GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije

Osiguravatelji lani zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2022 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osiguravatelji su u 2021. zaračunali rekordnih 11,7 milijardi kuna bruto premije ili 12 posto više u odnosu na 2020. godinu, podaci su Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO), iz kojeg upozoravaju da je unatoč konstantnom porastu broja osiguranja velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima.

U neživotnom osiguranju premija je porasla za 992,4 milijuna kuna ili 12,7 posto, na 8,8 milijardi kuna, a u segmentu životnog osiguranja za 250 milijuna kuna ili 9,4 posto, na 2,9 milijardi kuna, izvijestili su u utorak iz HUO-a

Društva za osiguranje sa sjedištem u Hrvatskoj na domaćem tržištu su zaračunala bruto premiju od 10,8 milijardi kuna, dok je zaračunata premija ostvarena na tržištima u Europskoj uniji iznosila 920 milijuna kuna, što je rast od 42 posto na godišnjoj razini.

Pritom su najbolji rezultati ostvareni na tržištima Italije, Austrije i Slovenije.

Na kraju 2021. bilo je 10,65 milijuna sklopljenih polica neživotnog osiguranja, a životnog 1,35 milijuna. Kod neživotnih osiguranja, koja čine više od 75 posto premije, dominira osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila čiji udio u ukupnoj premiji iznosi 25,2 posto.

Velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima

Ukupan broj osiguranja u protekloj je godini porastao 8,8 posto, no isplaćeni iznosi osigurnina tek neznatno pokrivaju ukupnu štetu nastalu kao posljedica prirodnih katastrofa.

"Unatoč konstantnom desetogodišnjem porastu broja osiguranja, velik dio građana i gospodarstva i dalje izložen neosiguranim rizicima", istaknuli su iz HUO-a.

Izvijestili su da je lani značajnije povećan interes za osiguranje od potresa, koje je nakon rasta u 2020. za 30,9 posto u protekloj godini skočilo za dodatnih 43,4 posto.

Unatoč tom dvogodišnjem porastu još uvijek je relativno malen broj osiguranja od potresa, posebno stambenih zgrada.

U protekle dvije godine osiguravatelji su isplatili 541 milijun kuna šteta, što je ispod pola posto od ukupnih šteta nastalih kao posljedica potresa.

U 2021. godini, napisali su iz HUO-a, također su rasla i osiguranja od požara i drugih elementarnih nepogoda i to za 12,6 posto te ostalih osiguranja imovine, za 12 posto. Povećana je i premija dopunskog i dodatnog zdravstvenog osiguranja pri čemu je broj dopunskih osiguranja rastao za 27,7 posto, uz povećanje zaračunate bruto premije od 10,2 posto, dok je broj dodatnih zdravstvenih osiguranja porastao za 11,5 posto, uz povećanje premije od 14,3 posto.

Ukupan iznos likvidiranih šteta, odnosno onog što su osiguravajuća društva u 2021. godini na ime osiguranih svota, odšteta i osigurnina isplatili hrvatskom gospodarstvu i građanima, doseže 7,3 milijarde kuna, što je 767,2 milijuna kuna ili 11,7 posto više no u 2020. godini, podaci su HUO-a.

Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama

Ukupna imovina društava za osiguranje u RH doseže 49 milijardi kuna, čime zauzimaju treće mjesto u financijskom sektoru, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova.

Prema tržišnom udjelu osiguravateljskih kuća u premiji, pri čemu se promatra ukupno poslovanje, i na domaćem tržištu i onom Unije, prvo je Croatia osiguranje s 24,3 posto, a slijedi Euroherc s 12,65 posto te Allianz s 10,5 posto. Nadalje, Adriatic osiguranje je četvrto s 10,4 posto, a peto Wiener osiguranje s 10,3 posto.

Kada se gleda samo domaće tržište, također je vodeće Croatia osiguranje, s udjelom od 25,7 posto, drugo je Wiener osiguranje s 11 posto, treće Euroherc osiguranje s 10,5 posto, a četvrti Allianz s 10,1 posto.

Unatoč činjenici da se tržište osiguranja nastavlja razvijati, Hrvatska i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama, apostrofirali su iz HUO-a.

Tako je prosječna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 399 eura, dok prosjek na razini EU-a iznosi 2.085 eura.

Primjerice, prosječna premija osiguranja u segmentu životnih osiguranja u Uniji iznosi 1.163 eura, a u Hrvatskoj 99 eura, u segmentu zdravstvenog osiguranja u EU 248 eura, a u Hrvatskoj samo 24 eura, dok u segmentu zaštite imovine prosječna premija iznosi 178 eura, a u Hrvatskoj 59 eura.

"To je posljedica slabijeg životnog standarda, ali i slabije financijske pismenosti građana na kojoj osiguratelji proaktivno rade već duže vrijeme kako bi se što veći broj građana upoznao s osigurateljnim proizvodima i zaštitom koju osiguranje pruža građanima u svakodnevnom životu", rekli su iz HUO-a.

Tagovi: premija osiguravatelja, Croatia osiguranje, Allianz, Euroherc, Grawe, Wiener osiguranje
PROČITAJ I OVO
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
KATASTROFA
U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća
VARAŽDIN, KRAPINA, ČAKOVEC - Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća.
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
CLOSING BELL ZSE
Zagrebačka burza: Valamar i HT u fokusu, indeksi porasli
ZAGREB - Srijeda je Zagrebačkoj burzi donijela letargičnu trgovinu i blagi rast indeksa.
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
PŠENICA
Indija neće ukinuti zabranu izvoza pšenice, ali planira izravnu trgovinu s vladama
DAVOS - Indija nema plan skorog ukidanja zabrane izvoza pšenice, ali će nastaviti dogovarati poslove koji se sklapaju izravno s drugim vladama, rekao je ministar trgovine te zemlje Piyush Goyal.
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
EURO
Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za euro
ZAGREB - Manje od trećine građana smatra da je Hrvatska spremna za uvođenje eura početkom 2023., a velika većina boji se da će uvođenje jedinstvene valute dovesti do prešutnog povećanja cijena, pokazali su rezultati istraživanja predstavljani u srijedu u Zagrebu.
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
KRIPTOVALUTE
ECB: Oko 10 posto kućanstava posjeduje kripto imovinu
FRANKFURT - Oko 10% kućanstava u šest zemalja eura obuhvaćenih studijom Europske središnje banke (ECB) posjeduje kripto imovinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE