu je cilj kao ministru
OTKRIĆA
Dabro sudjelovao u žetvi i otkrio što mu je cilj kao ministru
BOŠNJACI - Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro najavio je u subotu u Bošnjacima, gdje je sudjelovao u žetvi, da će što je više moguće obilaziti poljoprivrednike kako bi uvidio probleme s kojima se suočavaju.
Dars dobio suglasnost za proširenje Štajerske autoceste do Ljubljane
CESTOGRADNJA
Dars dobio suglasnost za proširenje Štajerske autoceste do Ljubljane
LJUBLJANA - Ministarstvo zaštite okoliša, klime i energetike izdalo je Darsu okolišnu suglasnost za uređenje trećeg prometnog traka na štajerskoj autocesti između čvorova Domžale i Zadobrova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE