GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguravatelji: Bruto premija u siječnju porasla 0,9%

Osiguravatelji: Bruto premija u siječnju porasla 0,9%
PREMIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2021 / 22:09
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Društva za osiguranje u siječnju su zaračunala ukupnu bruto premiju u iznosu od 1,13 milijardi kuna, što je za 1,9 posto više u odnosu na siječanj 2020. godine, pokazuju podaci koje je u četvrtak objavio Hrvatski ured za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 5,6 posto, na 928,9 milijuna kuna, dok je zaračunata premija u životnim osiguranjima pala za 12,6 posto, na 196,1 milijun kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom krajem siječnja 2021. od 214,6 milijuna kuna, što je na godišnjoj razini porast od 12 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 201,8 milijuna kuna ili 12,8 posto više nego u siječnju 2020. godine.

U prvom mjesecu ove godine sklopljeno je 175.773 police, što je 3.945 polica ili 2,3 posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.148 kuna, što je na godišnjoj razini više za 10,2 posto, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio pripada klasičnom životnom osiguranju s premijom u iznosu od 169,7 milijuna kuna, što je 3,04 posto manje u odnosu na siječanj 2020. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila 15,1 milijun kuna, ili 58,9 posto manje na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO), no uz pad zaračunate premije na godišnjoj razini, za 5,7 posto, na 286,4 milijuna kuna. Tržišni udio CO-a je tako snižen s 27,5 posto, koliko je iznosio krajem siječnja prošle godine, na 25,5 posto krajem siječnja ove godine.

Drugi je Allianz Hrvatska, s tržišnim udjelom od 15,8 posto i uz porast zaračunate bruto premije za 6,1 posto, na 177,7 milijuna kuna. Slijedi Wiener osiguranje, koji bilježi rast zaračunate bruto premije za 2,3 posto, na 119,7 milijuna kuna, uz tržišni udio od 10,6 posto.

Četvrto mjesto na hrvatskom tržištu osiguranja drži Euroherc, kojem je zaračunata bruto premija na godišnjoj razini skočila za 3,2 posto, na 104,4 milijuna kuna, uz tržišni udio od 9,3 posto.

Skok zaračunate bruto premije za čak 50,8 posto, sa 67,05 milijuna kuna na kraju siječnja 2020. godine na 101,1 milijun kuna u siječnju ove godine, ostvarilo je Triglav osiguranje, čime im je tržišni udio porastao sa 6,1 posto na devet posto.

Tagovi: osiguravatelji, premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brinu virus i Fed
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Oprezna trgovina, brinu virus i Fed
TOKYO – Na azijskim se burzama u četvrtak trguje oprezno, nakon još jednog oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu, a u fokusu ulagača su vijesti o omikron varijanti koronavirusa i špekulacije o monetarnoj politici Feda.
Wall Street oštro pao, prvi slučaj omikrona u SAD-u
PAD
Wall Street oštro pao, prvi slučaj omikrona u SAD-u
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale jer su ulagače zabrinuli komentari predsjednika američke središnje banke o inflaciji, kao i prvi slučaj omikron varijante koronavirusa u SAD-u.
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Rast indeksa, HT u fokusu
ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi u srijedu su Crobex indeksi porasli za više od pola posto, završivši mjesec studeni s gubitkom od 1 odnosno 1,9 posto, uz skroman obujam trgovanja dok ulagači prate zbivanja na svjetskim burzama i vijesti o širenju nove varijante koronavirusa.
Dolar stabilan prema košarici valuta
FOREX
Dolar stabilan prema košarici valuta
LONDON - Tečaj dolara u srijedu je bio stabilan u odnosu na ostale najvažnije svjetske valute na međunarodnim tržištima, poduprt višim prinosima na američke državne obveznice i očekivanjima rasta kamatnih stopa nakon najnovijih poruka predsjednika američke središnje banke Fed u vezi inflacije i poticaja.
Izdano 1,96 milijardi kuna vrijednih trezoraca
TREZORSKI ZAPISI
Izdano 1,96 milijardi kuna vrijednih trezoraca
ZAGREB - Ministarstvo financija priopćilo je u srijedu da je na aukciji održanoj u utorak prodalo 1,96 milijardi kuna trezorskih zapisa, zaduživši se pritom beskamatno na rok od godine dana, a tim sredstvima refinancirati će dug po trezorcima koji dospijevaju na naplatu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE