GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije

Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), iz kojeg upozoravaju da je unatoč konstantnom porastu broja osiguranja velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima.

U neživotnom osiguranju premija je porasla za 992,4 milijuna kuna ili 12,7 posto, na 8,8 milijardi kuna, a u segmentu životnog osiguranja za 250 milijuna kuna ili 9,4 posto, na 2,9 milijardi kuna, izvijestili su u utorak iz HUO-a

Društva za osiguranje sa sjedištem u Hrvatskoj na domaćem tržištu su zaračunala bruto premiju od 10,8 milijardi kuna, dok je zaračunata premija ostvarena na tržištima u Europskoj uniji iznosila 920 milijuna kuna, što je rast od 42 posto na godišnjoj razini.

Pritom su najbolji rezultati ostvareni na tržištima Italije, Austrije i Slovenije.

Na kraju 2021. bilo je 10,65 milijuna sklopljenih polica neživotnog osiguranja, a životnog 1,35 milijuna. Kod neživotnih osiguranja, koja čine više od 75 posto premije, dominira osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila čiji udio u ukupnoj premiji iznosi 25,2 posto.

Velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima

Ukupan broj osiguranja u protekloj je godini porastao 8,8 posto, no isplaćeni iznosi osigurnina tek neznatno pokrivaju ukupnu štetu nastalu kao posljedica prirodnih katastrofa.

"Unatoč konstantnom desetogodišnjem porastu broja osiguranja, velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima", istaknuli su iz HUO-a.

Izvijestili su da je lani značajnije povećan interes za osiguranje od potresa, koje je nakon rasta u 2020. za 30,9 posto u protekloj godini skočilo za dodatnih 43,4 posto.

Unatoč tom dvogodišnjem porastu još uvijek je relativno malen broj osiguranja od potresa, posebno stambenih zgrada.

U protekle dvije godine osiguravatelji su isplatili 541 milijun kuna šteta, što je ispod pola posto od ukupnih šteta nastalih kao posljedica potresa.

U 2021. godini, napisali su iz HUO-a, također su rasla i osiguranja od požara i drugih elementarnih nepogoda i to za 12,6 posto te ostalih osiguranja imovine, za 12 posto. Povećana je i premija dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja pri čemu je broj dopunskih osiguranja rastao za 27,7 posto, uz povećanje zaračunate bruto premije od 10,2 posto, dok je broj dodatnih zdravstvenih osiguranja porastao za 11,5 posto, uz povećanje premije od 14,3 posto.

Ukupan iznos likvidiranih šteta, odnosno onog što su osiguravajuća društva u 2021. godini na ime osiguranih svota, odšteta i osigurnina isplatili hrvatskom gospodarstvu i građanima, doseže 7,3 milijarde kuna, što je 767,2 milijuna kuna ili 11,7 posto više no u 2020. godini, podaci su HUO-a.

Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama

Ukupna imovina društava za osiguranje u RH doseže 49 milijardi kuna, čime zauzimaju treće mjesto u financijskom sektoru, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova.

Prema tržišnom udjelu osiguravateljskih kuća u premiji, pri čemu se promatra ukupno poslovanje, i na domaćem tržištu i onom Unije, prvo je Croatia osiguranje s 24,3 posto, a slijedi Euroherc s 12,65 posto te Allianz s 10,5 posto. Nadalje, Adriatic osiguranje je četvrto s 10,4 posto, a peto Wiener osiguranje s 10,3 posto.

Kada se gleda samo domaće tržište, također je vodeće Croatia osiguranje, s udjelom od 25,7 posto, drugo je Wiener osiguranje s 11 posto, treće Euroherc osiguranje s 10,5 posto, a četvrti Allianz s 10,1 posto.

Unatoč činjenici da se tržište osiguranja nastavlja razvijati, Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama, apostrofirali su iz HUO-a.

Tako je prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 399 eura, dok prosjek na razini EU-a iznosi 2.085 eura.

Primjerice, prosječna premija osiguranja u segmentu životnih osiguranja u Uniji iznosi 1.163 eura, a u Hrvatskoj 99 eura, u segmentu zdravstvenog osiguranja u EU 248 eura, a u Hrvatskoj samo 24 eura, dok u segmentu zaštite imovine prosječna premija iznosi 178 eura, a u Hrvatskoj 59 eura.

"To je posljedica slabijeg životnog standarda, ali i slabije financijske pismenosti građana na kojoj osiguratelji proaktivno rade već duže vrijeme kako bi se što veći broj građana upoznao s osigurateljnim proizvodima i zaštitom koju osiguranje pruža građanima u svakodnevnom životu", rekli su iz HUO-a.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Podravka i Adris najveći krivci za pad indeksa
ZAGREB - Utorak je Zagrebačkoj burzi donio pad indeksa uz slabiji promet.
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
RAST
Crnogorsko tržište osiguranja u prvom kvartalu poraslo 12,6%
BUDVA – Tržište osiguranja u Crnoj Gori u prvom je tromjesečju zabilježilo rast od 12,6 posto, objavio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Marko Ivanović.
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
KRIPTO SCENA
Mađarska narodna banka testira interes za poslovanje na tržištu kripto imovine
BUDIMPEŠTA - Narodna banka Mađarske (MNB) provest će istraživanje kako bi utvrdila stupanj interesa među mađarskim tvrtkama za pokretanje aktivnosti na lokalnom tržištu kripto-imovine, rekli su u ponedjeljak središnja banka i regulator financijskog tržišta, prema izvješću državnih novinske agencije MTI.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE