GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore svinjogojcima

Osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore svinjogojcima
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2023 / 19:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u petak je, dan nakon sastanka s predstavnicima svinjogojstva, u e-savjetovanje uputilo izmjene dvaju programa kojima je osigurano dodatnih 7,5 milijuna eura potpore zbog pojave afričke svinjske kuge (ASK).

U postupku elektronskog savjetovanja s javnošću do 8. prosinca su prijedlog izmjena i dopuna Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje ASK te prijedlog programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja ASK.

Objašnjavajući predložene izmjene Programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje ASK, iz Ministarstva ističu kako je cilj toga Programa dodjela potpore za kompenzaciju gubitka prihoda za životinje otpremljene na klanje iz objekata u zonama primjene naređenih mjera kontrole za suzbijanje ASK sukladno relevantnim propisima i mjerama kontrole bolesti. Proizvođači svinja čiji se objekti nalaze u zonama primjene naređenih mjera nisu u mogućnosti plasirati svinje po aktualnim tržišnim cijenama. Zbog tih okolnosti potrebno je dodijeliti potporu proizvođačima koji su pretrpjeli gubitke uzrokovane mjerama kontrole.

Za provedbu Programa u 2023. godini osigurana su sredstva u iznosu od pet milijuna eura, a predloženom izmjenom i dopunom osigurati će se dodatna sredstva za provedbu Programa u idućoj, 2024. godini u iznosu od također pet milijuna eura, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

U javnom savjetovanju je i prijedlog programa potpore za izostanak prihoda od svinjogojske proizvodnje zbog mjera suzbijanja ASK, za čiju provedbu je planirano 2,5 milijuna eura.

Cilj tog programa, kako se objašnjava, je dodjela potpore za izostanak prihoda zbog nemogućnosti bavljenja svinjogojskom proizvodnjom uslijed naređenih mjera koje su na snazi zbog kontrole i suzbijanja ASK sukladno relevantnim regulativama i mjerama kontrole bolesti, odnosno nemogućnosti držanja svinja.

Prihvatljivi korisnici su subjekti, fizičke ili pravne osobe koje uzgajaju rasplodne svinje i/ili proizvode tovne svinje, na objektu/objektima korisnika provedeno je usmrćivanje svinja ili uklanjanje svinja od trenutka potvrde ASK u Republici Hrvatskoj temeljem zapisnika inspektora Državnog inspektorata te nisu u mogućnosti držati svinje.

Iz Ministarstva napominju kako su izmjene dvaju programa u e-savjetovanje upućene danas, a kao "jedan od zaključaka jučerašnjeg sastanka održanog s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, HPK Odbora za svinjogojstvo, Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, Udruga uzgajivača svinja Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje Fajferica, Hrvatske udruge proizvođača svinja, Hrvatske gospodarske komore, Stožera za obranu hrvatskog sela i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje".

Tagovi: SVINJE, SVIJOGOJCI, AFRIČKA SVINJSKA KUGA
PROČITAJ I OVO
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
UPOZORENJE
Musk smatra da bi dolar mogao postati bezvrijedan
NEW YORK - Elon Musk izazvao je brojne reakcije zbog objave o velikom državnom dugu Sjedinjenih Američkih Država, te je upozorio kako će američki dolar postati bezvrijedan ako se ništa ne poduzme.
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
ETF-ovi
Grayscaleov GBTC bilježi prve neto priljeve od lansiranja
NEW YORK - Grayscale Investments ostvario je prvi dan neto pozitivnih priljeva za burzovni fond (ETF) Grayscale Bitcoin Trust. To se dogodilo nakon gotovo četiri mjeseca kontinuiranog odljeva od njegove konverzije u spot Bitcoin ETF u siječnju.
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
TURIZAM
Prvi vlak Euronight stigao iz Bratislave u Split
SPLIT - Danas je u Split iz Bratislave (Slovačka) stigao prvi vlak EuroNight, koji će prometovati do 5. listopada ove godine prema Splitu. Riječ je o liniji Slovačke željeznice (ZSSK) u suradnji s austrijskim željeznicama ÖBB koja iz Bratislave prema Splitu prometuje preko Beča.
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
RAST
Svjetska tržišta: Indeksi porasli, tehnološki sektor najveći dobitnik
NEW YORK - Burzovni indeksi u New Yorku zaključili su petak dobar tjedan. To se, prema analitičarima, najviše može pripisati izvješću Ministarstva rada o stanju na tržištu rada u travnju.
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
REKORDI
Grčki turizam imao rekordnu 2023. unatoč požarima
ATENA - Prošle godine, unatoč velikim požarima, prihodi grčkog turističkog sektora porasli su za 16,5 posto na rekordnih 20,6 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE