GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad cijena hrane

Oštar pad cijena hrane
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 13:21
Autor: SEEbiz / H
RIM - Cijene hrane naglo su pale u ožujku na svjetskim tržištima, pogođene osjetno smanjenom potražnjom zbog pandemije koronavirusa i urušavanjem cijena nafte, objavila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda pao je u ožujku za 4,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 172,2 boda.

"Glavni su razlozi pada cijena faktori na strani potražnje, ne ponude", naglašava čelnik FAO-a Abdolreza Abbassian.

"Potražnju pritišću sve lošiji izgledi za gospodarstvo", pojašnjava.

Najviše je pao indeks koji iskazuje kretanje cijena šećera, čak 19,1 posto u odnosu na veljaču, zbog pada potrošnje povezanog sa širenjem virusa u mnogim zemljama. Dodatni je razlog bila i manja potražnja proizvođača etanola zbog potonuća cijena sirove nafte.

Indeks cijena biljnih ulja potonuo je 12 posto, odražavajući oštar pad cijena palminog ulja, povezan s pojeftinjenjem nerafiniranih mineralnih ulja i pojačanom neizvjesnošću kada je u pitanju utjecaj epidemije na tržište.

"Cijene nafte više su nego prepolovljene u prošlom mjesecu, što znatno utječe na biogoriva, važan izvor potražnje na tržištima šećera i biljnih ulja", objašnjava FAO-v analitičar Peter Thoenes.

Indeks cijena mlijeka pao je tri posto pod utjecajem sniženih cijena i manje uvozne potražnje za obranim i punomasnim mlijekom u prahu.

Cijene žitarica smanjile su se 1,9 posto, odražavajući obilnu ponudu i povoljne izglede za ovogodišnji urod. Izuzetak je bila riža koja je poskupjela zbog vijetnamske zabrane izvoza.

Cijene mesa bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na veljaču.

U odvojenom izvješću o ponudi i potražnji na tržištima žitarica FAO je povisio procjenu svjetske proizvodnje žitarica u 2019. godini.

Potvrdio je pak prognozu prema kojoj bi ove godine u svijetu trebalo biti proizvedeno ukupno 763 milijuna tona pšenice, gotovo kao i prošle, rekordne godine.

"(To će) zajedno s obilnim zalihama pomoći da se tržišta hrane zaštite od oluje koju je podigao koronavirus", procjenjuje FAO.

Tagovi: cijene hrane, hrana, ulje, meso, šećer, žitarice, riža, palmino ulje, mlijeko, Peter Thoenes
PROČITAJ I OVO
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
POVEZIVANJE
Turska, UAE i Katar žele prometno povezati Perzijski zaljev s Mediteranom
ANKARA - Turska, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Katar potpisali su pismo namjere o uspostavi novog prometnog koridora koji bi mrežom cesta i željezničkih pruga trebao povezati Perzijski zaljev s Mediteranom.
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
PLEMENITI METALI
Najveći jednodnevni pad srebra u tri godine
NEW YORK - Ozbiljno zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku uzrokovalo je i bijeg prema zlatu ili plemenitim metalima, gdje je, barem za zlato, vrhunac dosegnut 12. travnja.
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Nastavljen rast indeksa
ŠANGAJ - Japanski Nikkei 225 predvodio je rast azijskih indeksa dok su tržišta u regiji rasla u svim segmentima, nakon kontinuiranog rasta Wall Streeta drugi dan zaredom.
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
OPTIMIZAM
Wall Street: Snažan rast indeksa na krilima dobrih poslovnih rezultata
NEW YORK - Američki indeksi porasli su drugi dan zaredom, budući da su dobre korporativne zarade ublažile zabrinutost oko viših stopa.
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
PROCJENE
Bitfinex: Potražnja za bitcoinom nakon halvinga bit će pet puta veća od ponude
NEW YORK - Analitičari Bitfinexa procjenjuju da bi nova ponuda BTC-a dodana tržištu mogla pasti na 30 milijuna dolara dnevno, što je manje od pet puta više od prosječnih dnevnih priljeva u promptne ETF-ove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE