GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku

Oštar pad turističkih dolazaka i noćenja na Krku
OČEKIVANO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2020 / 08:02
Autor: SEEbiz / Novi list
KRK - Sukladno pokazateljima najsvježijih statistika Turističke zajednice otoka Krka, na tom kvarnerskom otoku koji u normalnim okolnostima ostvaruje trećinu županijskog, te oko 6 posto nacionalnog turističkog prometa, u lipnju je ostvareno 68,4 tisuća dolazaka i 305,9 tisuća turističkih noćenja.

U odnosu na prošlu godinu, taj rezultat čini svega 43,5 posto od datumski usporedivog broja lanjskih dolazaka, te 38,42 posto lanjskih, lipanjskih noćenja.

Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je u privatnom smještaju. Krčki su iznajmljivači u godini koja će ostati crnim slovima zapisana u turističkim analima Bodulije, tijekom lipnja 2020. zabilježili 31.438 dolazaka i 148.660 noćenja, što je rezultat koji se zadržao na četrdesetak posto prosjeka lipanjskih rezultata prošle, ali i svih prethodnih godina.

U nekomercijalnim objektima, odnosno onima koje koriste u sustavu e-Visitor također evidentirani »prijatelji i vikandaši«, u razdoblju od siječnja do konca lipnja na Krku su ukupno boravile 17.452 osobe te je ostvareno 252.041 noćenje. Taj segment ujedno bilježi i najmanje zaostatke za lanjskim brojkama pa je tako broj osoba odsjelih u vikend-objektima u odnosu na lanjske pokazatelje kaskao za svega 13,6, posto, a po pitanju noćenja – tek neznatnih 2,37 posto. Zanimljiv je i podatak da su stranci u takvim objektima tijekom prvih šest ovogodišnjih, pandemijom COVID-19 virusa obilježenih mjeseci ostvarili 12.407 nekomercijalnih dolazaka te čak 161.684 noćenja, što je rezultat jednak onome iz 2019. godine.

U kampovima je pak u prošlom mjesecu ostvareno 29.259 dolazaka i 130.789 noćenja, što je, za okolnosti u kojima naš turizam već neko vrijeme posluje, zapravo više no dobar rezultat, s dosegom od gotovo 60 posto lanjskog broja posjetitelja te gotovo polovice prošlogodišnjih lipanjskih noćenja.

U hotelima koji su, kao receptivni segment krčke tursitičke ponude nedvojbeno bili (i ostali) najpogođeniji trenutnim stanjem stvari, u lipnju je pak odsjelo svega 7,5 tisuća gostiju koji su ostvarili 25,4 tisuće noćenja, a što je svega 17,7 posto ostvarenja prošlogodišnjeg lipnja.

Najviše dolazaka i noćenja u lipnju je ostvareno u gradu Krku, otočnoj destinaciji koju je u prošlom mjesecu posjetilo 19.190 turista (s ostvarenih 86.987 noćenja). Nakon Krka u kojem je ostvareno 28,88 posto ukupnog otočnog lipanjskog prometa, po broju gostiju slijedi Baška koju je za mjesto svog »psihofizičkog oporavka od trauma korone« odabralo 13.706 posjetitelja. Na trećem mjestu najposjećenijih otočnih destinacija slijedi Omišalj s 10,7 tisuća dolazaka i 47.255 noćenja.

Kako nam je jučer izjavila Majda Šale, direktorica otočne Turističke zajednice, tijekom prvih šest mjeseci 2020. na Krku je ukupno ostvareno 77.344 dolazaka i 344.480 noćenja.

– U odnosu na isto razdoblje 2019., brojke i dolazaka i noćenja sveukupno su u odnosu na lanjske pokazatelje manje za 70-ak posto. Domaći gosti u prvom su ovogodišnjem polugodištu ostvarili 10.190 dolazaka i 39.842 noćenja, a strani 67.154 dolazaka i 304.643 noćenja, kaže Šale, dodajući da su najviše noćenja ostvarili gosti iz Njemačke (121.798), zatim Slovenci (79.678) te potom i Austrijanci (32.732).

Tagovi: otok Krk, Malinska, Majda Šale, Vrbnik, Baška, njemački turisti, domaći turisti, slovenski turisti
PROČITAJ I OVO
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
CESTARINE
Hrvatska i Srbija od 15. svibnja zajedno naplaćuju cestarinu
BEOGRAD - U Vladi Srbije potpisan je Memorandum o integraciji sustava za elektroničku naplatu cestarine između Srbije i Bosne i Hercegovine, a do lipnja se očekuje primjena sličnih sporazuma s Hrvatskom, Crnom Gorom i Grčkom, objavio je u četvrtak srbijanski ministar građevinarstva, prometa i infrastrukture Goran Vesić.
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
OPTIMIZAM
Larry Fink vrlo optimističan oko dugoročnih perspektiva bitcoina
NEW YORK - Izvršni direktor BlackRocka Larry Fink bio je "ugodno iznenađen" učinkom promptnog Bitcoin (BTC) burzovnog fonda (ETF) svoje tvrtke i ponovio je da je "vrlo optimističan" u pogledu dugoročne održivosti Bitcoina.
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
NAJAVE
Kasparov najavljuje veliki projekt u Hrvatskoj
ZAGREB - Šahovski velikan Gari Kasparov nije u Hrvatskoj samo zbog odmora, iako ovdje ima kuću.
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
HRANA
Cijene hrane mogle bi konstantno rasti, ovo su glavni razlozi
ZAGREB - Znanstvenici upozoravaju da će cijene hrane konstantno rasti. Klimatske promjene, a posebno rastuće temperature, mogu uzrokovati povećanje cijena hrane za 3,2 posto godišnje, prema novoj studiji u Njemačkoj.
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TRŽIŠTE KAPITALA
Azijska tržišta: Japanski indeksi tonu, australsko tržište na rekordu
TOKYO - Japanske su dionice pale najviše među azijskim tržištima u četvrtak, dok su australske dionice dosegnule rekordnu razinu, potpomognute jačanjem dionica rudarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE